Tasmota (Wemos D1 mini PRO) - Software/System restart

Witam,

Mam problem z resetowaniem się modułu ESP8266 zabudowanego na płytce Wemos D1 mini PRO. Całość działa na Tasmota z poniższą konfiguracją:
image
Podpięty moduł PN532, wodomierz, parę ledów i tranzystor.

Średnio raz na dobę resetuje mi się Tasmota z komunikatem:
image

Liczba restartów - 102 razy.
Mam powiadomienia wyciągnięte od resetowania się modułów z Tasmotą i tylko ten robi tak częsty restart.

Podjęte działania:

• wymieniłem moduł Wemos D1 trzykrotnie (2 razy Wemos D1 mini i raz Wemos D1 mini PRO)
  • wymieniłem zasilacz (2 razy Hi-Link HLK-PM03 3,3VDC/1A i 1 raz Hi-Link HLK-5M03 3,3VDC/1,5A)
  • dodałem zewnętrzną antenę poprawiającą zasięg

Jak można sprawdzić poza informacją Software/System restart co jest powodem restartowania się Tasmota?

Jeśli zasilanie masz pewne, to pozostaje przestudiowanie ustawień GPIO. Może dla wrażliwych GPIO pojawia się jakiś stan zakłócający pracę ESP. Może masz gdzieś “drganie” styku.
Na początek włącz logi debug np po MQTT:

obraz
obraz
obraz

edit
@bartas87poz dzienniki załączane z GUI:

Próbuje sprawdzać różne parametry i ustawienia, ale nic konkretnego nie znalazłem.
Pobrałem program

Tasmota Device Manager

(GitHub - jziolkowski/tdm: GUI application to discover and monitor devices flashed with https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota)

Po uruchomieniu programu i połączeniu z brokerem zrestartowały się od nowa dwa czujniki.

Tak jakby program odpytywał przy połączeniu o parametry co spowodowało zrestartowanie.
Powtórzyłem to po chwili i znowu to samo.

Do tego jak resetuje wszystkie czujniki wyłączając z napięcia to na osiem, sześć ma Power ON, a dwa External System.
Wiecie jaka jest różnica miedzy tymi statusami restartu?

Przy okazji zauważyłem, że jeden z modułów (Shelly 2,5 z wgraną tasmotą) często traci połączenie MQTT z serwerem. Nie mam porównania (jedyny moduł Shelly 2,5) czy to normalne zachowanie.

Myślę co ja bym na Twoim miejscu zrobił…

• zmienił oprogramowanie na oryginał Tasmota 11.x
  • przejrzał układ połączeń z komponentami, galwanicznie miernikiem - zwłaszcza z PN532, który jest odpytywany 3x na s. Sprawdzenie GND, napięć zasilania podczas pracy.
  • wymienił moduł PN532

Ja również.