Tasmota: zmiana czasu - coś nie pykło

Cześć,
Przy okazji ostatniej zmiany czasu myślałem, że system oparty na urządzeniach tasmota się wykrzaczył.

Rano patrzę na akwarium → ciemno - hm, za wcześnie wstałem czy jak?
Okazuje się, że na konsoli tasmoty nadal stara godzina - śpi sobie w najlepsze zamiast już pracować bo jest 1h spóźniona…

A tak na serio to czy ja zapomniałem coś ustawić czy jaka może być przyczyna, że tasmoty nie zorientowały się, że czas zmieniony?

Są komendy, ale o automatycznym przesunięciu godziny niewiele wiem. Domyślnie jest ustawione NTP, wiec jeśli moduł ma podłączenie do internetu, to zegar powinien się zsynchronizować sam. U siebie nie sprawdzę, ponieważ celowo nie wystawiałem tych urządzeń na świat.

1 polubienie

Na wszystkich gniazdach gosund mam ustawione “time 0” i “timezone 99”. Godzina jest aktualna. Natomiast na module H801 i ESP32 przy takich samych ustawieniach pokazuje mi godzinę do tyłu. Jak wprowadzę “timezone 2” to jest prawidłowa. Wszystkie te urządzenia mam z AIS-Tasmota 9.3.1.
Jakie wg Was wprowadzić najlepiej ustawienia dla H801 i ESP32 aby nie trzeba było przy każdej zmianie czasu zmieniać go ręcznie ?

Zrobiłem tak i jest ok:
timezone 99
timestd
timedst 0

1 polubienie

Dzięki @Cezary.K & @CichY - trafiony zatopiony.
Na jednym z tasmot miałem:

10:27:33 CMD: timezone
10:27:33 MQT: stat/tasmota_C2670F/RESULT = {“Timezone”:"+01:00"}

Wystarczyło teraz dać:

10:27:38 CMD: timezone 99
10:27:38 MQT: stat/tasmota_C2670F/RESULT = {“Timezone”:99}
11:27:42 MQT: tele/tasmota_C2670F/STATE = {“Time”:“2021-03-29T11:27:42”, …

i odrazu w ostatniej linijce widać, że przeskoczył natychmiast o godzinkę :slight_smile:

1 polubienie