Posiadam bramkę DEV1_BT/Jarek i zauważyłem, że po jej uruchomieniu następuje ciągłe i stopniowe zmniejszanie ilości pamięci RAM a przy pełnym jej wykorzystaniu następuje automatyczny restart HA (w logach podczas pracy bramki nie mam żadnych błędów). W jaki sposób mogę sprawdzić co wysyca tak RAM i jak ograniczyć ten wyciek pamięci aby nie dochodziło do restartów ?
Jeżeli logujesz zdarzenia i zapisujesz historię do pamięci RAM i masz tego dużo, to oczywiście pamięć nie jest z gumy - skończy się i system zrestartuje proces, który zjada całą pamięć.
Możesz zmienić zapis zdarzeń do zewnętrznej bazy lub przefiltrować zdarzenia (i zapisywać w pamięci to, co rzeczywiście jest potrzebne), lub kupić mocniejszą bramkę - z większą ilością pamięci.
Odnośnie bazy danych to w panelu konfiguracji (http://IP_AIS/config/ais_dom_config_logs) miałem ustawioną zdalną bazę danych typu MariaDB ale przełączyłem na chwilę na silnik SQLite (memory) nie klikając “SPRAWDŹ i ZAPISZ” po odświeżeniu panelu konfiguracji nie wróciło mi do silnika MariaDB. Pytanie: w którym momencie następuje przełączenie silnika bazy danych?
@araczkowski historię zapisuje na zewnętrzny dysk SSD.
Okazało się że utylizacje RAM powodowała integracja Burze.dzis.net. Po jej usunięci problem zniknął.