Próbowałem kilkukrotnie ponawiać aktualizację, wykonałem kilka restartów bramki ale nadal mam ten sam błąd. Wyniki z “pip install ais-dom” pokazują, że niby jest OK ale nie wykonuje się aktualizacja
Żart na początek
Zamierzamy dodać stan baterii bo… bezcenne jest raportować stan baterii i tym samym ją tym raportowaniem rozładowywać
Dzięki temu raportowaniu wiemy że bateria się rozładowuje bo mamy taką informację raportowaną (a raportowanie ją rozładowuje), taki paradoks działania aplikacji
A teraz już serio - większe wprowadzenie w ten temat
-
Dodamy info o stanie baterii - mamy to w planie
-
Rozładowywanie baterii przy włączonym raportowaniu lokalizacji
Rozładowanie baterii to może być największy problem z funkcjonalnością raportowania lokalizacji. Oczywiście będziemy ten serwis ulepszać, wprowadzimy parametry częstotliwość raportowania (czas i zmiana odległości). Pokażemy też w kolejnym poście jak z bramki zautomatyzować włączanie lokalizacji telefonu na jakiś czas / co jakiś czas.
- Jak to działa technicznie
Istotne jest to, że my bierzemy lokalizację bezpośrednio z czujnika GPS w telefonie lub z sieci (BTS-y operatorów GSM , WiFi itd…). Home Assistant w swojej oficjalnej aplikacji bierze dane z Serwisów Google. Różnica jest taka, że u nas zadziała na każdym telefonie a w HA na telefonach które mają Serwisy Google włączone (Google na bieżąco zbiera dane o lokalizacji telefonów i udostępnia je innym aplikacją).
- Plany w tym temacie
Chcemy mieć dobrze działającą i łatwo konfigurowalną telemetrie w Asystencie domowym.
Dotychczas próbowaliśmy z OwnTracks
ale w OwnTracks to było trudno konfigurowalne i nie działało idealnie - mało komu udało się to doprowadzić do używalności.
Teraz będziemy próbowali dodać to do naszej aplikacji, żeby było prościej i lepiej. Na tą chwilę mamy plan taki żeby zoptymalizować działanie naszego mechanizmu i robić to niezależną do dodatkowych serwisów.
Oczywiście jeżeli to nie zadziała dobrze to być może przełączymy tak jak apka HA na Serwisy Google - ważne jest żeby działało dobrze.
To wszystko wymagać będzie czasu, efekt nie będzie natychmiastowy ale uruchomiliśmy tą funkcjonalność i będziemy ją poprawiać / rozwijać aż doprowadzimy do pełnej używalności i przeniesiemy ją z funkcji eksperymentalnych do normalnych lub usuniemy całkowicie i przejdziemy na inne rozwiązanie na tym etapie rozwoju naszego projektu (DEV) wszystko jest możliwe.
Trackery dla dzieci czy osób starszych (z detekcją upadku, mierzeniem parametrów życiowych) to jest coś co nas osobiście interesuje. Jeżeli znajdziemy lepsze rozwiązanie niż to co działa w naszej aplikacji to zintegrujemy i pozwolimy komuś innemu to dostarczyć Jesteśmy otwarci na sugestie gdyby ktoś znał jakieś fajne rozwiązanie?
- Kody
Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak działa serwis lokalizacji w aplikacji mobilnej AIS, to cały kod jest w Github. Jesteśmy otwarci na zmiany i poprawki w kodzie - wystarczy nam wysłać rządanie pobrania porawionego kodu (pull request) w Github. Tu widać jak nasłuchujemy zmian lokalizacji na telefonie:
A tu są parametry częstotliwości sprawdzania i minimalnej odległości jaka się musi zmienić żeby wysłać lokalizację do bramki (żeby nie spamować bramki za mocno):
pierwsza linijka wskazuje na to, że pip myśli że pakiet ais-dom jest zainstalowany w najnowszej wersji 0.111.6 - nie widzi, że jest dostępna nowsza wersja. Tak się może dziać jeżeli system nie spełnia wymagań do zainstalowania nowej wersji…
zrób proszę tak:
pip install ais-dom==0.112.6 -U
wyjaśnienie:
- ==0.112.6 - wymusza konkretną wersję
- -U - mów pip-owi żeby zrobił update nawet jak już ma zainstalowane
daj znać jaki jest efekt?
-* dlaczego system może nie spełniać wymagać - bo… np. wersja pythona jest nie wystarczająca
co zwraca taka komenda?
python --version
oczywiście nie mart się, zawsze możemy zrobić:
Od wczoraj testuje raportowanie lokalizacji w oparciu o aplikacje AIS i tak:
- wczoraj dosyć dokładnie zmieniała lokalizacje, zwłoka kilka minut a dzisiaj zmiana nastąpiła po około 22 minutach, byłem strefie o 7:20 a na wykresie historii pokazuje 7:42, o około 7:30 włączyłem aplikacje AIS i mimo tego lokalizacja zaktualizowała się dopiero o 7:42
- niedaleko strefy o której mowa wyżej (jakieś 320m) mam kolejną strefę i co jakiś czas, pokazuje że przebywam w tej drugiej strefie (na aplikacji Home Assistance tak się nie robiło).
Po wykonaniu “pip install ais-dom==0.112.6 -U” zainstalowała się nowa wersja . Przy okazji usunęło mi dodaną bramkę “Xiaomi Gateway 2” przez co nie były aktywne żadne z dołączonych wcześniej urządzeń korzystających z Zigbee. Po dodaniu jej przez wbudowaną integrację " Xiaomi Gateway (Aqara)" wszystko wróciło do normy.
Historię danych na wykresach sprzed aktualizacji mam dostępną zgodnie z ilością dni, którą wcześniej ustawiłem .
Poniżej jeszcze kilka zrzutów z procesu instalacji.
Dzięki za pomoc.
zastanawiające są te podwójne kropki
jest to na tyle regularne, że chyba nie jest to przypadek… trzeba będzie sprawdzić
Jak macie to skonfigurowane, że zostawia na mapie ślad gdzie użytkownik był? Przydało by mi się coś takiego…
Taki przykład wisi sobie tablet na ścianie, wiadomo że podłączenie go na stałe do zasilania, raczej prędzej niż później rozłoży baterię na łopatki za pomocą automatyzacji załączam zasilanie w gniazdku, gdy poziom naładowania spadnie poniżej 15%, a odłączam zasilanie gdy bateria osiągnie 90%. A jeśli już przy temacie tabletu jestem, polecam na androida appkę WallPanel - mistrzostwo!
Używam GPSLoggera więc i tak bateria się rozładowuje szybciej. Dzięki dodaniu do AIS notify już pozbyłem się jednej aplikacji pracującej w tle Pushsafer, teraz czas na kolejną gdy lokalizacja będzie działała bez problemu.
Na tą chwilę mam problem na Lenovo K6 Note. Nowa wersja apki zamyka się i lokalizacja przestaje działać. Gdy miałem włączoną opcję player to wydaje mi się że na pasku była cały czas ikona AIS. Teraz po włączeniu lokalizacji po czasie znika…
Podczas crasha apki wysłałem raport więc możecie zerknąć w logach.
Oczywiście wszelkie optymalizacje baterii, uprawnienia, zezwolenia itp. mam ustawione prawidłowo żeby nie ubijały AIS.
Na początek sprawdź ilość wolnego miejsca:
Niestety czyszczenie rm -rf /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/tmp/* nic nie dało . Nadal nie mogę zainstalować aktualizacji
Raportowanie lokalizacji, dalsze testy:
- od siódmej rano jestem po za domem a pokazuje moją lokalizacje cały czas w domu, kilkakrotnie włączałem i wyłączałem aplikacje AIS lecz nie powoduje to zmiany lokalizacji, dopiero po ponownym włączeniu telefonu pokazuje prawidłową lokalizacje.
proponuje wykonać:
-
kopie zapasową konfiguracji
http://ai-speaker.com/docs/ais_bramka_configuration_software#kopia-zapasowa-konfiguracji -
pełny reset aplikacji
http://ai-speaker.com/docs/ais_bramka_reset_ais_step_by_step -
przywrócienie konfiguracji z kopii
to jest karta mapa w której ustawieniach można zaznaczyć żeby pojawiały się lokalizacje z historii i tworzyły ścieżki
Dzięki za info, wydamy dzisiaj (przez Google Play) wersję która wg naszych testów działa lepiej
Dodaliśmy w niej informację o ilości wykrytych lokalizacji oraz wysłanych do bramki - w ten sposób łatwiej będzie dojść do tego gdzie jest problem.
Przejrzeliśmy kod, żeby się zainspirować -
(inspiracje widać na nowym powiadomieniu/notifikacji)
GPS Logger jest rozwijany od 2014 roku, faktycznie ma sporo możliwości i konfiguracji.
Nam zależy na czymś mega prostym, dla tych co nie poradzą sobie z dodaniem webhooka i ustawieniem raportowania z innej aplikacji.
Dodatkowo będziemy w stanie wysyłać jednorazowe pytanie o lokalizację lub włączać śledzenie z bramki. Na tą chwilę po komendzie Gdzie jest x
zwracamy aktualną strefę
docelowo możemy dodać komendę: Znajdz/zlokalizuj Jolkę
która zapyta telefon o lokalizację, wykona geokodowanie (sprawdzi adres) i odpowie coś w stylu: Jolka jest we Wrocławiu, ulica Legnicka 123
Super, fajnie się zapowiada Jeśli będzie tak działało jak GPSLogger to szacun Tzn faktycznie nie musi mieć tyle możliwości więc tylko lokalizacja i stan baterii.
U mnie na razie nadal jest problem z zamykaniem aplikacji pracującej w tle i nie są to uprawnienia ani optymalizacja. Sprawdzę jak to będzie w nowej wersji.