Tak jak pisał @Tomasz Tomasz - najnowsza aplikacja na Androidzie - usługa AIS AI: mob_notify
działa:
Czyli automatyzacje do przerobienia…
Tak jak pisał @Tomasz Tomasz - najnowsza aplikacja na Androidzie - usługa AIS AI: mob_notify
działa:
Czyli automatyzacje do przerobienia…
No jak masz automatyzacje w HA to trochę klikania…
U mnie powiadomienia w Node Red i dzięki sublflow @bartas87poz z tego w wątku to tylko podmiana jednego wpisu z mobile_ais_dom-xxxxx
na device_id:
:
Nie mam tego za wiele w HA ale i tak coraz trudniej mi się odnaleźć w liście automatyzacji. NR wciąż czeka w moim TODO…
he he ale dałem, przecież serwis ais_ai_service.mob_notify jest na bramce więc powiadomienia też będą działać na mobilnej aplikacji HA
ja też długo się zbierałem ale nie żałuje
Po przeprowadzonych testach wychodzi na to że nowa aplikacja mobilna od AIS działa na Androidzie zarówno jako notify.mobile_app_xxxxxxx jak i ais_ai_service.mob_notify a na iOS nie działa wcale, tzn. powiadomienia nie dochodzą.
Potwierdzam, aplikacja AIS mobile na ios nie daje powiadomień. Znalazłem w ustawieniach apki na ios taki cuś:
Mam tak samo:
Przy testowaniu aplikacji AIS i AIS MOB w usłudze (AIS AI: mob_notify) znalazłem różnice o której pisałem tutaj:
Mi nie działały parametry *image i *say przy wywołaniu usługi na aplikacji AIS MOB.
Czy może ktoś to potwierdzić?
Faktycznie, gdy idzie przez mobile_ais_dom-xxxxx
(AIS Panel) to dostaje powiadominie+zdjęcie+czyta a jak idzie przez device_id:xxxxxxxxxxxxxxx
to tylko powiadomienie.
@jolka czy możesz powiedzieć czy to jest celowe/świadome i czy tak już zostanie?
Edit:
Na oryginalnej aplikacji HA efekt jest taki sam czyli jak wykorzystamy serwis ais_ai_service.mob_notify
+ device_id:xxxxxxxxxxxxxxx
to nie ma zdjęcia i nie czyta a skoro @jolka pisała jak niżej, to tak już zostanie.
hmmm na Adrodzie jest AIS Panel więc okej, ale jak mam jednego domownika z iPhonem to już się trochę komplikuje.
Zrobimy to tak, żeby nikomu nic nie zepsuć - żeby działało dwoma sposobami.
(nasz bardziej przejrzysty sposób będzie nakładką na HA - koniec końców pod spodem działa to tak samo)
Wszystko opiszemy w dokumentacji, temat jest jeszcze świeży bardzo…
dzięki za info, w temacie powiadomień, mamy już od Apple wszystkie zgody :
na krytyczne powiadomienia (nawet jak tel jest wyciszony itd…):
oraz na powiadomienia lokalne (możemy wysłać push z bramki na tel bez chmury):
sprawdzimy o co chodzi
no i to jest dobra informacja
dzięki za info
Mam problem z aktualizacją Linuxa:
Nie pamiętam czy maiłem podobnie z Linux czy Android przy przechodzeniu na Kasia. Pamięta, że pomógł restart bramki i ponowna aktualizacja.
Więcej opisane w tym temacie:
Jestem na świeżo po instalacji… w moim przypadku było to właśnie 2-etapowe…
Z problemami (odtwarzanie z backupu),ale Kasia już jest u mnie…
Próbowałem już kilkukrotnie i niestety, ale nie pomaga
Czy jesteś na wersji LTS? Jeśli długi czas nic nie aktualizowałeś, to może tu być przyczyna. Zawsze możesz skontaktować się z zespołem AIS…
Jestem na wersji LST i resetowanie bramki też już przerabiałem.
Linux się nie aktualizauje
No dobrze. Aby przybliżyć się do rozwiązania problemu polecam:
Nie ma takiej wersji i zapewne nadal masz komunikat “Masz Python w wersji 3.7.4. Przejdź na wersję LTS.”
Masz bardzo starą wersję aplikacji Android 1.0.3 - proces upgrade nie jest w stanie już jej zaktualizować.
Usuń ją ręcznie z poziomu Android i zainstaluj najnowszą wersję Ais Serwer z OTA:
http://ai-speaker.com/ota/
jak naprawić poniższy warning? (porządkowanie logów)
od dłuższego czasu zauważam u siebie ten błąd w logach
Logger: homeassistant.helpers.frame
Source: helpers/frame.py:103
First occurred: 18:19:29 (1 occurrences)
Last logged: 18:19:29
Detected integration that attempted to create another Zeroconf instance. Please use the shared Zeroconf via await homeassistant.components.zeroconf.async_get_instance(hass). Please report issue for ais_mdns using this method at homeassistant/components/ais_mdns/__init__.py, line 35: zero_config = Zeroconf()
związany z dodaniem tego przez was mimo iż nie posiadam już u siebie owego wpisu