🐈 Wersja systemu Kasia wydana na BETA

Żadnych problemów nie ma, wszystko działa jak powinno.

Dzięki za info. W taki razie backup, restart, update. :wink:

Potwierdzam mam na Dev1 i dev3, wszystko śmiga i onvif się uruchomić da

@Jolka w nowej aplikacji mobile AIS powiadomienia nie będą z wykorzystaniem servisu ais_ai_service.mob_notify a w aplikacji na tablety AIS dom z wykorzystaniem ais_ai_service.mob_notify? Dobrze rozumiem ?

1 polubienie

@jolka - ważne pytanie @Tomasz zważywszy na nasze automatyzacje.

Zainstalowałem nową apk AIS mob (nie wiedziałem że już jest) i widzę że można i
przez notify mobile_app:

oraz ais_ai_service.mob_notify:

w postaci yaml wygląda tak:

service: ais_ai_service.mob_notify
data:
  device_id: c3dd31xcxcxcxvfdgrthrthyrw214d9b1514

czyli już nie ma mobile_ais_dom-xxxxx tylko device_id:c3dd31xcxcxcxvfdgrthrthyrw214d9b1514

1 polubienie

A dostajesz w ogóle powiadomienia na iOS, bo u mnie po instalacji aplikacji AIS na iOS-a nie docierają żadne powiadomienia, ani przez notify mobile_app, ani przez ais_ai_service.mob_notify a w logach wygląda wszystko ok.

No właśnie mam ten sam problem, na iOS nie dostaje żadnych powiadomień. Nie znam tego systemu, dopiero go poznaje. Komuś na iPhonie działają powiadomienia ?

Na oryginalnej aplikacji HA na iOS powiadomienia działają bezproblemowo.

a próbowałeś na tej nowej od AI-Speaker ?
AI-Speaker Mob – Aplikacje w Google Play

Tej na Androida jeszcze nie testowałem. Ale dziś wieczorem postaram się sprawdzić czy na Androidzie powiadomienia dochodzą.

Tak jak pisał @Tomasz Tomasz - najnowsza aplikacja na Androidzie - usługa AIS AI: mob_notify działa:

Czyli automatyzacje do przerobienia… :pleading_face:

No jak masz automatyzacje w HA to trochę klikania…
U mnie powiadomienia w Node Red i dzięki sublflow @bartas87poz z tego w wątku to tylko podmiana jednego wpisu z mobile_ais_dom-xxxxx na device_id::

:wink:

1 polubienie

Nie mam tego za wiele w HA ale i tak coraz trudniej mi się odnaleźć w liście automatyzacji. NR wciąż czeka w moim TODO…

he he ale dałem, przecież serwis ais_ai_service.mob_notify jest na bramce więc powiadomienia też będą działać na mobilnej aplikacji HA :relaxed:

ja też długo się zbierałem ale nie żałuje

Po przeprowadzonych testach wychodzi na to że nowa aplikacja mobilna od AIS działa na Androidzie zarówno jako notify.mobile_app_xxxxxxx jak i ais_ai_service.mob_notify a na iOS nie działa wcale, tzn. powiadomienia nie dochodzą.

Potwierdzam, aplikacja AIS mobile na ios nie daje powiadomień. Znalazłem w ustawieniach apki na ios taki cuś:

Mam tak samo:

Więc to wygląda na jakiś problem w aplikacji bo na oryginalnej HA powiadomienia dochodzą.

Przy testowaniu aplikacji AIS i AIS MOB w usłudze (AIS AI: mob_notify) znalazłem różnice o której pisałem tutaj:

Mi nie działały parametry *image i *say przy wywołaniu usługi na aplikacji AIS MOB.
Czy może ktoś to potwierdzić?

Faktycznie, gdy idzie przez mobile_ais_dom-xxxxx (AIS Panel) to dostaje powiadominie+zdjęcie+czyta a jak idzie przez device_id:xxxxxxxxxxxxxxx to tylko powiadomienie.
@jolka czy możesz powiedzieć czy to jest celowe/świadome i czy tak już zostanie?

Edit:
Na oryginalnej aplikacji HA efekt jest taki sam czyli jak wykorzystamy serwis ais_ai_service.mob_notify + device_id:xxxxxxxxxxxxxxx to nie ma zdjęcia i nie czyta a skoro @jolka pisała jak niżej, to tak już zostanie.

hmmm na Adrodzie jest AIS Panel więc okej, ale jak mam jednego domownika z iPhonem to już się trochę komplikuje.

1 polubienie