Żadnych problemów nie ma, wszystko działa jak powinno.
Dzięki za info. W taki razie backup, restart, update.
Potwierdzam mam na Dev1 i dev3, wszystko śmiga i onvif się uruchomić da
@Jolka w nowej aplikacji mobile AIS powiadomienia nie będą z wykorzystaniem servisu ais_ai_service.mob_notify
a w aplikacji na tablety AIS dom z wykorzystaniem ais_ai_service.mob_notify
? Dobrze rozumiem ?
Zainstalowałem nową apk AIS mob (nie wiedziałem że już jest) i widzę że można i
przez notify mobile_app:
oraz ais_ai_service.mob_notify:
w postaci yaml wygląda tak:
service: ais_ai_service.mob_notify
data:
device_id: c3dd31xcxcxcxvfdgrthrthyrw214d9b1514
czyli już nie ma mobile_ais_dom-xxxxx
tylko device_id:c3dd31xcxcxcxvfdgrthrthyrw214d9b1514
A dostajesz w ogóle powiadomienia na iOS, bo u mnie po instalacji aplikacji AIS na iOS-a nie docierają żadne powiadomienia, ani przez notify mobile_app, ani przez ais_ai_service.mob_notify a w logach wygląda wszystko ok.
No właśnie mam ten sam problem, na iOS nie dostaje żadnych powiadomień. Nie znam tego systemu, dopiero go poznaje. Komuś na iPhonie działają powiadomienia ?
Na oryginalnej aplikacji HA na iOS powiadomienia działają bezproblemowo.
a próbowałeś na tej nowej od AI-Speaker ?
AI-Speaker Mob – Aplikacje w Google Play
Tej na Androida jeszcze nie testowałem. Ale dziś wieczorem postaram się sprawdzić czy na Androidzie powiadomienia dochodzą.
Tak jak pisał @Tomasz Tomasz - najnowsza aplikacja na Androidzie - usługa AIS AI: mob_notify
działa:
Czyli automatyzacje do przerobienia…
No jak masz automatyzacje w HA to trochę klikania…
U mnie powiadomienia w Node Red i dzięki sublflow @bartas87poz z tego w wątku to tylko podmiana jednego wpisu z mobile_ais_dom-xxxxx
na device_id:
:

Nie mam tego za wiele w HA ale i tak coraz trudniej mi się odnaleźć w liście automatyzacji. NR wciąż czeka w moim TODO…
he he ale dałem, przecież serwis ais_ai_service.mob_notify jest na bramce więc powiadomienia też będą działać na mobilnej aplikacji HA
ja też długo się zbierałem ale nie żałuje
Po przeprowadzonych testach wychodzi na to że nowa aplikacja mobilna od AIS działa na Androidzie zarówno jako notify.mobile_app_xxxxxxx jak i ais_ai_service.mob_notify a na iOS nie działa wcale, tzn. powiadomienia nie dochodzą.
Potwierdzam, aplikacja AIS mobile na ios nie daje powiadomień. Znalazłem w ustawieniach apki na ios taki cuś:
Mam tak samo:
Więc to wygląda na jakiś problem w aplikacji bo na oryginalnej HA powiadomienia dochodzą.
Przy testowaniu aplikacji AIS i AIS MOB w usłudze (AIS AI: mob_notify) znalazłem różnice o której pisałem tutaj:
Mi nie działały parametry *image i *say przy wywołaniu usługi na aplikacji AIS MOB.
Czy może ktoś to potwierdzić?
Faktycznie, gdy idzie przez mobile_ais_dom-xxxxx
(AIS Panel) to dostaje powiadominie+zdjęcie+czyta a jak idzie przez device_id:xxxxxxxxxxxxxxx
to tylko powiadomienie.
@jolka czy możesz powiedzieć czy to jest celowe/świadome i czy tak już zostanie?
Edit:
Na oryginalnej aplikacji HA efekt jest taki sam czyli jak wykorzystamy serwis ais_ai_service.mob_notify
+ device_id:xxxxxxxxxxxxxxx
to nie ma zdjęcia i nie czyta a skoro @jolka pisała jak niżej, to tak już zostanie.
hmmm na Adrodzie jest AIS Panel więc okej, ale jak mam jednego domownika z iPhonem to już się trochę komplikuje.