WIP Integracja MQTT SUPLA

Nawet jeżeli by pomogło to nie jest to rozwiązane :slight_smile:

1 polubienie

Cześć @jolka , Czy można prosić o rozpoznanie tematu. coraz częściej sie wysypuje supla :frowning:

Logger: homeassistant.helpers.entity
Source: components/ais_supla_mqtt/sensor.py:230
First occurred: 3:43:28 (1 occurrences)
Last logged: 3:43:28

Update for sensor.supla_connection_status fails
Traceback (most recent call last):
  File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/helpers/entity.py", line 277, in async_update_ha_state
    await self.async_device_update()
  File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/helpers/entity.py", line 473, in async_device_update
    raise exc
  File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/components/ais_supla_mqtt/sensor.py", line 245, in async_update
    self.ais_reconnect()
  File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/homeassistant/components/ais_supla_mqtt/sensor.py", line 230, in ais_reconnect
    self._supla_mqtt_client.loop_start()
  File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/paho/mqtt/client.py", line 1822, in loop_start
    self._thread.start()
  File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/threading.py", line 874, in start
    _start_new_thread(self._bootstrap, ())
RuntimeError: can't start new thread

@Michal.S

Myślę drogi Kolego, że temat dla AIS skończył się mniej więcej w tym miejscu >>>, vide:

a dla Supli gdzies tutaj >>>, vide:

pzygmunt - “Być może coś nie tak jest z integracją AIS. Tam jest jakiś “autorski” sposób komunikacji z MQTT.”

Reasumując, sądzę, że temat jest mniej więcej zamknięty. Była wola współpracy, efektem jest moduł Supli w AIS i jakoś to działa. ale to chyba jest już odfajkowane (kiedyś była wymiana myśli - widać to było na forum Supli, pewnie w korespondencji wzajemnej też) ale raczej to co zostało zrobione i wdrożone jest już za nami i nie jest to jakimś priorytetem dla Jolki… :slight_smile:

Jest bug w module (pisaliśmy o tym wyżej); nie jest to jakoś ważne; da się z tym oczywiście żyć. Zapewne czas zamknąć tą kwestię.

Sprawdź może to - https://smartnow.pl/konfiguracja-supla-dla-home-assistant-przez-mqtt/ i daj ew. znać czy coś się poprawiło :wink:

Wiesz jak to z informatykami jest… :slight_smile:

Temat chłopaki jeszcze tak do końca nie został odfajkowany :wink:
Prawda jest taka, że nie mamy żadnych urządzeń Supla, bo my komunikujemy się z naszymi urządzeniami lokalnie po MQTT.
Dogadujemy się z SUPLA, żeby dostać jakiś dostęp do urządzeń, które mają ten soft, bo chcemy sprawdzić na fizycznych sprzętach, o co Wam wszystkim chodzi z tymi problemami :wink: Bo wiadomo- u nas działa :wink:

Nasza integracja jest nakładką na MQTT bridge, którą SUPLA oficjalnie rekomenduje. Możliwe, że błąd jest po naszej stronie i jeżeli przyczyna problemów to faktycznie nasza nakładka, to możecie złożyć bridge tak, jak pisze SUPLA w ustawieniach MQTT bez używania naszego kreatora. To miało tylko ułatwić tworzenie tego mostu.
Doprowadzimy to do działania, ale to jest proces… i czas…

Tak jak pisałam gdzieś już wcześniej- jeśli nie ma info w jakimś temacie, to znaczy, że nie ma się jeszcze czym pochwalić :wink:

PS. Na bramce macie broker MQTT, SUPLA ma w chmurze broker MQTT, do ustawień brokera MQTT na bramce macie dostęp z aplikacji. Możecie złożyć bridge’a pomiędzy brokerami tak, jak to zaleca SUPLA. Nie musicie użwać tej nakładki/kreatora, bo to nie robi nic innego jak zestawienie tego bridge’a. Usuńcie naszą integrację i zestawiajcie MQTT bridge w sposób opisany przez SUPLA. Sprawdźcie, czy tak Wam działa (szybciej wyjdzie, czy błąd jest po naszej stronie) :wink:

3 polubienia

Więc właśnie walczę, ale nie widzę niczego w jolkowym MQTT, logi wskazują na problem SSL:

conf w /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/etc/mosquitto/mosquitto.conf :
obraz
Wydaje mi się że problemem jest brak czegokolwiek w capath - gdzie android/bramka (DEV2) trzyma certyfikaty?

EDIT: Problem może nie rozwiązany, ale przyczyna znaleziona: Dziwny problem z MQTT discovery - supla.org

A ja jednak wolę zabawę z przeprogramowywaniem wszystkich swoich urządzeń z supli na tasmote.
Podłączona logika z pieca elektrycznego, niedługo sterowanie piecem, mppt, truckerami słonecznymi i nie wyobrażam sobie ze jak np wyłącza prąd w okolicy i nie będę mieć dostępu do neta to zostanę z “tunelem” do nikąd… A lokalnie AIS będzie działać…
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi albo o kobiety albo o kasę…
A w tym przypadku to właśnie chodzi o kasę…
Bo urządzenia supli są tańsze o parę groszy to lepiej tunelować…
I bez obrazy do Supli, jednak kilka projektów “utknęło”, stąd przeproqadzka do AIS. To nie mój pierwszy HA, zaczynalem od Wysiaka, jednak dopiero AIS spełnił wszystkie moje oczekiwania.
Nie jest idealny, jednak w moim przekonaniu bynajmniej nikt nie mówi tutaj jaki on jest super hiper ale w zakładce Road map…
Wiele maniaków supli mi mówiło że się nie da połączyć androida z supla ani HA… A jednak - dostrzegając Wasz projekt, jednak się da…
I uważam jeszcze więcej, wszystlo się da tylko jedno kosztuje mniej a inne więcej,czyli znów kasa…
I kończąc temat, wiele ‘konstruktorów’ IoT w swoich domach stawia jak ja na stabilność więc radzę się zastanowić co z urządzeniami które nie dostaną neta i nie będą w stanie się połączyć…

2 polubienia

Tzn. - czy dobrze rozumiem: “jak wyłączą prąd w okolicy i nie będziesz miał neta to piec elektryczny będzie działał”? :wink:

Serwer Supli też można lokalnie postawić.

Co do neta - jest zawsze; lub nie ma go chwilowo. Można też mieć net zapasowy i przełączać w locie, gdy głównego zabraknie.

Połączenie AIS z Suplą to nie cecha AIS tylko HA, który mógł zostać połączony do Supli bo ta wystawiła - jako natywną funkcjonalność - MQTT. Tak więc Supla - rozwinęła się jednak :wink:

Pozdrowienia

Z Suplą miałem styczność przez chwilę (przed prze-flashowaniem)…
@sdsi, @Angust, @Michal.S
Co uważacie za atut tego oprogramowania?
Jedyny przemawiający do mnie argument to trudność w fizycznym dostaniu się do zamontowanego sprzętu i otwarciu jego obudowy. Mogę zrozumieć również @Goral64 czy innych, którzy tworzyli, tworzą te oprogramowanie i mają rodzicielski podejście do projektu.
Czy są inne powody, dla których użytkownicy pozostają przy tym oprogramowaniu?

Ale to nie jest właściwość Supli, tylko sprzętu ZAMEL-a, który w części swoich produktów wykorzystuje tę platformę.

2 polubienia

No tak, zgadza się można “dostawić” swój serwer supla jako brokera ich urządzeń, działający w sieci lokalnej.
Może fakt zrażenia się do projektu powstał poprzez klasyfikację ludzi postawionych wysoko i jeszcze wyżej…
Dlaczego? Przytoczę warunki licencji Sulli :
https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=23&t=3737
Zacytuję :
“Każdy projekt oparty o oprogramowanie lub jego fragment - niezależnie od zastosowania (komercyjne/niekomercyjne) – musi przestrzegać postanowień licencji GPL”
Niektórych to chyba nie dotyczy,
mogę poszukać kilku projektów które były na stole, działały, a jednak zostało zaprzestane ich rozpowszechnianie, pod pretekstem “priv”
Tutaj choć jeden n z nich :

Gdzie jest link do softu zybiego, który został usunięty z githuba ponieważ Pan Zybi się obraził jak dziecko…
Więc po co w ogóle ta licencja?
Przytoczę jeszcze jeden tekst który chyba najlepiej wzoruje również działania które mnie irytują…
Cytuję P Zygmunta
W chwili obecnej nie planujemy wprowadzania dodatkowych opłat. Jeżeli kiedyś się pojawią to za dodatkowe “wodotryski” albo zwiększenie limitów. Porównam to do motoryzacji. Nie możemy brać kasy za samochód, który ma tylko ramę i 3 koła.
----Jak już zbudujemy w pełni wartościowy “pojazd” to wtedy możemy oferować np dodatkowe opcje w postaci np. podgrzewanych siedzeń.—
Bramka AIS już jest level wyżej - ma 4 koła, ba ma nawet 5 kół ( 5 koło to zegbee2mqtt)
Stad moje przekonanie do tego by jeszcze raz wrzucić wszystkie urządzenia na programator by elementarnie rozstać się z supla

2 polubienia

To wolny kraj :slight_smile: Można się rozstawać z czym się chce :slight_smile:
Supla doczeka się i 4 koła i karoserii (albo i nie) bo buduje wszystko sama siłami zespołu oraz entuzjastów. Kto wie, może doczeka się także własnej bramki :wink:
Tak więc ja zostaję w Supli i jej integracją z AIS, mimo że AIS to wg mnie autorska nakładka sprzętowo-aplikacyjna spinająca kilka gotowych komponentów, do których jest łatwiejszy dostęp bo są bardziej rozpowszechnione.

3 polubienia

Podobno.w tym roku jeszcze ma trafić aktualizacja dodająca mqtt do modułów.

1 polubienie

OK, storytime
Na początku miałem rolety zewnętrzne. Jak była tylko jedna, to wnerwiało mnie że muszę stać i trzymać przycisk żeby się całkowicie zasunęła, ale jakoś mnie nie uwierało aż tak. Potem przeprowadziliśmy się z żoną do bloków, i zamontowaliśmy dwie rolety, ale pomyślałem że będę mógł sterować nimi zdalnie, a że to było z 3 lata temu i jeszcze nie byłem aż tak obeznany (albo i jeszcze nie było takich cudeniek IoT jak teraz (jak patrzę na template.blackadder.com to przyprawia mnie o zawrót głowy…) a byłem kiedyś na prezentacji przodka proxi (już nawet nie pamiętam jak firma się nazywała) to wybór padł na proxi, bo łatwe i po bluetooth. O jaka to była bieda, nie dość że pierwsza sztuka pojechała na gwarancję od razu, to zawsze miałem problem ze skalibrowaniem a udostępnianie i responsywność była okropna. Szukałem czegoś innego, i wpadła mi w oko rodzima supla ze sterownikiem roletowym. Plusy dla mnie, nie w kolejności:

1. OpenSource
  2. Przystępna cena (teraz jeszcze bardziej bo sonoffy)
  3. Rodzimy projekt (nie mam z ang problemu żadnego, ale jednak jakoś tak łatwiej)
  4. Rozwiązanie hybrydowe, cloudowo-lokalne było (i dalej dla mnie jest) strzałem w 10.

Odkąd używam (w dwóch miejscach, mocno od siebie oddalonych) problem z nie wykonaniem się harmonogramu miałem raz - wczoraj. Aplikacja suplowa jest prosta i ma ciekawe wykresy, możliwość eksportu danych jednym kliknięciem, nie muszę pamiętać o zapiętym VPNie żeby coś zmienić i w razie gdyby coś poszło bardzo nie tak to zawsze mogę postawić swój serwer na docku.
Mam trochę czasu żeby sobie cośniecoś poklikać i polutować, ale ostatnio coraz bardziej robię to na odwal, więc interesują mnie rzeczy które można łatwo połączyć - stąd HA właśnie w formie Jolki. Mam teraz troche urządzeń zigbee, trafiła się jedna-czy-dwie tasmoty. IMO fajne są te rzeczy które idą w stronę integracji, a nie zamkniętego ekosystemu, a Supla jak najbardziej się otwiera, patrz choćby MQTT.

Ad. @Speedlight
to też jest OK. Dla mnie bardziej liczył się (jak zaczynałem) niski próg wejścia, czyli że nie musiałem stawiać od razu HA albo klepać jakiegoś frontendu żeby mieś wszystko w jednym miejscu. Z drugiej strony co zrobisz gdy padnie ci Jolka? Tak przecież też może się zdarzyć. IMO internet łatwiej naprawić niż uwaloną bramkę, a posiadanie dwóch bramek to koszta, koszta…

I dalej:
Zybi kończył jak ja zaczynałem, więc mam tylko pewne wyobrażenie co się działo, jakoś drama mnie mało interesuje, więc to moje wrażenia tylko:
soft suplowy ma być OS, Zybi nie chciał i jeszcze wydziwiał (chciał sam generować ID dla każdego, nie udostępniał źródeł), więc dostał ultimatum i zabrał zabawki. Nie widziałem innego firmware na forum które miałoby takie samo podejście - czasem to trochę trwa (ja tak miałem jak prosiłem jednego obcokrajowca o jedno ciekawe rozwiązanie), ale się pojawia (dla mnie też udostępnił i sforkowałem na GitHubie od razu).
Nie chcę tutaj obrazić Jolki czy coś, ale przecież też mogliby teoretycznie zamknąć projekt i nara frajerzy, rozwijajcie sobie HA na androidzie sami albo płaćcie $$$ za licencję czy Bóg wie co. Oczywiście że tego nie zrobią (prawda, @jolka? :slight_smile:), tak samo jak supla. Czy łatwiej byłoby ci sforkować na GitHubie serwer suplowy czy androida z pm2 itp? To chyba zależy jak bardzo jesteś za pan brat z androidem i jak bardzo uważasz że to ma lub nie ma sensu. Też mógłbym się rozwodzić i dyskutować o tym że HA na Androidzie to niewygodne i taka troche kwadratura koła, no ale kutwa, nie ma rozwiązań idealnych - Jolka jest na andku bo jest łatwo zrobić wipe i 30 min później odtworzyć wszystko z backupu. To IMO dywagacje co jest lepsze - pralka czy lodówka, a wszystkie porównania motoryzaja-IT zazwyczaj sprowadzają się do tego kto ma lepszą inwencję twórczą.

Ja podchodzę do Jolki jak @Goral64 - to INTEGRACJA wielu systemów. Mam wrażenie że taki jest też motyw przewodni HA, którym w zasadzie Jolka jest pod maską :slight_smile:

@Michal.S: a to ciekawe, w generic_gui chcą dodać taki bajer?

3 polubienia

Jolka ma o tyle fajnie ze wszystko lata po tasmocie-czyli każde urządzenie ma osobny adres IP, urządzenia mam spięte w osobnym routerze ale na tej samej masce sieci, gdzie każde urządzenie ma swój port(stałe IP, światełko) , i nawet jak się coś wydarzy mogę zdalnie podejrzeć logi.
Mam wszystko w UPS, jeszcze myślę żeby dopiąć coś w GPRSie zwiększając dostęp i niezawodność.
Jeżdżę zawodowo po całej Europie i nie mogę sobie pozwolić jak wielu tutaj na coś co “ma 3 koła”
Niedługo zaczynam budowę domu od podstaw i już wiem ze w chałupie będzie całkowicie osobna serwerownia, gdyż w tej chwili mam mieszkanie 150 m2 i szafę 260 pól i już mi zaczyna brakować miejsca :slight_smile:
I już wiem też na pewno że w przeciwieństwie do tego mieszkania gdzie mam tylko 40 gniazdek i 14 pkt oświetlenia na które tylko 15 szt jest smart, tak w nowej chałupie wszystko już będzie smart…
Nawet nasz kot będzie mieć smart miske :slight_smile:
Z projektu jak liczyliśmy liczba pkt może dojść nawet do 250 urządzeń , w sumie sam jestem ciekaw czy Jolanta sobie da z tym wszystkim radę…

No i spoko, ale to nie mój budżet - ja mam jedną 42U wypchaną do połowy sprzętem pozbieranym tu i tam.
Ja wiem że tasmota jest taką zosią-samosią i jakoś da sobie radę da (mam póki co jedną listwę i IR-blaster), ale jak umrze ci flash na jolce (albo inna awaria podobnego poziomu) to wszystkie integracje przepadają dopóki tego nie uruchomisz ponownie, co w przypadku braku sprzętu fizycznie jest dość trudne do zorganizowania jak jesteś po drugiej stronie Polski a co dopiero kontynentu :slight_smile:, albo przynajmniej trwa (no chyba że od razu cały sprzęt duplikujesz…).

I o to właśnie się IMO rozchodzi - jest to kwestia budżetu, ludzi którzy tym zarządzają (choćby domownicy żeby coś kopnąć prądowo) i ilości czasu który na to poświęcasz. No choćby nie wiem co nie ma rozwiązania idealnego (jeszcze) bo takie wg. mnie to tylko high availability w trzech punktach: na Jolce (bo łatwo) na czystym HA (bo postawie sobie np na odroidzie) i w chmurze (jak pójdzie przepięcie albo dyski się posypią albo inny Palec Boży). A i tak trochę by zajęło dosynchronizowanie tego…

Także znów, pójście tylko w jedną stronę to błąd, nie ważne czy idziesz w Jolkę, suplę, HA czy cotam. Ludzie umierają, UPSy płoną, dyski pękają, projekty z GitHuba są banowane, firmy zamykają się za paywallem/są kupowane przez kogoś, a czasu coraz mniej :frowning:

Dywersyfikacja to jedyne co może nas uratować :slight_smile: !

3 polubienia

Wracając do meritum. Zakupiłem bramkę DEV3 i przeniosłem integrację z DEV1 na tę bramkę.
Przyjąłem założenie, że zostawię sobie niezależne brokery, niech Supla korzysta ze swojego na RPi4B a bramka ze swojego na bramce.
Na początek dodałem integrację AIS SUPLA MQTT. Zalogowałem się do swojego lokalnego serwera Supli. Integracja założyła się poprawnie (choć nie wiem dlaczego cały czas ma status starting zamiast success). To jednak nie spowodowało pojawienia się jakichkolwiek urządzeń z Supli. Dopiero dodanie do brokera bramki (integracja MQTT) nasłuchiwania brokera Supli pozwoliło na pojawianie się urządzeń Supli w AIS.
Wszystkie urządzenia się pojawiły. Zarówno ZAMEL-a jak, przeflashowane na Suplę urządzenia i “własne wyroby” z firmware Supli.
Komunikacja jest praktycznie natychmiastowa. Zarówno aktualizacje zmian po stronie Supli (zmiana nazwy, zmiana statusu) jak i sterowanie modułami po stronie AIS.
Problemem pozostaje brama wjazdowa (brak sterowania) oraz sterowanie bramą garażową (brak opcji Otwórz/Zamknij, jest góra/stop/dół, ale działa).
Tak więc ogólnie jest dobrze, będę obserwował dalej.

Dziękuję za info. Napisz proszę dokładnie co i gdzie dodałeś.

Bardzo dziękuję :slight_smile: Czyli Suplę już ogarnąłeś i działa Ci?

No tak. W zakresie w jakim podałem. Jednak sterowanie urządzeniami Supli i odczyt wartosci, wykresów, aktualnie łatwiejsze jest z apką Supli. Może dlatego, że nie trzeba samemu budować interfejsu i otrzymuje się gotowca. Ale Supla nie ma apki na tablet czy jakiś inny panel sterujący na ścianę nie mówiąc o poleceniach głosowych.
Jak tylko ogarnę tworzenie własnych paneli w AIS to wtedy pewnie dopiero będzie prawdziwa korzyść z integracji.

A samą instalacja na dockerze w RPi miałeś jakiś problem? Ja właśnie przygotowuje RPi pod to; wczoraj testowo sprawdzałem to na linuxie i wszystko szło dobrze ale po uruchomieniu na końcu serwer Supli ciągle się restartował (pojawiał się na portach 80 i 443 i znikał, i tak w kółko)… :crazy_face: