Witam wszystkich.
DEV3 z zainstalowaną Olą umarł z ais na wyświetlaczu.
W logach AIS:
Czy czeka mnie restart bramki i konfiguracja od nowa? Mam dosyć starą kopię
Witam wszystkich.
DEV3 z zainstalowaną Olą umarł z ais na wyświetlaczu.
Czy czeka mnie restart bramki i konfiguracja od nowa? Mam dosyć starą kopię
U mnie niestety to samo. W zeszłym roku kupiłem DEV3 i przyszedł czas na uruchomienie i aktualizację do nowej wersji. Niestety walczę od dwóch dni na razie bez sukcesów. W zestawie kupiłem adapter Zigbee deconz III ale jak na razie nawet nie zanosi się żeby bramka go obsługiwała. Walka trwa. Po wpisach na forum widzę, że tak fajny projekt powoli umiera. Czy to prawda?
Raczej można użyć już czasu dokonanego, projekt jest martwy od dość dawna. Jest raczej tylko podtrzymanie działania dla wersji HA Supervisor pod Linux (Armbian). Wystarczy prześledzić aktywność na repozytorium:
Ogromna szkoda…
Może doczekamy się jakiegoś oficjalnego komunikatu…
Nie wiem jak inni ale ja jestem skłonny płacić abonament aby projekt był rozwijany i supportowany. Jeśli jestem zadowolony z jakiegoś rozwiązania i ułatwia on życie to dlaczego nie wspierać rozwoju?
Chyba już za późno na wsparcie tego typu.
Sprzęt na bazie którego były zbudowane te tv-boxy, nie jest rozwojowy, rozwój Androida poszedł w inną stronę, patrząc na to “z daleka” sądzę, że nie ma szans na wskrzeszenie starych konstrukcji.
Masz opcję przesiadki na Home Assistant (który był rdzeniem projektu AIS) zainstalowany na jakiejś platformie, dla której wsparcie sprzętu nie skończy się znienacka.
Generalnie każdy sprzęt kiedyś osiągnie kres swoich możliwości - świetnym przykładem niech będzie OpenWRT - projekt otwartego oprogramowania dla sprzętu sieciowego (głównie routerów i AP, ale nie tylko) sam projekt ma się od wielu lat świetnie, ale rozwój oprogramowania na wiele modeli starego sprzętu musiał zostać porzucony, gdy dostępne zasoby sprzętowe w takich modelach stały się zbyt małe jak na wymagania kolejnych generacji tego oprogramowania.
Podczas gdy na stare konstrukcje o dostatecznie dużych zasobach nadal są wydawane nowe wersje (istnieją modele mające grubo ponad 10 lat dla których nadal jest wsparcie i jeszcze jakiś czas będzie, ale w dniu swojej premiery miały zasoby grubo ponad ówczesne potrzeby).
Po prostu odeszli bez słowa. Klasa sama w sobie…
Ja się cieszę, że serwery nie są wyłączone. Jest (starzejąca się) baza wiedzy w postaci tego forum i działa jeszcze tunel z CF z domeną paczka.pro
. Spójrz na to inaczej, zawsze może być gorzej i ktoś może wyjąć te wtyczki z prądu.
Cytat
Nie odeszli, raczej wykazali klasę działając w tle, utrzymując serwer dla użytkowników, mimo zaprzestania rozwoju. Mam 3 centralki, DEV1, która robi za radio internetowe i dwie DEV3 w automatyce domowej, które bardzo stabilnie mi działają wraz ze zdalnymi dostępami, obie na termuxie i nie zmienię na nic dopóki orkiestra będzie grać. Pozdrawiam dawny zespół AIS
W takim kontekście
oddolna inicjatywa tego typu jest jak najbardziej w porządku
tylko nie można już raczej liczyć na dalszy rozwój, ale “ciche” wsparcie cały czas jest, bo np. niedawne - w październiku 2024 - dość szybko rozwiązane problemy z tunelem AIS-cloudflared pokazują, że jak na razie użytkownicy nie zostali zostawieni na pastwę losu.
https://ai-speaker…group/t/darmowy-tunel-z-wlasna-nazwa-subdomeny-dla-kazdego/3566/59
Choć jak widać jego użytkowników po niemal 2 miesiącach od wydania poprawek nie ma zbyt wielu (ze statystyk pobrań nie da się oszacować realnej ilości użytkowników tego rozwiązania, ale ostatnia wersja ma 160 pobrań dla platformy x86-64, czyli to zapewne w większości osoby które zmigrowały z AIS na pecety; oraz 60 pobrań dla aarch64 czyli stawiam tu na użytkowników, którzy zmigrowali używając bramek na HA na Armbianie lub przeszli na maliny czwórki lub piątki).
Ilu nadal jest użytkowników AIS na Androidzie nie wiem (ale zapewne AIS może to wiedzieć z dobrym przybliżeniem skoro tunel jest uruchamiany na bazie serwera u nich zarządzanego).
Ze strony załogi AIS takim ruchem dającym wsparcie na dłuższy czas dla posiadaczy sprzętu było przygotowanie wydań HA Supervised na bazie Armbiana.
Oczywiście można używać stary sprzęt ze starym oprogramowaniem, póki jego działanie się nie opiera w istotnym stopniu na działaniu usług chmurowych, bo w momencie ich wyłączenia będzie to koniec działania sprzętu.
Tu może zobrazuję sytuację znowu przykładem openwrt oraz gargoyle i statystyk prowadzonych na bazie ich polskich wydań (eko.one.pl)
blisko połowa nadal pracującego sprzętu to słabiutkie zabytki (głównie TL-WR740N) pracujące na ponad 10-letnim oprogramowaniu…
tylko jest taka kwestia, że to oprogramowanie działa w pełni lokalnie, a serwer statystyk nie jest potrzebny do działania.
No i druga strona medalu - te stare konstrukcje, które miały ponadczasowe zasoby (czyli bardzo duże w dniu premiery jak choćby TL-WR1043ND czy serie TL-WDRxx00) są w stanie pracować na najnowszych wersjach openwrt lub gargoyle (które rozwija się nieco wolniej).
właśnie do takiego stabilnego stanu chciałbym doprowadzić moją dev3 kupioną rok temu i na razie tak zostać. Tylko problem w tym, że po dwóch dniach walki niestety pomysły mi się skończyły. DEV3 zakupiona w listopadzie 2023. Przez rok nie miałem czasu nic robić więc leżała. Teraz po aktualizacji do najnowszej wersji wysypała się.
Przywracam do ustawień fabrycznych i daję aktualizację na wszystkich kanałach PROD, ALFA, BETA zgodnie z instrukcją na forum i sytuacja taka sama. hass nie startuje. Problemem jest apt update / upgrade w skrypcie. Najpierw wywala nodejs, w termuxie brak ścieżki a po zainstalowaniu , cała masa innych zależności libpython3.11.so.1.0, maturin, orjson, itd. walczyłem instalowałem ale bez sukcesu.
Jakich wersji stabilnych używasz? Wersję androidową czy HA Supervised?
U mnie po przywróceniu ustawień są jak poniżej ale tych po prawej nie mogę zainstalować.
Zigbee 1.28.1 1.33.0
AIS HA 2022.11.4 2023.9.0b5
Android 4.3.3 4.3.3
Linux 22.08.20 23.08.11
Niestety nie doczekaliśmy się stabilnej wersji na termuxie, miała się ukazać i coś nie pykło dlatego użyłem ostatniej alfy. Oczywiście przywracałem ustawienia z backupu na serwerze. Po przywróceniu do fabrycznych pośrednio instalowałem lipiec.2023, wrzesień2023 i potem tą alfę na termuxie. Poszło bez większych błędów.
Ok ale to przywracanie do ustawień fabrycznych było w 2023 roku tak? Gdy była dostępna wersja lipcowa, później wrześniowa. Teraz już tego nie odtworzę bo skrypt instaluje najnowszą wersję no i aktualizuje składniki apt update/upgrade do wersji pakietów niekompatybilnych z tą wersją HA.
Chyba, że w ten sposób ? pip install ais-dom==wersja -U
Szkoda czasu, moim zdaniem. Lepiej od razu instaluj Armbiana. Lepiej ten czas wykorzystać do wprowadzania zmian i dostosowanie konfiguracji HA. A jest tego naprawdę sporo i raczej dużo ręcznej roboty. Nie przeniesiesz kopii z asystenta AIS do HA.
Właśnie wczoraj się nad tym pochyliłem Jak na razie to bez problemów wszystko śmiga nawet deconz III który kupiłem rok temu. Tylko brakuje sterowania głosem AIS.
Jak na razie to zaktualizowałem HA do najnowszej wersji tylko teraz wrzeszczy że system operacyjny nie wspierany ale działa ok. Czy ktoś aktualizował do Debian 12 (Bookworm)?
Aktualnie mam Debian GNU/Linux 11 (bullseye)
Release: 23.04
Codename: lunar
Nigdy nie był wspierany, bo był oszukiwany przez skrypt instalacyjny. Przy twoich umiejętnościach możesz pokusić się sam to zmienić, jest nawet instrukcja:
Wszystko to bazuje na tym projekcie:
Tu można wyczytać więcej jak to działa:
Może zrób jak inni, bramka dev z ostatnim działającym oprogramowaniem dla komend głosowych do tego druga instancja z aktualnym HA i most między nimi. Rozwój asystenta głosowego w HA jest mocno zaawansowany, na przełomie roku będzie więcej informacji.
W samym HA już można się lepiej pobawić sterowaniem głosem niż w AIS.
Tu przykład lokalnego działania: https://www.youtube.com/watch?v=XvbVePuP7NY
Whisper obsługuje również polski jako STT, Polskie TTS również są. Wszystko co potrzeba jest w czystym HA.