i chyba cos nie tak bo teraz plik ais.db na karcie SD ma długość 0 a wcześniej to chociaż miał 4096
Nie wiem czy dobrze znalazłem plik do zmiany?
Zamienilem linie 161 w pliku
/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages/homeassistant/components/recorder/init.py
z
with open(ais_global.G_DB_SETTINGS_INFO_FILE) as json_file:
na
with open(ais_files.G_DB_SETTINGS_INFO_FILE) as json_file:
Dobrze zrobiłem?
Bo baza dalej sie nie zapisuje na karcie SD.
Zanim będziemy szukać dalej na bramce to sprawdź proszę czy ten pendrive i karta są poprawnie sformatowane do FAT32. Sformatuj jeszcze raz kontrolnie i daj znać czy to pomogło?
Wszystko na FAT32 i bramka dalej nie widziała…
dopóki nie zmieniłem zasilania bramki na oryginalne zasilanie z okrągłego gniazda (2.1 x 5.5 mm barrel jack)
W związku z tym, że w mojej bramce te okrągłe zasilanie samo wypada (jest dość luźne) w pewnym momencie a dokładnie po poście tutaj zmieniłem na zasilanie przez USB z zasilacza od mojego Raspberry pi 3b
Dopiero teraz zrobiłem zapis zdarzeń na kartę SD.
Jak macie rozwiązaną konfigurację elementu history?
Czy dodawać białe i czarne listy?
Czy na coś powinienem zwrócić uwagę?
Coś wyłączyć od razy?
Ile pamięci dla zapisu np. xdni potrzeba przy załużmy średniej wielkości instalacji?
Proszę o sugestie i podzielenie się (w/g własnych doświadczeń) swoimi spostrzeżeniami.
Czy zapis w pliku konfiguracji pozycji recorder jest konieczny?
Wydaje mi się, że na bramce robi za nas tę robotę moduł konfiguracji zapisu do bazy danych.
U mnie baza SQL Lite na dysk SSD, zapisuje wszystko jak leci czyli:
history:
recorder:
Mam problem, że po aktualizacji systemu tu i tu zapis bazy danych, przestaje działać i znika wszystko co było wcześniej zapisane i przestaje rejestrować. Format dysku dopiero rozwiązuje problem.
Na razie nie znalazłem przyczyny.
Ja zrobiłem bez wpisu recorder (chyba się zapisuje się na karcie SD).
Zobaczę wieczorem jak po restarcie bramki będzie. Czy historia nie będzie pisana od nowa.
Może wpis recorder jest powodem tego problemu? Nadal nie wiem czy jest potrzebny.
Po restarcie bramki historia zachowała ciągłość i HA pompuje aktualne dane do bazy.
Jest ok bez wpisu recorder. Pozostaje zrobić czarne lub białe listy dla większej czytelności historii.
Obecnie mam tak:
U mnie ciągle problemy z zapisem.
Podejrzewałem że może problemem jest zapis na dysk SSD dlatego zmieniłem zapis na Pendrive, sformatowałem go na FAT32. Wczoraj zaktualizowałem AIS do najnowszej wersji i historia się zachowała.
Dzisiaj zrobiłem restart bramki i historia jedzie od zera
Dzieje się to losowo, czyli co któryś restart bramka kasuje historie.
Baza danych zajmuje 0 KB
Ustawienia zapisu zdarzeń systemu tu wydaje się być OK