🐝 zigbee2mqtt opis techniczy + instrukcja ręcznej instalacji / aktualizacji

A jak zrobić wyłączenie? po jakimś czasie? bo tego tu brakuje …

U siebie mam 3 minuty braku ruchu, ale dostosowałem ten czas na podstawie obserwacji, moje czujniki rzadko wysyłają trigger i przez półtorej minuty trzymają stan wykrycia.

OK. Dzięki za pomoc. Na razie nie wiem jak go skonfigurować. Popatrzę na Forum bo chyba Ktoś pisał, że działa mu. Zapytam, poczytam.
Dzięki raz jeszcze.
Radek

Hejka,
stwierdziłem, że czas odciążyć bramkę i przeniosłem brokera mqtt i zigbee2mqtt na Synology w dockerze.
Wszystko pięknie, ale jak uruchamiam bramkę to urządzenia zigbee są niedostępne mimo, że poprzednie stany są na brokerze. Jak np. włączę światło to stan z zigbbe zaktualizuję się na brokerze mqtt i na bramce encja staje się aktywna. Nie wiem gdzie mam błędną konfigurację na brokerze, czy w zigbee. Urządzenia z AIS tasmota wysyłają swój stan co minutę to z nimi nie mam problemu.
Jak ogarnąć urządzenia zigbee? @Stravi Ty chyba pisałeś, że przeniosłeś też zigbee na NUCa. mosquitto też przeniosłeś? Jak to ogarnąłeś żeby po uruchomieniu bramki mieć wszystkie encje aktywne?

Tak przeniosłem zigbee2mqtt i brokera mqtt na NUCa. U mnie przejście było płynne najpierw zigbee2mqtt, potem bridge mqtt Jolki do mqtt na NUCu i powolne przypinanie usług na nowego brokera, a na końcu podmiana brokera mqtt w konfiguracji Jolki.
Problem ze stanem miałem tylko w przypadku termometrów ale to od początku jak broker i zigbee2mqtt było na Jolce - flaga retain pomogła, ale światła mam bez tej flagi i wszystko śmiga.

możesz wstawić configi brokera i zigbee2mqtt jakie masz na NUCu?
Na Jolce mam tak:
mqtt:
broker: 192.168.1.80
port: 1883
client_id: home-assistant
discovery: true
discovery_prefix: homeassistant

Teraz nie mogę sprawdzić, ale wydaje mi się że brakuje Ci tego:

Masz rację. To musze dopisać do Jolki a ja próbowałem ten wpis w konfiguracji brokera i ciągle mi restartowało kontener :crazy_face:
Ajjj te święta- za dużo :wine_glass:

po wpisaniu tej komendy mam

otrzymuje takie coś

~/zigbee2mqtt $ git checkout HEAD -- npm-shrinkwrap.json
fatal: not a git repository (or any parent up to mount point /)
Stopping at filesystem boundary (GIT_DISCOVERY_ACROSS_FILESYSTEM not set).

a po wpisaniu

otrzymuje takie coś

2 warnings generated.
  SOLINK_MODULE(target) Release/obj.target/unix_dgram.node
  COPY Release/unix_dgram.node
make: Leaving directory '/data/data/pl.sviete.dom/files/home/zigbee2mqtt/node_modules/unix-dgram/build'
added 829 packages in 211.875s

zaś po wpisaniu tego

mam informacje żee nie mam zigbee

Spróbuj przeinstalować jeszcze raz AIS HA pleceniem pip install ais-dom i zrestartuj całą bramkę poleceniem sudo restart
U mnie pomogło na niedziałające zigbee2mqtt.

Czołem. Wybaczcie, że odgrzewam tak stary wątek, ale ze względu na posiadane przeze mnie gniazdka TS011F (_TZ3000_gjnozsaz), które są obsługiwane dopiero przez nowsze wersje Zigbee2Mqtt („Leonowa” jeszcze ich nie obsługuje), chciałbym wykonać aktualizację zgodnie z czterema krokami opisanymi w poście otwierającym wątek. Wydaje się to łatwe! (?)

Ponieważ opis ten powstał dwa lata temu, może ktoś zechciałby potwierdzić jego aktualność i bezpieczeństwo w przypadku bramki DEV3 z Leonem (PROD).

Wiem, że rozwiązaniem może być czekanie na Maję Beta, ale chciałbym jak najszybciej dać jakieś zajęcie gniazdkom… :wink:

Masz aktualny opis ręcznej aktualizacji w dokumentacji:

2 polubienia

Dzięki! Widzę, że procedura nieco się zmieniła, żeby nie powiedzieć mocno skomplikowała :slight_smile: A czy nie dotyczy ona przejścia na wersję DEV? Bo te moje gniazdka są już w stabilnej.

System na bramce również mocno się zmienił, podobnie jak sam HA i Z2M. Dawniej binarki były kompilowane na samej bramce. Obecnie ją dostarczane z repozytoriów.
Dlatego zawsze należy szukać aktualnych informacji na stronach z dokumentacją. Dotyczy to nie tylko projektu AI-Speaker.

2 polubienia