Witam. Po ograniu dongla cc2531 pojechałem od razu do IKEA i kupiłem żarówkę RGB+ściemianie z pilotem E1524 / E1810, oraz żarówkę białą z pilotem E1743. Ku mojemu zdziwieniu po sparowaniu żarówki z HA nie można już sparować pilota bezpośrednio z żarówką, czyli można sterować tylko z HA. Po sparowaniu pilota bezpośrednio z żarówką, żarówka nie jest już widoczna w HA. Wychodzi na to, że sterujemy wygodnie tylko z pilotów, lub mniej wygodnie tylko z HA. Słabe Można też z cc2531 sparować piloty, ale zrobienie do nich automatyzacji to już wyższa szkoła jazdy. Np. prosty pilot E1743 przy przytrzymaniu przycisku włączenia (rozjaśnianie żarówki) na MQTT wysyła “click”: “brightness_up”, czyli każdy taki komunikat powinien rozjaśnić żarówkę, ale jak to zrobić w automatyzacji. Po długich poszukiwaniach znalazłem https://xaviml.github.io/controllerx/ i wg instrukcji zainstalowałem przez HACS APPDAEMON
stworzył mi się nowy folder
stworzyłem plik konfiguracyjny apps.yaml w lokalizacji
/data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/appdaemon/apps
dodałem wpis
ale pilot dalej nie działa. Czy ma ktoś może z tym doświadczenie? Dobrze ja to zrobiłem? Może ktoś pomoże?
@Iron coś ni ten skrypt nie działa. Fakt automatyzacja po małej modyfikacji śmiga, ale żeby rozjaśnić muszę przytrzymać, puścić, znowu przytrzymać i puścić, czyli żeby stan z jakiegoś zmienił się na brightness_up. Jak trzymam wciśnięty to cały czas jest brightness_up, czyli stan się nie zmienia.
Przy ściemnianiu dopiero zadziałało jak linię
brightness: ‘{{ [state_attr(“light.0xccccccfffe6cdc2c_light”, “brightness”) - 50, 1] | max }}’
zmieniłem na
brightness: ‘{{ state_attr(“light.0x086bd7fffe04f0c5_light”, “brightness”) - 50 | int }}’
wygląda, że skrypt nie działa.
W pliku configuration.yaml mam taki wpis
Co to jest packages: !include_dir_named packages ?
nie mam takiego pliku. Dodać gdzieś?
w configuration.yaml ma być python_script: a katalog
a w ścieżce masz python_scripts
/data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/python_scripts/change_attribute_light_smoothly.py
Z tego co wiem to on ma 4 stany włącz/wyłącz ściemnij/rozjaśnij.
Ten który ja mam ma 10. Więc trochę trzeba przerobić skrypt i automatyzacje.
Mój ma włącz/wyłącz na jednym przycisku i działa to jako switch toggle. MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/pilot_ikea01', payload '{"linkquality":107,"action":"toggle"}'
@Iron dodałem dziś pilota takiego jak twój + żarówkę RGBW ale na brokerMQTT nie idzie color w jednej wartości tylko w 2 i zmiana koloru z pilota nie działa. U Ciebie color też ma wartość - “color”:{“x”:0.xx,“y”:0.xx}. czy inaczej?
gdzie wpisałeś
input_boolean:
light_brightness:
name: Light brigthness
initial: off
light_color_temp:
name: Light color temperature
initial: off
i ja chyba coś źle wpisuje. bo robiłem to w configuration.yaml
próbowałem w configuration dodac
input_boolean: !include input_boolean.yaml
i zapisać plik inputoolean ale coś nie idzie
Kupiłem kilka żarówek zigbee Ikea białych w celu rozszerzenia sieci a ponieważ mają możliwość ściemniania, chciałbym to wykorzystać aby
głosowo ściemniać lub rozjaśniać co 30% czyli w trzech poziomach. Jaką postać ma mieć skrypt aby wykonywać te funkcje za pomocą automatyzacji korzystając z wbudowanej usługi zmniejsz/zwiększ jasność. Dodam, że skrypt bez parametrów wykonuje komendę w 10 krokach co jest uciążliwe. Ewentualnie jakiś pomysł na inne sterowanie
głosowe zadaną jasnością.
Czytam wątek i potrzebuje mieć zupełna jasność. Czy to co osiągacie ostatecznie oznacza że można sterować żarówkami ikeowymi bez bramki i moglbym się jej pozbyć ?