🎉 Zigbee2MQTT w Home Assistant Supervised

:tada: Zigbee2MQTT w Home Assistant Supervised

W poprzednim wpisie: :tada: Home Assistant Supervised na DEV3 i PRO1 opisaliśmy jak uruchomić na bramce AIS Home Assistant Supervised.

W tym wpisie opiszemy jak zainstalować i skonfigurować Zigbee2MQTT w Home Assistant Supervised.

1. MQTT Broker

W obrazach systemu które publikujemy jest już zainstalowany i skonfigurowany z HA MQTT Broker, więc ten punkt mamy wykonany - nie musimy nic robić.

2. Dodanie repozytorium z dodatkiem Zigbee2MQTT

Przechodzimy do UstawieniaDodatkiSklep z dodatkami klikamy trzy kropki w prawym górnym rogu i wybieramy Repozytoria:

dodajemy następujący adres repozytorium:

https://github.com/zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt

3. Dodatki Zigbee2MQTT

Po dodaniu repozytorium z dodatkami, pojawią nam się 3 nowe dodatki Zigbee2MQTT, wybieramy i instalujemy pierwszy dodatek Zigbee2MQTT

4. Konfiguracja

Przechodzimy do zakładki konfiguracja i wpisujemy:

• w polu mqtt: server: mqtt://ais-dom:1883
  • w polu serial: port: /dev/ttyUSB0

* w polu mqtt podajemy IP naszej bramki ais np. : server: mqtt://192.168.0.8:1883 lub nazwe hosta bramki ais: server: mqtt://ais-dom:1883
* w polu serial wpisujemy wartość na zgodnie z tym na jakim porcie został dodany nasz adapter zigbee, żeby sprawdzić ścieżkę do adaptera szeregowego USB, który był podłączony jako ostatni wystarczy w konsoli wykonać taką komendę:

dmesg | awk '/tty/ && /USB/ {print "/dev/"$10}'|tail -1

zapisujemy nasze ustawienia i uruchamiamy dodatek

5. Zigbee2MQTT się uruchomił

6. Logi

Gdyby coś nie zadziałało tak jak opisaliśmy, to sprawdzamy logi zigbee2MQTT, w tym celu łączymy się z bramką po ssh i przechodzimy do folderu /usr/share/hassio/homeassistant/zigbee2mqtt/log:

cd /usr/share/hassio/homeassistant/zigbee2mqtt/log
ll

po wylistowaniu zawartości folderu z logami, przechodzimy do najnowszego folderu z logami, np:

cd 2023-08-29.10-47-07

następnie sprawdzamy co jest w logach:

tail -f log.txt

TADA :tada: i mamy zigbee2mqtt

1 polubienie

@jolka bardzo mnie to zastanawia

• piki co chce używać bramki z Android i testować HA Supervised z SD.

Chce przenieść cała konfigurację ręcznie (skoro AIS android będzie działać to mogę poświęcić czas)

I tu moje pytanie - czy Conbee i zigbee2mqtt jak będę miał skonfigurowane na AIS android i… Jednocześnie jak się przełączę na HA Supervised z SD ustawie zigbee2mqtt i ten sam Koordynator Conbee to będzie on działać i tu i tu?

Tak samo że sparowanymi urządzeniami - jak mam sparowane je w AIS Android i sparuje z HA Supervised (te same) to będą wykrywanie i tu i tu w zależności jak uruchomię bramkę?

1 polubienie

Tak, jak będzie trochę czasu to opublikujemy skrypt bash do kopiowania konfiguracji, ale całe przeniesienie konfiguracjizigbee2mqtt na HA to prostu skopiowanie katalogu data na nową maszynę.

2 polubienia

Witam. Po przeniesieniu katalogu (podmianie plików) musiałem każde urządzenie wyłączyć i włączyć , tak samo w MQTT część urządzeń pojawiła się po ich restarcie, na szczęście ich konfiguracja przeniesiona z AIS nie znika. W konfiguracji MQTT wpisujemy port: /dev/ttyACM0
adapter: deconz
Jeśli mamy ten adapter.

1 polubienie

Witam. Jaka jest różnica między Z2M a integracją ZHA z home assistant ? Muszę i tak poprawić automatyzacje i nie wiem na co się zdecydować.

1 polubienie

Na Z2M na pewno. Patrząc przynajmniej po ilości wątków problemów z tymi integracjami. Jeśli chcesz wiedzieć konkrety to są tutaj zaawansowani użytkownicy co Ci to rozłożą na czynniki pierwsze :wink: ja korzystam z Z2M od roku i nigdy nie miałem z nim problemów.