Żeby wytłumaczyć dlaczego TTS na bramce AIS jest taki super
wyjaśnimy na początek jak działa TTS w Home Assistant.
Jak działa TTS w Home Assistant
W dokumentacji HA można przeczytać, żę platforma zamiany tekstu na mowę google_translate używa nieoficjalnego mechanizmu zamiany tekstu na mowę Tłumacza Google do odczytywania tekstu.
Używamy offline TTS w systemie Android NIE używamy usługi w chmurze do zamiany tekstu na audio.
To dlatego nasz asystent mówi błyskawicznie i bez przerywania muzyki (tylko ją przyciszając).
Oraz czy będzie można wybrać rodzaj głosu
asystenta wysyłanego do głośników np.: przez google cast ?
Edit:
Oraz jak będzie wyglądać sytuacja z zapisywanie plików na bramce które trzeba wysłać do głośnika czy będzie tworzył się nowy folder z plikiem audio i będzie przechowywany x czasu jak w przypadku integracji tts google w ha ?
Nie, bo nie ma takiej potrzeby, ha robi to po to, żeby Google ich nie odcięło za zbyt częste pytanie serwisu tts o audio (robią taki cache dla komunikatów).
My nie mamy takich ograniczeń (nie ma limitów ais tts) i nie musimy tak “kombinować”. Usuwamy te pliki po wysłaniu do głośnika:
Czy będzie możliwość zmiany nazwy tej usługi jak w przypadku tts google oraz jaki może być powód nie działa wysyłania wiadomości głosowej przez tunel? W logach mam takie coś przy każdej próbie
Logger: homeassistant.components.cast.media_player
Source: components/cast/media_player.py:316
Integration: Google Cast (documentation, issues)
First occurred: 19:05:35 (1 occurrences)
Last logged: 19:05:35
Posiadam głośnik Yamaha MusicCast WX-010 na którym chciałem przetestować ais_tts_local ale niestety w jego właściwościach nie mam opcji “Zamień tekst na mowę”.
Pomimo tego, że w usłudze ais_tts_local mogę wybrać z encji ten głośnik, niestety nie jest na nim odtwarzany wpisany przeze mnie tekst.
Dodałem głośnik do Google Home (“Podłączono przez: MusicCast Smart Home”) ale niczego to nie zmieniło. Natomiast TV Sony, który mam w integracji Google Cast (nie ma w niej głośnika Yamaha) działa prawidłowo z ais_tts_local.
Czy i w jaki sposób mogę skonfigurować głośnik WX-010 aby działał z ais_tts_local ? Czy konieczne jest dodanie go do Google Home przez MusicCast Smart Home ?
Jeżeli udało Wam się podłączyć głośnik Sonos to może Yamaha też da radę ?