AisCalendar - Request Granted

Dostaliśmy zgodę od Google na oficjalne używanie API kalendarza:

Przeszliśmy weryfikację i dostaliśmy zgodę od Google na oficjalne używanie mechanizmu OAuth2.0 i API kalendarza:

oznacza to, że nie będzie już “unverified app screen” i że możemy używać nasze logo przy logowaniu poprzez Google OAuth2.0 do kalendarzy

image

Będziemy teraz ulepszać działanie integracji AIS Kalendarze, zobaczymy jak ta funkcjonalność się rozwinie i na ile będzie przydatna.

Wyobrażamy sobie już teraz taki możliwy scenariusz:

1. Powiemy Asystentowi Google -> “OK Google, dodaj do kalendarza, wyłącz podlewanie trawnika o 17”
  2. To spowoduje dodanie zdarzenia do kalendarza Google z opisem: “Wyłącz podlewanie trawnika” o godzinie 17
  3. Asystent domowy będzie miał ten kalendarz współdzielony i automatyzacja wyzwolona zdarzeniem z kalendarza się wykona
  4. O 17 Asystent domowy działający lokalnie w naszym domu wyłączy podlewanie trawnika
10 polubień

Hej

@jolka - czy sama Jolka jest w stanie dodać coś do kalendarza?

Dzięki

uprawnienia ma

usługa dodawania jest

jeżeli to rozumiesz i potrafisz to połączyć automatyzacją

to tak :slight_smile:

2 polubienia

Tak, wszystko jasne -dzięki :slightly_smiling_face:

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie tej integracji bo po kliknięciu wczytaj ponownie integrację

wyskakuje komunikat aby zrestartować ha

i po jego wykonaniu znikła mi całkowicie integracja kalendarza.

Przy próbie ponownego dodania otrzymuje informację o pomyślnym dodaniu

ale nadal widnieje komunikat o tym że trzeba otworzyć nową kartę

a przywrócenie z kopi przywraca kalendarz ale bez zawartości i z błędem

więc jak mogę podmienić na aktualny token ?

Moim zdaniem - usuń integrację, tokeny w googlach oraz dostęp w portalu informatora. I przeprowadź całą operacją od początku.

Przeprowadzałem ten proces wielokrotnie (usuń integrację i dodaj ponownie ale bez skutecznie bo nie przekierowuje spowrotem do ha)a nie wiem jak zmienić ręcznie token aby integracja się dodała

Dokładnie to napisałem… :slightly_smiling_face:

Usuwałem wielokrotnie integrację oraz dostęp w Googlach a w portalu integratora nie widziałem nic dotyczącego kalendarza oraz na czystej bramce bez kopi też nie mogę dodać integracji bo cały czas wyświetla się komunikat o konieczności otwarcia zewnętrznej strony

Mam to samo, na razie z braku czasu się poddałem.

Od wczoraj kalendarze google były u mnie niedostępne. Po próbie usunięcia integracji i dodania uprawnień dla AIS na nowo mam komunikat:

Tym samym dołączam do grona wypatrzonych i wyciętych przez

Miałem podobną historię z swoim kalendarzem - nie dam szczegółowej instrukcji, bo jej nie spisywałem, ale kojarzę że kasowałem integrację, pliki z token’em i restart HA. W samej usłudze Google też usunąłem autoryzację, ale nie wiem czy to było potrzebne. Powodzenia :slight_smile:

1 polubienie

Cześć Dawid - gdzie odszukać plik z token’ami?
I jak nie usunąć coś niepotrzebnie?

Zrób sobie kopię tych plików przed skasowaniem:
image

2 polubienia

A co można zrobić w przypadku gdy na bramce Świeżo po formacie (gdy nie ma jeszcze tych plików) czyli bez przywracania kopi też nie można dodać integracji więc raczej problem może leżeć gdzie indziej

Miałem już dawno podobne problemy z okienkami kakendarza

Poprawialem pliki i pomogło, może chodzi o to samo?

Jak przy pomocy narzędzi deweloperskich / konsoli trafić do tych plików i folderów co mają na początku kropkę bo przy pomocy menadżera plików windows nie da się

ls -la

a teraz uzupełniam do 20 znaków :wink:

usunąłem te pliki i zrobiłem restart ha ale dalej efekt jest ten sam że nie pojawia mi się integracja przy próbie jej dodania bo dalej się wyświetla komunikat aby otworzyć stronę

aby rozwiązać zaistniały problem który wystąpił po

wykonałem następujące kroki :

1. usunąłem dostęp na stronie https://myaccount.google.com/permissions

1. dla pewności przywróciłem konfigurację z kopi i wykonałem restart bramki

2. usunąłem integrację i znów restart bramki

3. dodałem integrację kalendarza aby otrzymać nowy plik o nazwie “.google.token”

4. integracja kalendarza się nie pojawia mimo otrzymania

1. logujemy się programem np.: WinSCP przez przez ftp do bramki (według instrukcji dostępnej w dokumentacji)

2. po prawej stronie gdzie mamy pliki bramki (folder AIS) klikamy aby utworzyć nowy plik a jako nazwę wpisujemy .google.token

3. gdy otworzy nam się ten plik kopiujemy jego zawartość i tworzymy identyczny plik (o tej samej nazwie i zawartości) gdzieś na swoim komputerze

4. powtarzamy krok numer 2

5. podmieniamy na bramce plik o nazwie “.google.token” tym z kroku 8

6. robimy restart bramki i mamy z powrotem kalendarz