❓ Ankieta AIS Easy - małe wyjaśnienie przed ankietą

Ankieta AIS Easy - małe wyjaśnienie

Już niebawem opublikujemy ankietę AIS Easy. Żeby uniknąć kolejnej fali rozczarowania i zawodu tym, jak “Korporacja AIS niszczy życie” :wink: to z góry uprzedzę, że… niektóre pytania w ankiecie mogą wydawać się kontrowersyjne. Np to pytanie:

O co chodzi w tym pytaniu???

Czy to znaczy, że AIS chce zacząć wprowadzać reklamy?

Nie

Czy to znaczy, że AIS chce zacząć sprzedawać nasze dane reklamodawcom?

Nie

To co to znaczy?

Chcemy wiedzieć, czy użytkownicy są świadomi utraty prywatności, która ma miejsce podczas korzystania z popularnych asystentów domowych i czy stanowi to dla nich problem, czy nie.

To jaka jest prawidłowa odpowiedz?

Najlepsza odpowiedź, to odpowiedź prawdziwa - taka jak naprawdę myślisz.

Nie starajmy się przypodobać Jolce :wink: w tej ankiecie, żeby dostać główną nagrodę, to nie o to chodzi. Starajmy się odpowiadać zgodnie z prawdą, tylko w ten sposób pomożecie nam zrozumieć problemy i ulepszyć produkt.

Mam nadzieję, że to wyjaśnienie pozwoli uniknąć komentarzy, z teoriami spiskowymi i projektowaniem swoich uczuć i emocji na AIS :wink: Czyli, że po ankiecie AIS Easy, nie będzie jak po zapowiedzi bramki AIS PRO1

Gorąca prośba do Was

Zależy nam, żeby dotrzeć z tą ankietą do dużej ilość osób. Jolka na wakacjach przeczytała książkę o statystyce Pani Janiny Bąk i teraz już wie, że ta ankieta będzie miała największy sens przy odpowiedniej próbie. Dlatego będziemy Was prosić o to żebyście udostępnili ankietę dla znajomych.
Oczywiście nie chcemy nic za darmo! Co to, to nie my… będzie: coś za coś - zrobisz coś dobrego dla Jolki a Jolka zrobi coś dobrego dla Ciebie :slight_smile:

Karma wraca! Love you :heart:

6 polubień

No i dzięki za wytłumaczenie, bo mi by pewnie z tydzień zajęło dojście do takiej konkluzji czytając to pytanie. Mam tylko nadzieję, że to przykład skrajny i pozostałe pytania będą sformułowane wprost :slight_smile:

1 polubienie

Pytanie chyba jest sformułowane wprost i bez sugestii…

Ważne, żeby się nie nakręcać, nie czytać czegoś, czego tam nie ma…

Czyli NIE zakładajcie, że pytamy o reklamy, bo chcemy je prowadzić, albo że pytamy o abonament, bo chcemy go wprowadzić itd.

Pytamy, bo chcemy wiedzieć.

Chcemy zrozumieć, co jest dla Was ważne/cenne. Żebyśmy np. mogli po ankiecie powiedzieć, że 70% pytanych ceni sobie w automatyce domowej XXX i następie odpowiednio wyjaśniać/zareklamować w przyszłości, że taką wartość dostarczamy.

:peace_symbol:

OK, ale odpowiedź 1 jest tendencyjna, gdyż sugeruje, że wszystkie asystenty domowe oparte o serwery dostawcy, które nie oferują urządzenia lub możliwości instalacji asystenta na lokalnym sprzęcie użytkownika sprzedają nasze dane reklamodawcom. A zapewne tak nie jest, choć mogę się mylić.

Ja tak nie uważam i czytając kilkukrotnie pytanie i odpowiedzi nr1 nic mi nie sugeruje. Zgadzasz się z tezą lub nie… Nie, wolę zapłacić i mieć wybór.

OK. Dla mnie sugeruje, że jeżeli nie zapłacę to będę produktem sprzedawanym reklamodawcom.
Bardziej adekwatne wg mnie byłoby: Nie, wolę zapłacić za urządzenie i/lub usługę i nie oglądać reklam ani nie być profilowanym.

1 polubienie

Sensem tego postu było aby nic nie nadinterpretować i nie wyciągać wniosków w ankiecie…
i co, już jest nadinterpretacja po jednym przykładzie :joy:
Wypełniasz jak chcesz, a jak uznasz ze pytanie jest tendencyjne, sugerujące, nieprawdziwe, skomplikowane, nielogiczne, trudne czy głupie to klikniesz “nie rozumiem pytania” :joy: albo po prostu przestaniesz wypełniać.

1 polubienie

To nie jest rozwiązanie, jak dochodzi do takiej sytuacji to znaczy, że ankieta została źle przygotowana i user po prostu zmęczył się jej wypełnianiem, np. za długa (niewiadomo kiedy się skończy), “trudna”, niejasna, niejednoznaczna itd. Jak wiemy @jolka (jolce) zależy na ilości zebranych ankiet, pisała:

Zależy nam, żeby dotrzeć z tą ankietą do dużej ilość osób.
… teraz już wie, że ta ankieta będzie miała największy sens przy odpowiedniej próbie.

2 polubienia

Ilość niedokończonych ankiet to też informacja do statystyki przy danej próbie.

Ale dotyczy samej ankiety a nie zagadnienia, które miała zbadać :slight_smile:
A umiejętność budowania nietendencyjnych pytań i odpowiedzi to też wyzwanie dla tworzącego ankietę, jeśli zależy mu na rzetelnym wyniku i szczerych odpowiedziach.

2 polubienia

Oddajmy głos fachowcom:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nck.pl/upload/attachments/318835/Jak%20przygotowa%C4%87%20ankiet%C4%99%2C%20Mizerek.pdf&ved=2ahUKEwje17WjvNHyAhUM_7sIHflSCZ4QFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw0f6OqND2H3PHgKWqhEm0di

Pozdrowienia :slightly_smiling_face:

Jeśli firma Cię profiluje na wielu poziomach (co kupujesz, czego szukasz w internecie, czego słuchasz, gdzie melduje się twój telefon, gdzie jezdzisz na wczasy, jakie masz smart urządzenia w domu i jak ich używasz itd) i sprzedaje te dane reklamodawcom, to chyba trochę jesteś tym produktem… zauważ ile rzeczy jest taniej albo za darmo, pod warunkiem że podasz swoje dane…
mój operator komórkowy obniża miesięczny abonament o 5zł jeśli tylko wyraże zgody marketingowe…

Uściślając - projekt AIS EASY wypadł po cichu z planów. Jeszcze do niedawna był tutaj:

Teraz zapisy o EASY zniknęły ze strony:

Pozdrawiam,