Proponuję wpisywać tu swoje jakieś niestandardowe automatyzacje jak i rozwiązywać problemy przy ich tworzeniu.
To może zacznę od problemu hehe.
Mam integrację z Satel Integra gdzie pojawiały mi się encje dotyczące włączenia konkretnego wyjścia na płycie centralki alarmowej. Jednym z wyjść steruję oświetleniem podjazu. Chciałem tę encję ustawić jako akcję, (a dokładniej włączyć światło na podjeździe po zmroku) ale w akcjach nie można wybierać encji tylko urządzenia. Jak to rozwiązać?
Nie mam tej centrali ale zakładam że wyjścia wyświetlane są jako light lub switch, więc może w akcjach pomoże wywołanie usługi:
2 polubienia
Tomasz
17 Styczeń 2020 06:44
3
Czy ktoś mógłby opisać jak zrobić automatyzację, która będzie wysyłała powiadomienie o wejściu/wyjściu ze Strefy jakiejś Osoby. Wiem tylko co wpisać w Akcje
Tomasz
19 Styczeń 2020 10:16
5
Dziękuje, zaraz przetestuje
EDIT
Zapominałem odpisać, działa
A ktoś wie na jakiej zasadzie działa wyzwalacza geolokalizacja i co wpisać w źródło ?
Witam wszystkich.
Powoli przewalam wszystko z hassio na bramkę AIS
Ale zaczynają się problemy Postanowiłem nareszcie użyć zigbee i podłączyć wszystkie urządzenia xiaomi bezpośrednio do AIS.
Próbuję zrobić pewną automatyzację:
https://pastebin.com/j0vFdLci
Po naciśnięciu guzika powinno przełączyć się “inteligentne gniazdko” i tym samym zapalić światło.
Guzik reaguje na kliknięcie i jest ono widoczne
Gniazdko się włączy jak je ręcznie kliknę w AIS.
Więc czemu “coś jest nie tak” ?
Coś czuję że tutaj mam błąd : - entity_id: sensor.0x00158d00023f4237_click
Z góry dziękuję za pomoc
Iron
15 Luty 2020 20:33
7
Tak mam zrobioną automatyzację która po wciśnięciu pilota z Ikea załącza żarówkę z Ikea przy kolejnym wciśnięciu wyłącza.
- id: '1580949440890'
alias: Zigbee Pilot ON/OFF
description: ''
trigger:
- entity_id: sensor.pilot_ikea01_action
platform: state
to: toggle
condition: []
action:
- entity_id: light.0xccccccfffe6cdc2c_light
service: light.toggle
id: ‘1580949440890’
alias: Zigbee Xiaomi Przycisk
description: ‘’
trigger:
entity_id: “sensor.0x00158d00023f4237_click”
to: toggle
action:
entity_id: “switch.0x00158d00023ff2d8_switch”
Nadal nic
Ps. Druga koncepcja też nie działa :
Jeżeli nie zależy Ci na rozpoznawaniu rodzaju kliknięcia to wystarczy taki prosty trigger w automatyzacji:
- id: '1582032185975'
alias: Przycisk w sypialni
trigger:
- entity_id: sensor.0x00158d0001e5c48f_click
action:
- entity_id: light.swiatlo_w_sypialni
Jeśli nadal nie działa to upewnij się czy masz dobrze sparowany przycisk i czy jest w zasięgu - najczęściej pomaga ponowne sparowanie:
Aby rozpoznawać kliknięcia (single, double, triple, quadruple, many, long, long_release) użyj jako triggera platforme mqtt:
- id: '1582032185976'
alias: Przycisk w biurze
trigger:
platform: mqtt
topic: 'zigbee2mqtt/przycisk_w_biurze'
condition:
condition: template
value_template: '{{ "single" == trigger.payload_json.click }}'
action:
- entity_id: light.swiatlo_w_biurze
Akszyn
18 Kwiecień 2021 20:20
10
Jak zrobić aby otrzymać komunikat typu “automatyzacja xyz się wykonała” i w wariancie pesymistycznym “automatyzacja się nie uruchomiła sprawdź w logach” lub coś tego typu. Komunikat w dowolnej formie
sdsi
18 Kwiecień 2021 21:11
11
Dobra automatyzacja musi zadziałać. Jeśli nie - popracuj nad algorytmem.