na kanale beta wydaliśmy pierwszą wersję beta 0.106
oznaczona numerkiem 0.106.1b2.
Planowany termin wydania stabilnej 0.106 to środa, 18 marca. Główna zmianą będzie przepisany serwis na bramce - to jest nasz priorytet. Chcemy zastąpić komponent webview normalną przeglądarką, która pozwala na otwieranie nowych kart (do autentykacji w zewnętrznych serwisach itd…), opiszemy o co chodzi jak zakończy się kodowanie.
W tej wersji dodaliśmy:
najnowszy Home Assistant 0.106.1
w integracji AIS Supla doszły bramy
kod napisał @rocikhttps://github.com/Rocik https://github.com/home-assistant/home-assistant/pull/31643
Nie testowaliśmy tego lokalnie bo nie mamy sterownika do bram SUPLA ale przeszło wszystkie testy w HA więc powinno działać OK.
Jak ktoś ma już dodaną integrację AIS SUPLA i ma sterownik do bramy to encja bramy powinna się pojawić w Asystencie domowym.
W obecnej wersji integracji z SUPLA nie pytamy okresowo o nowo dodane urządzenia SUPLA, robimy to tylko raz na starcie systemu Asystent domowy - więc jeżeli ktoś dodaje nowe urządzenie do SUPLA to żeby pojawiło się w Asystencie domowym trzeba ponownie uruchomić bramkę AIS dom.
grafik zalecił nam żeby rozjaśnić aplikację (to była jego pierwsza uwaga), teraz Asystent domowy będzie domyślnie jaśniejszy (pracujemy jeszcze nad ostatecznym domyślnym wyglądem i kolorami).
Przez jakiś czas te zmiany mogą powodować dziwne efekty, bo część styli będzie jeszcze z cache przeglądarki a też nie skończyliśmy jeszcze zmieniać szablonu wyglądu, więc może gdzieś być dziwnie…
Jeżeli ktoś woli kolory które były wcześniej, albo zupełnie inne, to zawsze można samemu wybrać sobie motyw kolorystyczny. Wystarczy przejść do swojego profilu:
Można też zautomatyzować zmianę motywu, np w zależności od pozycji słońca czy temperatury itd… Usługa która zamienia wygląd nazywa się frontend.set_theme przyjmuje jeden parametr name nazwa motywu który chcemy zastosować.
Aktualizacja poszła bez problemu. na razie nie widzę żadnych błędów w działaniu mojej bramki. Ale jeśli chodzi o rozjaśnienie to chyba błąd. Stało się to bardzo niewidoczne. Zaraz zmieniłem na inne. Uważam, że to zły pomysł.
A u mnie bramka cały czas gubi ZigBee. Pomaga wyjęcie i włożenie sticka do USB. Bramka straciła połączenie z chmurą AIS. Nie można też robić backupów konfiguracji…
Zrobiłem jak jest tu opisane, ale niestety to nie pomogło. Ani w bramce ani w portalu integratora plik nie zmienia się po wykonaniu kopii. Jeszcze w czymś jest problem… Teraz wygląda na problem z portalem, jakby nie identyfikował bramki (nie pozwalał na zapis konfiguracji). W logach bramki w tej chwili nie pokazuje brak uprawnień…hmmm
Mam wersję 0.105.7. W sobotę wieczorem miałem podobny problem z brakiem synchronizacji i wywoływaniem usług (prognoza pogody, portal integratora) Nie działało również połączenie z aplikacją na telefonie. Działała wersja na przeglądarce w nieco innej (jasnej) wersji graficznej. Może coś z połączeniem z serwerami usług? Problem znikł, w niedzielę rano wszystko działało i działa OK.
Tak widzieliśmy, skończyła się ważność hasła na bazie (portal integratora działa na Oracle). Po zmianie hasła i restarcie dokera z bazą ruszyło i działa.
też mamy wątpliwości ale zobaczmy do końca jak to będzie…
ostatecznie wprowadzimy chyba wybór typu dzień/noc
coś takiego jak na nowej stronie z dokumentacją nad którą obecnie pracujemy: https://araczkowski.github.io/AIS-docs/
Na szczęście nie ma jeszcze potwierdzonych przypadków zarażenia w Polsce, dlatego możemy monitorować sytuację na całym świecie (lub dodatkowo w kraju, który nas interesuje):
Czy dało by się coś na to poradzić? Otóż bramka po restarcie zwiększa głośność podczas uruchamiania. Mam podłączony głośnik Bluetooth. Ściszam głośnik lecz po restarcie jest na bardzo wysokim poziomie głośności co staje się irytujące (małżonka narzeka). Mi to nie przeszkadza, ale …hmmm. Zrobiłem automatyzację na ściszenie bramki podczas uruchamiania, ale coś nie działa. Może dlatego, że jest to głośnik Bluetooth… Poradźcie coś. Pozdrawiam Mariusz.
Moja automatyzacja na ściszenie dźwięków:
id: ‘1583061954266’
alias: Ściszenie AIS po uruchomieniu
description: ‘’
trigger:
Różne kombinacje robiłem, ostatnio to działało i po aktualizacji przestało.
Status gios_aqi
Status stan powietrza w Poznaniu?
Jaki ma status stan powietrza w Poznaniu?
Jaki jest status stan powietrza w Poznaniu?
Opisz jak wygląda w stan encji o którą pytasz, w momencie kiedy Jolka nie jest w stanie opisać jej stanu?
Może integracja nie dodaje encji, albo encja nie ma jeszcze stanu, albo inna encja ma podobną nazwę i Jolka nie może odpowiedzieć na pytanie bo nie wie jak a nie chciała by zgadywać i Cię okłamać
Hm dziwne bo taki stan był jakiś czas i nagle zaczęła prawidłowo odczytywać stan. Wydaje mi się, że problem występował gdy nie było dostępu do GIOS. Chociaż gdy nie ma odczytów to Jolka mówi brak indeksu GIOS czy jakoś tak.