🎵 0.115 wydana na BETA

:musical_note: Na kanale beta wydaliśmy pierwszą betę z serii 0.115

wersja 0.115.1b0

Jedyna zmiana to najnowszy Home Assistant 0.115.1

:warning: UWAGA, w wersji 0.115 pracujmy nad tym żeby bramka uruchamiała się jak najszybciej bez dostępu do Internetu. Dlatego przestaniemy dostarczać “skonfigurowane z pudełka” integracje które do działania wymagają połączenia z Internetem. Objaw będzie taki, że po aktualizacji zniknie pogoda - bo pobranie danych o pogodzie wymaga połączenia z serwisem OpenWeatherMap. Czasami ten proces trwa i niepotrzebnie spowalnia uruchomienie.
image

Oczywiście jeżeli komuś zależy na karcie pogoda i nie ma problemu z dostępem do Internetu, to wystarczy kilka kliknięć żeby sobie dodać taką kartę ponownie:

Kilka miesięcy temu bez konfiguracji w plikach yaml, dodanie pogody nie było możliwe… brrryyy :wink: dlatego dostarczaliśmy część integracji pre-konfigurowanych (żeby ułatwiać życie).

Co nowego

Biblioteka multimediów

Najfajniejsza nowość naszym zdaniem to “Biblioteka multimediów” :musical_note:
Media to jest coś co od początku odgrywa ważną rolę w Asystencie domowym. Chodzi o to, żeby nie trzeba było używać dwóch aplikacji do sterowania urządzeniami w domu i do odtwarzania muzyki - wystarczy Asystent domowy :wink:

Nasze media można teraz przeglądać i odtwarzać za pomocą biblioteki multimediów. W kolejnych wydaniach będziemy pracowali nad tym żeby można było nimi zarządzać z tego poziomu (dodawać do swojej prywatnej biblioteki i uruchamiać poleceniem głosowym lub szybkim kliknięciem z głównego ekranu audio).
Do biblioteki możemy przejść z bocznego menu:

i tu możemy wybrać odtwarzacz na jaki chcemy wysyłać media:

jednym z odtwarzaczy jest nasza przeglądarka :slight_smile:

Bibliotekę możemy też uruchomić z poziomu naszego wbudowanego odtwarzacza, działającego na bramce i wtedy wybrane media odtwarzane są automatycznie na wbudowanym odtwarzaczu - przez podłączony (a docelowo wbudowany) głośnik:

Zarządzanie tagami

Możemy w konfiguracji zdefiniować TAG NFC

podając jego identyfikator i nazwę:

zeskanowanie tak zdefinowanego taga spowoduje jego podświetlenie w systemie:

dodatkowo łatwo możemy teraz wyklikać automatyzację opartą na skanowaniu zdefiniowanego TAG-a

Możliwość dodania zdjęcia osób w systemie

to zdjęcie będzie się pojawiało na mapie i w kartach z użytkownikiem itd…

Wszystkie inne zmiany opisane na blogu Home Assistant:

3 polubienia

Hmmm… Jolka mowi: aktualizacja -> pobieram->nie udalo sie pobrac aktualizacji
image

Spróbuj w konsoli
pip install ais-dom -U

$ pip install ais-dom -U
Requirement already up-to-date: ais-dom in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (0.114.5)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: astral==1.10.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (1.10.1)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: certifi>=2020.4.5.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (2020.6.20)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: pytz>=2020.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (2020.1)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: voluptuous-serialize==2.4.0 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (2.4.0)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: aiohttp==3.6.2 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (3.6.2)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: pip>=8.0.3 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (20.2.3)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: pyyaml==5.3.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (5.3.1)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: ais-dom-frontend==20200811.4 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (20200811.4)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: ciso8601==2.1.3 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (2.1.3)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: async-timeout==3.0.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (3.0.1)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: ruamel.yaml==0.15.100 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (0.15.100)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: PyJWT==1.7.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (1.7.1)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: attrs==19.3.0 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (19.3.0)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: importlib-metadata==1.6.0; python_version < "3.8" in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (1.6.0)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: yarl==1.4.2 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (1.4.2)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: voluptuous==0.11.7 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (0.11.7)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: cryptography==2.9.2 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (2.9.2)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: jinja2>=2.11.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (2.11.2)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: python-slugify==4.0.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (4.0.1)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: requests==2.24.0 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from ais-dom) (2.24.0)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: chardet<4.0,>=2.0 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from aiohttp==3.6.2->ais-dom) (3.0.4)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: multidict<5.0,>=4.5 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from aiohttp==3.6.2->ais-dom) (4.5.2)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: zipp>=0.5 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from importlib-metadata==1.6.0; python_version < "3.8"->ais-dom) (0.5.2)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: idna>=2.0 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from yarl==1.4.2->ais-dom) (2.8)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: six>=1.4.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from cryptography==2.9.2->ais-dom) (1.12.0)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: cffi!=1.11.3,>=1.8 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from cryptography==2.9.2->ais-dom) (1.12.3)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: MarkupSafe>=0.23 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from jinja2>=2.11.1->ais-dom) (1.1.1)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: text-unidecode>=1.3 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from python-slugify==4.0.1->ais-dom) (1.3)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: urllib3!=1.25.0,!=1.25.1,<1.26,>=1.21.1 in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from requests==2.24.0->ais-dom) (1.25.10)
Requirement already satisfied, skipping upgrade: pycparser in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packages (from cffi!=1.11.3,>=1.8->cryptography==2.9.2->ais-dom) (2.19)
$

No to ja mam inny problem. Jolka(web) nie bardzo chciała wstać po aktualizacji do 0.115.2b0.
Zalogowałem się po SSH, kolejna próba zainstalowania za pomocą:
pip install ais-dom==0.115.2b0
błędy o braku pliku metadata. Trochę pogooglowałem, zainstalowałem jeszcze raz bez używania folderu catche.
Następnie:
pm2 restart ais
No i nadal problem, web nie startuje.

Pomożecie?

nie jesteś na kanale beta i nie ma aktu… mam wrażenie, że przerabiamy to u Ciebie z każdą aktualizacją :slight_smile:

ta komenda aktualizuje do najnowszej stabilnej wersji

żeby zainstalować betę z konsoli to trzeba podać konkretną wersję, czyli coś takiego:

pip install ais-dom==0.115.1b0 -U

to był automatyczny build po dodaniu nowej wersji w HA - jeszcze nie zadziałało z automatu…
wyłączmy publikowanie automatycznych buildów… bo jak widać ktoś może próbować to instalować :wink:

jak nie działa to zawsze możesz cofnąć się do tego co działało podając konkretny numer wersji, np.: pip install ais-dom==0.115.1b0 -U

albo zainstaluj od razu 0.115.2b1 którą właśnie wydaliśmy, czyli komenda

pip install ais-dom==0.115.2b1 -U

i powinno być OK

Hah, faktycznie coś się namieszało. Robiłem aktualizację, z 0.114.5 na beta. Po czym dostałem kolejny komunikat, że jest aktualizacja i ją kliknąłem, nie pamiętałem numerku więc wziąłem najwyższy z pip’a nie podejrzewając, że to są też Wasze alpha’y :slight_smile:

Instaluje się 0.115.2b1, dam znać czy odpalił.

slowo “kazdy” jest dosc mocne i mozna takie twierdzenie latwo obalic - mialem swego czasu taki problem ale bylo to dawno i nieprawda :stuck_out_tongue:
A tak na serio, to jestem na kanale beta

Zreszta, zakladam ze jesli jakims cudem wylaczylby mi sie kanal beta, to nie dostawalbym notyfikacji o nowych wersjach beta. A moja bramka jest dosc namolna i ciagle twierdzi ze mam nieaktualna wersje softu
image

0.115.2b1 opublikowana na kanale BETA

Zmiany:

1. Najnowszy HA w wersji 0.115.2 (poprawki do wersji 0.115)
  1. Najnowszy youtube-dl 2020.09.20
  1. Kilka poprawek w galerii

Od przyszłej wersji galerie przenosimy do Biblioteki mediów, żeby było mniej pozycji w menu. Pracujemy jeszcze nad tą funkcjonalnością. Już można zobaczyć przycisk dodawania zdjęcia w bibliotece mediów:

OK OK, zwracam honor!
czyli pewnie znowu :wink: masz jakieś zależności z HACS i to blokuje instalacje

próbuj z konsoli:

tam powinno dać się zobaczyć czemu się nie chce instalować
jak nie pomoże to znasz już dalszą procedurę :wink:

Niestety nie pomogło - pełny log z aktualizacji i restartu AIS:

Po dzisiejszej aktualizacji bramka nie odpowiada, po komendzie ssh pip install ais-dom==0.115.2b1 -U,
takie coś:
WARNING: No metadata found in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/s
ite-packages
ERROR: Could not install packages due to an EnvironmentError: [Errno 2] No such
file or directory: ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packag
es/ais_dom_frontend-20200918.1.dist-info/METADATA’

po aktualizacji mam takie błędy w switch.yaml z broadlink

Invalid config for [switch.broadlink]: [type] is an invalid option for [switch.broadlink]. Check: switch.broadlink->type. (See ?, line ?). 
Invalid config for [switch.broadlink]: [type] is an invalid option for [switch.broadlink]. Check: switch.broadlink->type. (See ?, line ?). 

Widziałem tez te błędy u siebie w logach, ale z tego co widzę na szybko to jest to problem HA, tzn zmiana konfiguracji z yaml’i na konfigurację Broadlink przez UI.

Usunąłem linię wpisu ‘type’ i błąd nie wyskakuje a switch działa.

Od wersji 0.115 w switch.yaml powinno się zmienić zapis. Ja mam tak i wszystko gra.

po tych wpisach nie widzi u mnie broadlink rm pro+

Hej
Pytanko mam o wersje stabilną :slight_smile:
0.115.2

Wiadomo już kiedy możemy się spodziewać automatycznej aktualizacji ?

Niestety po wpisaniu :

i następnie :
pm2 restart ais

Bramka już nie wstała i trzeba było robić przywracanie systemu

Udalo sie, przy czym

1. Tak, mialem HACS. Usunalem integracje (oczywiscie po wykomentowaniu pliku configuration.yaml, zrestartowalem bramke) ale nie pomoglo. Wydaje mi sie ze Jolka najpierw sygnalizuje pobieranie a pozniej instalowanie - a tutaj komunikat mowil wyraznie mowil o tym ze nie udalo sie pobrac aktualizacji
  2. Odpalilem z palca komende pip install… Brak bledow, wszystko gitara. Aczkolwiek pm2 restart ais nie pomoglo, musialem zrestartowac bramke za pomoca reboot
  3. Po odpaleniu sie znow wyskoczyl komunikat ze bramka jest nieaktualna - tym razem nieaktualna byla tylko wersja Linuxa (chyba 20.09.11?)
  4. W panelu webowym dalem aktualizuj bramke, wersja Linuxa sie zaktualizowala (trwalo to chwile)

Koniec koncow - wszystko dziala :slight_smile:

Update - dziala, aczkolwiek mam wrazenie jakby interfejs webowy dzialal wolniej. Wiem ze to czysto subiektywna sprawa. Mam na mysli klikanie w menu w przegladarce, przelaczanie sie miedzy dashboardami, modyfikacja dashboardu etc. Operuje w sieci lokalnej, czasy odpowiedzi sa dobre, nie dodawalem zadnych dodatkowych integracji.