Na kanale beta wydaliśmy pierwszą betę z serii 0.115
wersja 0.115.1b0
Jedyna zmiana to najnowszy Home Assistant 0.115.1
UWAGA, w wersji 0.115 pracujmy nad tym żeby bramka uruchamiała się jak najszybciej bez dostępu do Internetu. Dlatego przestaniemy dostarczać “skonfigurowane z pudełka” integracje które do działania wymagają połączenia z Internetem. Objaw będzie taki, że po aktualizacji zniknie pogoda - bo pobranie danych o pogodzie wymaga połączenia z serwisem OpenWeatherMap. Czasami ten proces trwa i niepotrzebnie spowalnia uruchomienie.
Oczywiście jeżeli komuś zależy na karcie pogoda i nie ma problemu z dostępem do Internetu, to wystarczy kilka kliknięć żeby sobie dodać taką kartę ponownie:
Kilka miesięcy temu bez konfiguracji w plikach yaml, dodanie pogody nie było możliwe… brrryyy dlatego dostarczaliśmy część integracji pre-konfigurowanych (żeby ułatwiać życie).
Co nowego
Biblioteka multimediów
Najfajniejsza nowość naszym zdaniem to “Biblioteka multimediów”
Media to jest coś co od początku odgrywa ważną rolę w Asystencie domowym. Chodzi o to, żeby nie trzeba było używać dwóch aplikacji do sterowania urządzeniami w domu i do odtwarzania muzyki - wystarczy Asystent domowy
Nasze media można teraz przeglądać i odtwarzać za pomocą biblioteki multimediów. W kolejnych wydaniach będziemy pracowali nad tym żeby można było nimi zarządzać z tego poziomu (dodawać do swojej prywatnej biblioteki i uruchamiać poleceniem głosowym lub szybkim kliknięciem z głównego ekranu audio).
Do biblioteki możemy przejść z bocznego menu:
Bibliotekę możemy też uruchomić z poziomu naszego wbudowanego odtwarzacza, działającego na bramce i wtedy wybrane media odtwarzane są automatycznie na wbudowanym odtwarzaczu - przez podłączony (a docelowo wbudowany) głośnik:
No to ja mam inny problem. Jolka(web) nie bardzo chciała wstać po aktualizacji do 0.115.2b0.
Zalogowałem się po SSH, kolejna próba zainstalowania za pomocą: pip install ais-dom==0.115.2b0
błędy o braku pliku metadata. Trochę pogooglowałem, zainstalowałem jeszcze raz bez używania folderu catche.
Następnie: pm2 restart ais
No i nadal problem, web nie startuje.
to był automatyczny build po dodaniu nowej wersji w HA - jeszcze nie zadziałało z automatu…
wyłączmy publikowanie automatycznych buildów… bo jak widać ktoś może próbować to instalować
jak nie działa to zawsze możesz cofnąć się do tego co działało podając konkretny numer wersji, np.: pip install ais-dom==0.115.1b0 -U
albo zainstaluj od razu 0.115.2b1 którą właśnie wydaliśmy, czyli komenda
Hah, faktycznie coś się namieszało. Robiłem aktualizację, z 0.114.5 na beta. Po czym dostałem kolejny komunikat, że jest aktualizacja i ją kliknąłem, nie pamiętałem numerku więc wziąłem najwyższy z pip’a nie podejrzewając, że to są też Wasze alpha’y
slowo “kazdy” jest dosc mocne i mozna takie twierdzenie latwo obalic - mialem swego czasu taki problem ale bylo to dawno i nieprawda
A tak na serio, to jestem na kanale beta
Zreszta, zakladam ze jesli jakims cudem wylaczylby mi sie kanal beta, to nie dostawalbym notyfikacji o nowych wersjach beta. A moja bramka jest dosc namolna i ciagle twierdzi ze mam nieaktualna wersje softu
Od przyszłej wersji galerie przenosimy do Biblioteki mediów, żeby było mniej pozycji w menu. Pracujemy jeszcze nad tą funkcjonalnością. Już można zobaczyć przycisk dodawania zdjęcia w bibliotece mediów:
Po dzisiejszej aktualizacji bramka nie odpowiada, po komendzie ssh pip install ais-dom==0.115.2b1 -U,
takie coś:
WARNING: No metadata found in /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/s
ite-packages
ERROR: Could not install packages due to an EnvironmentError: [Errno 2] No such
file or directory: ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.7/site-packag
es/ais_dom_frontend-20200918.1.dist-info/METADATA’
po aktualizacji mam takie błędy w switch.yaml z broadlink
Invalid config for [switch.broadlink]: [type] is an invalid option for [switch.broadlink]. Check: switch.broadlink->type. (See ?, line ?).
Invalid config for [switch.broadlink]: [type] is an invalid option for [switch.broadlink]. Check: switch.broadlink->type. (See ?, line ?).
Widziałem tez te błędy u siebie w logach, ale z tego co widzę na szybko to jest to problem HA, tzn zmiana konfiguracji z yaml’i na konfigurację Broadlink przez UI.
Tak, mialem HACS. Usunalem integracje (oczywiscie po wykomentowaniu pliku configuration.yaml, zrestartowalem bramke) ale nie pomoglo. Wydaje mi sie ze Jolka najpierw sygnalizuje pobieranie a pozniej instalowanie - a tutaj komunikat mowil wyraznie mowil o tym ze nie udalo sie pobrac aktualizacji
Odpalilem z palca komende pip install… Brak bledow, wszystko gitara. Aczkolwiek pm2 restart ais nie pomoglo, musialem zrestartowac bramke za pomoca reboot
Po odpaleniu sie znow wyskoczyl komunikat ze bramka jest nieaktualna - tym razem nieaktualna byla tylko wersja Linuxa (chyba 20.09.11?)
W panelu webowym dalem aktualizuj bramke, wersja Linuxa sie zaktualizowala (trwalo to chwile)
Koniec koncow - wszystko dziala
Update - dziala, aczkolwiek mam wrazenie jakby interfejs webowy dzialal wolniej. Wiem ze to czysto subiektywna sprawa. Mam na mysli klikanie w menu w przegladarce, przelaczanie sie miedzy dashboardami, modyfikacja dashboardu etc. Operuje w sieci lokalnej, czasy odpowiedzi sa dobre, nie dodawalem zadnych dodatkowych integracji.