0.116.6 Szybciej i ładniej

W wolnej chwili zapraszamy do lektury i aktualizacji 

W wolnej chwili zapraszamy do lektury i aktualizacji 
Otrzymuje komunikat głosowy że “nie udało się pobrać aktualizacji” a w logach nie mam wpisu
Ale po jakimś czasie wskoczyło na najnowszą wersję
ha mimo komunikatów że nie udało się pobrać
U mnie niestety nie jest tak rozowo - po wejsciu w Konfiguracja->Konfiguracja urzadzen ZigBee mam blad 502: Bad gateway.

Urzadzenia, ktore mialem dodane, sa wciaz wykryte i dzialaja. Wersja Zigbee to 1.15.0, HA to 0.116.6.
Inne funkcje zdaja sie dzialac poprawnie.
Dobrze, że jesteś czujny
Ale tym razem uff jest prawidłowo ![]()
to jest tak, że my mamy swoje wydania i wersje, nasza 0.116.6 zawiera HA 0.116.4
w repozytorium pakietów pythona (pip) to ładnie widać:
Home Assistant
AIS
może frontend nie jest włączony w konfiguracji zigbee bo coś zmieniałeś?
zobacz co masz w pliku:
~/zigbee2mqtt/data/configuration.yaml
to pewnie jeszcze nie dotarła przez sieć, może mieszkasz gdzieś dalej ![]()
a tak serio to zależy od tego co odpowie repozytorium pakietów pip (oficjalne repo pakietów pythona) do którego wrzucamy aktualizację, bramka wykonuje tą komendę
pip install ais-dom==0.116.6 -U
w dokumentacji dodaliśmy opis jak diagnozować, zrób to i jak będzie problem to pokaż co jest w logach
A ja myślałem, że jak jest 0.116.6 to taki mamy HA.
Ale nie będę się spierał, wiadomo kobiety zawsze mają race i nie ma co zadzierać
![]()
Mimo iż nie mam urządzeń zigbee to mam takie błędy w interfejsie po aktualizacji
Nic w tej karcie nie zmieniałem (mam ja bo utworzyła mi się kiedy tworzyłem dodatkowy dashboard) bo być może kiedyś …
Dobre masz oko ![]()
Dzięki za info. HA nigdy nie miało tego numeru (0.116.6, to Asystent domowy miał taki numer), więc chyba zaczniemy w aplikacji po prostu nazywać tą pozycję “Asystent domowy”.

To stary widok, tych encji już nie ma. Po prostu usuń ten widok i będzie git ![]()
A skąd wziąłeś python2? Co masz w konsoli po wpisaniu
python --version
Bo my od zawsze mamy python3
Jeśli instalowałeś jakieś “dziwne” rzeczy, to może od razu zrób pełny reset aplikacji 
To wpisz w konsoli
pip install ais-dom==0.116.6 -U
i pokaż co wyświetli
To jeszcze:
pip3 install ais-dom==0.116.6 -U
Bingo! @Stravi
Wygląda na to, że nie ma pip3
Wpisz coś takiego
pip3 list
i sprawdź, czy masz coś takiego