0.116.6 Szybciej i ładniej
W wolnej chwili zapraszamy do lektury i aktualizacji
W wolnej chwili zapraszamy do lektury i aktualizacji
Otrzymuje komunikat głosowy że “nie udało się pobrać aktualizacji” a w logach nie mam wpisu
Ale po jakimś czasie wskoczyło na najnowszą wersję
ha mimo komunikatów że nie udało się pobrać
U mnie niestety nie jest tak rozowo - po wejsciu w Konfiguracja->Konfiguracja urzadzen ZigBee mam blad 502: Bad gateway.
Urzadzenia, ktore mialem dodane, sa wciaz wykryte i dzialaja. Wersja Zigbee to 1.15.0, HA to 0.116.6.
Inne funkcje zdaja sie dzialac poprawnie.
Dobrze, że jesteś czujny Ale tym razem uff jest prawidłowo
to jest tak, że my mamy swoje wydania i wersje, nasza 0.116.6 zawiera HA 0.116.4
w repozytorium pakietów pythona (pip) to ładnie widać:
Home Assistant
AIS
może frontend nie jest włączony w konfiguracji zigbee bo coś zmieniałeś?
zobacz co masz w pliku:
~/zigbee2mqtt/data/configuration.yaml
to pewnie jeszcze nie dotarła przez sieć, może mieszkasz gdzieś dalej
a tak serio to zależy od tego co odpowie repozytorium pakietów pip (oficjalne repo pakietów pythona) do którego wrzucamy aktualizację, bramka wykonuje tą komendę
pip install ais-dom==0.116.6 -U
w dokumentacji dodaliśmy opis jak diagnozować, zrób to i jak będzie problem to pokaż co jest w logach
A ja myślałem, że jak jest 0.116.6 to taki mamy HA.
Ale nie będę się spierał, wiadomo kobiety zawsze mają race i nie ma co zadzierać
Mimo iż nie mam urządzeń zigbee to mam takie błędy w interfejsie po aktualizacji
Nic w tej karcie nie zmieniałem (mam ja bo utworzyła mi się kiedy tworzyłem dodatkowy dashboard) bo być może kiedyś …
Dobre masz oko
Dzięki za info. HA nigdy nie miało tego numeru (0.116.6, to Asystent domowy miał taki numer), więc chyba zaczniemy w aplikacji po prostu nazywać tą pozycję “Asystent domowy”.
To stary widok, tych encji już nie ma. Po prostu usuń ten widok i będzie git
A skąd wziąłeś python2? Co masz w konsoli po wpisaniu
python --version
Bo my od zawsze mamy python3
Jeśli instalowałeś jakieś “dziwne” rzeczy, to może od razu zrób pełny reset aplikacji
To wpisz w konsoli
pip install ais-dom==0.116.6 -U
i pokaż co wyświetli
To jeszcze:
pip3 install ais-dom==0.116.6 -U
Bingo! @Stravi
Wygląda na to, że nie ma pip3
Wpisz coś takiego
pip3 list
i sprawdź, czy masz coś takiego