🦴 BoneIO - sterowanie przewodowe - podłączenie i prierwsze uruchomienie w HA

:bone: BoneIO - sterowanie przewodowe - podłączenie i prierwsze uruchomienie w HA

“boneIO” to nazwa projektu, który jest rozwijany przez społeczność open-source. Projekt ten skupia się na stworzeniu sterownika, który pozwoli na przewodowe sterowanie urządzeniami elektrycznymi w domu. Najnowszy sterownik boneIO oparty jest na ESP32, a jego oprogramowanie to skompilowany projekt ESPHome.

Współpraca z boneIO

Jesteśmy dumni, że możemy ogłosić, że “boneIO” będzie wkrótce dostępny w sprzedaży na get-iot.com . Wraz z wprowadzeniem “boneIO” do naszej oferty, rozszerzamy naszą ofertę o rozwiązanie przewodowe - w tym temacie będziemy mieli niebawem coś jeszcze do zaoferowania :slight_smile:

Podłączenie modułu do zasilania i sieci LAN

Całość sprowadza się do podłączenia zasilacza 24V do sterownika boneIO zgodnie z polaryzacją przewodów. Oraz do podłączenia kabla ethernet do moduły boneIO i do naszego routera.

Pierwsze uruchomienie z Homce Assistant

Gdy sterownik jest w tej samej sieci co Home Assistant to automatycznie jest on wykrywany i cała konfiguracja sprowadza się do naciśnięcia “Konfiguruj” i “Zatwierdź”

automatycznie mamy dodane 32 przełączniki i 35 wejść cyfrowych reprezentowanych w systemie Home Assistant jako sensory.

Więcej o boneIO można przeczytać na oficjalnej stronie:

Jak się chwile pobawimy urządzeniem, to w kolejnych wpisach o boneIO opiszemy jak edytować konfigurację w ESPHome.

7 polubień

Również cieszymy się z rozpoczętej współpracy z wami :slight_smile:
Z naszej strony zachęcamy z zapoznaniem się z możliwościami sterownika ESP jak i wersji Black.
boneio.eu
Posiadamy również kanał Discord gdzie posiadamy support oraz udzielamy wiele cennych porad.
Discord
W razie pomocy służę pomocą.

2 polubienia

Jest tańsza alternatywa dla tego projektu, również wspomagana przez ESP Home i to 2 razy większa - posiada 64 wejścia i 64 wyjścia. Dodatkowo bez problemu obsługiwana przez HA:

1 polubienie

Trochę źle porównujesz urządzenia, BoneIO ma wyjścia przekaźnikowe, przytoczona przez Ciebie wersja modułu KC868-A (moduły na ESP32) posiada wyjścia typu Mosfet, do których musisz podłączyć przekaźniki do sterowania światłami. Dokładając przekaźniki cena się zwiększa, miejsce w rozdzielnicy sie zmniejsza, lepszym porównaniem będą sterowniki z 32 I/O które Kincony też ma w ofercie, poszukaj i wtedy porównanie będzie bardziej prawdziwe.

Zarówno BoneIO jak i sterowniki Kincony są urządzeniami raczej dedykowanymi do bardzo dużych rozdzielnic np. typu szafa stojąca bo po zamontowaniu na szynie DIN, miejsca na szynę przed i po można wykorzystać tylko na prowadzenie kabli. Mi z trudnością udało sie upakować dwa KC868-A8 jeden po drugim na szynach DIN w rozdzielnicy. Wgrany ESPHome daje praktyczne nieograniczone możliwości sterowania włączając to możliwość sterowania wyjścia z sterownika nr2 wejściami sterownika nr1. Dla testów zacząłem od połączenia Wi-Fi między wszystkimi ESPHome w domu i jakoś tak zostało, działa bezproblemowo od ponad roku :slight_smile:.

2 polubienia

Potwierdzam, mam KC868-A64 zainstalowany w HA i działa rewelacyjnie (są też wersje 128 i 256).
Tylko ręcznie trzeba wpisać kod do configuration.yaml (a w zasadzie zrobić Ctr C Ctr V z przykładu opublikowanego na stronie KINCONY i zmodyfikować nazwy pod siebie)

Hejka
Ja bym poprosił o więcej info czym się różni zwykła wersja od wersji do rolet,
co tam jest dodatkowego, rozumiem że zwykłą nie da się sterować roletami ?
No i poproszę o fajną promocję na zakup, potrzebuję wysterować rolety i zebrać info z kontaktronów.

Faktycznie opis oferty jest mocno kulawy, ale czytając “między wierszami” można znaleźć co nieco, podkreślenie moje.

edit - nie miałem czasu na przekopanie całej dokumentacji, ale to chyba wprowadzenie w błąd, bo widzę, że interlock jest realizowany programowo, więc chętnie zobaczę na jakieś wskazanie do takich fragmentów dokumentacji, która by mnie wyprowadziła z błędu, jeśli się mylę…

Sprzętowy na przekaźnikach z pojedynczym stykiem przełączającym jest raczej niemożliwy do wykonania…

edit - wyjaśnienie jest w postach poniżej - nie dokopałem się do właściwego miejsca w dokumentacji projektu, a rozwiązanie sprzętowe bardzo mi się podoba.

Witam,
Wersje różnią się od siebie tylko zabezpieczeniem hardwareowym dla rolet. Przy standardowej wersji 32x10A jest możliwość sterowania roletami ale tylko z zabezpieczeniem softwarowym.

Hej,
Nie masz racji, przy sterowniku roletowym jest wykonane zabezpieczenie hardwarowe przekaźników dla sterowania roletami. Tak jak napisałeś nie doczytałeś dokumentacji a tam jest to opisane.

1 polubienie

A możesz wskazać jakieś konkrety (link/rozdział).
Spędziłem z godzinę nad dość prozrzucaną dokumentacją by dojść do wniosku, że nie ma sprzętowego interlocka w systemie, którego nie planuję używać, więc już szkoda mi więcej czasu na kopanie…

Może gdzieś są schematy, ale nie znalazłem… więc oparłem stwierdzenie na znalezionym YAMLu, który zapewnia interlock jedynie programowo!

Na samym dole dokumentacji. https://boneio.eu/docs/hardware/RelayBoard32x10A/v04

1 polubienie

a co daje taki interlock i dlaczego nie jest montowany we wszystkich sterownikach ?
mogę wykorzystać wejścia które mi zostaną na inne zadania a nie rolety ?

gdzieś mi śmignęło że jest opcja połączenia tego z pompami ciepła, rekuperacją i fotowoltaika ?
są jakieś specjalne wymagania do tego, jest jakiś wspólny protokół czy jakieś konkretne modele są wspierane ?

1 polubienie

Sterowanie roletą wymaga dwóch przekaźników. Jeden dla ruchu góra i drugi dla ruchu dół. Możesz sobie wyobrazić co stanie się z silnikiem rolety jak podasz napięcie na oba przewody (góra/dół) jednocześnie?

2 polubienia

Właśnie testuje Boneio Black v0.7 i mam problemy z ręczną instalacją.
Jak na razie to utknąłem na tym.

Pomocy akurat do tej wersji boneIO raczej szukaj na Discord boneIO. Jakby to byla wersja ESP to pomoc gwarantowa tutaj.