BoneIO - sterowanie przewodowe - podłączenie i prierwsze uruchomienie w HA
“boneIO” to nazwa projektu, który jest rozwijany przez społeczność open-source. Projekt ten skupia się na stworzeniu sterownika, który pozwoli na przewodowe sterowanie urządzeniami elektrycznymi w domu. Najnowszy sterownik boneIO oparty jest na ESP32, a jego oprogramowanie to skompilowany projekt ESPHome.
Jesteśmy dumni, że możemy ogłosić, że “boneIO” będzie wkrótce dostępny w sprzedaży na get-iot.com . Wraz z wprowadzeniem “boneIO” do naszej oferty, rozszerzamy naszą ofertę o rozwiązanie przewodowe - w tym temacie będziemy mieli niebawem coś jeszcze do zaoferowania
Podłączenie modułu do zasilania i sieci LAN
Całość sprowadza się do podłączenia zasilacza 24V do sterownika boneIO zgodnie z polaryzacją przewodów. Oraz do podłączenia kabla ethernet do moduły boneIO i do naszego routera.
Pierwsze uruchomienie z Homce Assistant
Gdy sterownik jest w tej samej sieci co Home Assistant to automatycznie jest on wykrywany i cała konfiguracja sprowadza się do naciśnięcia “Konfiguruj” i “Zatwierdź”
Również cieszymy się z rozpoczętej współpracy z wami
Z naszej strony zachęcamy z zapoznaniem się z możliwościami sterownika ESP jak i wersji Black. boneio.eu
Posiadamy również kanał Discord gdzie posiadamy support oraz udzielamy wiele cennych porad. Discord
W razie pomocy służę pomocą.
Jest tańsza alternatywa dla tego projektu, również wspomagana przez ESP Home i to 2 razy większa - posiada 64 wejścia i 64 wyjścia. Dodatkowo bez problemu obsługiwana przez HA:
Trochę źle porównujesz urządzenia, BoneIO ma wyjścia przekaźnikowe, przytoczona przez Ciebie wersja modułu KC868-A (moduły na ESP32) posiada wyjścia typu Mosfet, do których musisz podłączyć przekaźniki do sterowania światłami. Dokładając przekaźniki cena się zwiększa, miejsce w rozdzielnicy sie zmniejsza, lepszym porównaniem będą sterowniki z 32 I/O które Kincony też ma w ofercie, poszukaj i wtedy porównanie będzie bardziej prawdziwe.
Zarówno BoneIO jak i sterowniki Kincony są urządzeniami raczej dedykowanymi do bardzo dużych rozdzielnic np. typu szafa stojąca bo po zamontowaniu na szynie DIN, miejsca na szynę przed i po można wykorzystać tylko na prowadzenie kabli. Mi z trudnością udało sie upakować dwa KC868-A8 jeden po drugim na szynach DIN w rozdzielnicy. Wgrany ESPHome daje praktyczne nieograniczone możliwości sterowania włączając to możliwość sterowania wyjścia z sterownika nr2 wejściami sterownika nr1. Dla testów zacząłem od połączenia Wi-Fi między wszystkimi ESPHome w domu i jakoś tak zostało, działa bezproblemowo od ponad roku .
Potwierdzam, mam KC868-A64 zainstalowany w HA i działa rewelacyjnie (są też wersje 128 i 256).
Tylko ręcznie trzeba wpisać kod do configuration.yaml (a w zasadzie zrobić Ctr C Ctr V z przykładu opublikowanego na stronie KINCONY i zmodyfikować nazwy pod siebie)
Hejka
Ja bym poprosił o więcej info czym się różni zwykła wersja od wersji do rolet,
co tam jest dodatkowego, rozumiem że zwykłą nie da się sterować roletami ?
No i poproszę o fajną promocję na zakup, potrzebuję wysterować rolety i zebrać info z kontaktronów.
edit - nie miałem czasu na przekopanie całej dokumentacji, ale to chyba wprowadzenie w błąd, bo widzę, że interlock jest realizowany programowo, więc chętnie zobaczę na jakieś wskazanie do takich fragmentów dokumentacji, która by mnie wyprowadziła z błędu, jeśli się mylę…
Sprzętowy na przekaźnikach z pojedynczym stykiem przełączającym jest raczej niemożliwy do wykonania…
edit - wyjaśnienie jest w postach poniżej - nie dokopałem się do właściwego miejsca w dokumentacji projektu, a rozwiązanie sprzętowe bardzo mi się podoba.
Witam,
Wersje różnią się od siebie tylko zabezpieczeniem hardwareowym dla rolet. Przy standardowej wersji 32x10A jest możliwość sterowania roletami ale tylko z zabezpieczeniem softwarowym.
Hej,
Nie masz racji, przy sterowniku roletowym jest wykonane zabezpieczenie hardwarowe przekaźników dla sterowania roletami. Tak jak napisałeś nie doczytałeś dokumentacji a tam jest to opisane.
A możesz wskazać jakieś konkrety (link/rozdział).
Spędziłem z godzinę nad dość prozrzucaną dokumentacją by dojść do wniosku, że nie ma sprzętowego interlocka w systemie, którego nie planuję używać, więc już szkoda mi więcej czasu na kopanie…
Może gdzieś są schematy, ale nie znalazłem… więc oparłem stwierdzenie na znalezionym YAMLu, który zapewnia interlock jedynie programowo!
a co daje taki interlock i dlaczego nie jest montowany we wszystkich sterownikach ?
mogę wykorzystać wejścia które mi zostaną na inne zadania a nie rolety ?
gdzieś mi śmignęło że jest opcja połączenia tego z pompami ciepła, rekuperacją i fotowoltaika ?
są jakieś specjalne wymagania do tego, jest jakiś wspólny protokół czy jakieś konkretne modele są wspierane ?
Sterowanie roletą wymaga dwóch przekaźników. Jeden dla ruchu góra i drugi dla ruchu dół. Możesz sobie wyobrazić co stanie się z silnikiem rolety jak podasz napięcie na oba przewody (góra/dół) jednocześnie?