Brak dostępu do bramki po aktualizacji

Witam

Po dzisiejszej aktualizacji nie ma dostępu do bramki przez www. Bramka odpowiada na ping i jest dostęp po ssh. Na porcie 8099 mogę się dostać do zigbe2mqtt.

obraz

Jak sobie radzić w takiej sytuacji?

Masz wyłączony tunel. Czemu? Nie wiem. Sprawdź w ustawieniach.

Nie działa tunnel, przeczytaj dokładnie pierwszy post z tego:
Dostęp do bramki z Internetu - jak działa zdalny tunel i jak go automatyzować - faq - AI-Speaker (ai-speaker.discourse.group)

Może masz wyłączony dostęp zdalny ?
image

1 polubienie

Słuchajcie nie jestem za bardzo ogarnięty wiec proszę o wyjaśnienie kilku kwestii, nawet jeżeli moje pytania wydają się głupie.

1. Skąd wiesz że mam włączony tunel?
  2. Tak mam włączony na potrzeby komunikacji z bramką z poza domu oczywiście z poziomu telefonu.
  3. Czy włączenie tunelu powoduje że nie można się zalogować do bramki po adresie lokalnym? Dotychczas do czasu dzisiejszej aktualizacji logowałem się po adresie lokalnym bez żadnych problemów.
  4. Jak wyłączyć tunel z konsoli?
  1. brak “tunel” na liście procesów pm2.
  2. Ok, ważne że to sprawdziłeś
  3. Nie, nie powinno blokować dostępu
  4. Wyłączyć? Ale po co? “pm2 stop tunel”

Widzę że system wstał 47s zanim zrobiłeś zrzut, więc prawdopodobnie nie zdążył włączyć jeszcze tunelu, bo robi to na końcu. Jeśli do teraz nie wstał to proponuję abyś pokazał nam co zwraca:
pm2 status
oraz
pm2 logs

Robiłem pm2 restart all dlatego system działał 47 sekund. Wg mnie tunnel nadal nie wstał komendy zwracają.

obraz

obraz

Taki komunikat wyskakuje jak jest wyłączony tunel, napewno masz go włączony? Dawaj screen image

Słuchaj namieszałem bo źle przeczytałem wasze posty. Zrozumiałem że mam włączony tunel i to jest źle. Więc prostując wygląda na to że tunnel nie wystartował. I nie startuje jak chcę go uruchomić ręcznie.
obraz
wyrzuca błąd o braku skryptu. Jak się zaluguję do braki WinSCP to w tej lokalizacji rzeczywiście brak tego skryptu.

Czy dobrze rozumuje? Jak to naprawić?

I uściślając ja nie mam dostępu do bramki przez przeglądarką zarówno na wewnętrznym ip jak i przez tunel oraz z telefonu. Tylko ssh i i WinSCP.

KONFIGURACJA - USTAWIENIA BRAMKI AIS - ZDALNY DOSTĘP i włącz SZYFROWANY TUNEL, jak na moim screenie wcześniej, kropeczka ma być na żółto

Nie mam dostępu do bramki przez przeglądarkę. Po wpisanie adresu bramki wyskakuje komunikat “nie udało się nawiązać połączenia” Mam dostęp tylko przez ssh. ale po wpisaniu pm2 start tunnel i tak sie niu uruchamia.

Czyli po adresie IP też nie możesz wejść? Może nie zmienił się adres bramki w sieci? Wejdź na router i sprawdź jaki adres ma bramka. Tak masz wpisać w przeglądarkę, oczywiście podmień na swój adres IP http://192.168.1.17:8180

Jeśli działa ssh na tym IP to usługa HA raczej będzie na tym samym. :slight_smile:

Po ssh wpisz:
pm2 restart ais
I jak tylko zwróci tabelkę procesów to wpisz:
pm2 logs
Poczekaj kilka minut.
Skopiuj wszystkie logi do pliku tekstowego i wrzuć tutaj.

Cześć, tunel umożliwia zdalny (z Internetu) dostęp do aplikacji.
Tunel nie ma nic wspólnego z lokalnym (w Twojej lokalnej sieci) dostępem do aplikacji webowej (do frontend-a). To nie o tunel chodzi.

Coś blokuje Ci start Asystenta domowego (frontend), najczęściej są to HACSy lub jakieś wpisy w konfiguracji które nie są poprawne.

Zrób tak jak napisał @Stravi. możesz jedną komendą

pm2 restart ais && pm2 logs

i patrz na logi - będziesz widział co jest nie tak

2 polubienia

Na tym sreenie masz https a dla adresu IP powinno być http

Zrobiłem jak napisała jolka. Ale ogarnięcie wyników tych poleceń jest poza moimi możliwościami. Proszę o pomoc.