Zastosuj się do wskazówek linkowanych przez @macek.
Bramka przywrócona do fabrycznych ustawień fabrycznych dalej to samo
Zastosowałem się do @macek
Da się zrobić downgrade ? z Leona (kanał aktualizacji PROD).
Po zatrzymaniu i uruchomieniu ponownym serwisu ais działa poprawnie. Coś chyba nie tak można to gdzieś zgłosić @jolka ?
Mam dokładnie takie samo zachowanie bramki. DEV1. Przed aktualizacją do Leona nie było takiego problemu
Ciekawe czy to naprawia i kiedy
Czy masz coś niestandardowego dopisane w pliku configuration.yaml?
właśnie nic czysto bramka przywrócona do fabryki
GNU nano 5.8 configuration.yaml
homeassistant:
customize: !include customize.yaml
frontend:
Enables configuration UI
config:
http:
Track the sun
sun:
group: !include groups.yaml
automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml
Ewidentnie zawiesza się serwis AIS jeśli bramka wystartuje bez sieci ( np odepnę kabel sieciowy przy starcie i podłączę po ). Jeśli będzie podpięty kabel sieciowy i będzie sieć to bramka za każdym razem działa poprawnie.
myślę ze samo opóźnienie po restarcie bramki serwisu AIS, dało by już efekt, ale nie wiem jak to zrobić
To jest czysty configuration.yaml?
Wszelkie kody wrzucaj zformatowane bo tak to się ciężko to czyta.
Jak już masz dostęp do bramki pp ssh to wpisz:
pm2 status
Mam nadzieję, że przed customize masz wcięcie…?
Tak mam spokojnie na tyle ogarniam to po prostu kopiuj wklej bez formatowania
Jak wpisujesz kod na forum to wstaw nad i pod kodem trzykrotnie odwrócony znak apostrofa ```
Czyli ten znajdującym się pod klawiszem tyldy.
Czyli ten pod klawiszem ESC.
Na moje to z jakiegoś powodu serwis AIS nie dostaję dostępu do sieci. Sama bramka ma połączenie
Dokładnie tak.Pytanie jak temu zaradzić, czy to nie jest przypadłość najnowszej wersji - bo jak sie okazuje nie tylko ja tak mam.
Może rozwiązaniem w moim przypadku było by opóźnienie startu serwisu ais można tego dokonać jeśli tak to jak i gdzie ? Który plik trzeba edytować ?