CichY
14 Wrzesień 2021 09:25
1
Cześć, zauważyłem że od jakiegoś czasu w dodanej do mojego widoku karty “Dziennik” nie wyświetlają mi się informację o uruchamianych automatyzacjach (DEV1/Jarek) ale są widoczne wpisy dotyczące encji. W widoku Dziennik widać informacje zarówno o encjach jak i automatyzacjach. Czy również macie tak u siebie ? Być może w którejś aktualizacji HA usunięto możliwość wyświetlania zdarzeń o automatyzacjach w karcie “Dziennik” ?
Zmieniło się i pewnie ma wpływ:
Filtrowanie zapisu zdarzeń do bazy
W wersji 2021.6.6b1, którą dzisiaj wydajemy na BETA, dodaliśmy poprawki i jedną całkiem nową rzecz - filtrowanie zapisu zdarzeń.
Niektóre integracje potrafią rejestrować z bardzo dużą częstotliwością i generować ogromne ilości danych, dlatego wymagamy zdefiniowania filtra zapisu do bazy.
[image]
[image]
Filtr pozwala na określenie, co ma być zapisywane w bazie oraz czego nie chcemy zapisywać. Dostarczamy przykładową konfigurację…
CichY
14 Wrzesień 2021 09:50
3
W widoku “Dziennik” widzę wszystkie wpisy dotyczące uruchomionych automatyzacji od 14.08 aż do dzisiaj. Natomiast w dodanej karcie “Dziennik” już ich nie widzę, niezależnie od tego jaką wartość wpiszę w polu “Godziny do pokazania”.
Stravi
14 Wrzesień 2021 10:53
4
Mam ustawienia domyślne i automatyzacje są logowane w dzienniku:
CichY
14 Wrzesień 2021 10:57
5
@Stravi jak możesz to utwórz nową kartę “Dziennik”, jako encję podaj nazwę automatyzacji i zobacz czy w tej nowej karcie pojawią się zdarzenia dla tej encji.
Stravi
14 Wrzesień 2021 11:14
6
Przepraszam nie doczytałem - faktycznie nie działa query dowolnej automatyzacji w logbook card.
edit:
poszperałem i znalazłem:
opened 09:38AM - 06 Aug 21 UTC
closed 08:39PM - 06 Sep 21 UTC
integration: logbook
### Checklist
- [X] I have updated to the latest available Home Assistant ver… sion.
- [X] I have cleared the cache of my browser.
- [X] I have tried a different browser to see if it is related to my browser.
### Describe the issue you are experiencing
i have a problem , after update to the latest update, i can not see the trigged automation info , in my lovelance logbook card in the system logbook i see it but not in the card... before update no problem any one have an solution<? bug in automation.trigger? when i set on/off i see it in log card , not when it trigged :(
### Describe the behavior you expected
automation.trigger not showing in the logbook card ... 2021.7 no problem
### Steps to reproduce the issue
1. see picture
2.
3.
...
### What version of Home Assistant Core has the issue?
2021.8.2
### What was the last working version of Home Assistant Core?
2021.7
### In which browser are you experiencing the issue with?
all
### Which operating system are you using to run this browser?
Big Sur
### State of relevant entities
_No response_
### Problem-relevant frontend configuration
_No response_
### Javascript errors shown in your browser console/inspector
_No response_
### Additional information

2 polubienia