to jest skrypt do HA a ja potrzebuję coś co będzie bezpośrednio w esp w razie jak by serwer HA poległ nie działa mi to w esp cały czas wywala mi złe miejsce a jak udało mi się ustwić wszystko dobrze to wywala że nie ma takiej automatyzacji
Przepraszam, ale to jest kod do bezpośredniego użycia w ESPHome. Wskazuje na to również dokumentacja ESPHome, którą linkowałem powyżej.
Należy pamiętać, że aktualny czas musi być pobrany z HA. Dlatego należy zsynchronizować go również automatyzacją lub usługą w samym ESP.
platforma time też jest dodana . on wywala mi że nie ma takiej automatyzacji .natomiast w dokumentacji esp jest że trzeba to w lambdzie podawać lub on_press
Dla hardkorów niezależności od internetu, można czas pobrać z GPS (potrzebny odbiornik) lub użyć podtrzymywanego bateryjnie układu zegara RTC (jest kilka konstrukcji do wyboru)
Przypomnę jeszcze, że samo połączenie z API w HA jest sprawdzane przez firmware ESPHome i w braku oznak życia HA urządzenie ESPHome domyślnie się będzie resetowało co 15 minut, więc zakładając, że HA ma być zawodne (jak dla mnie bardzo dziwne założenie) należy i o tym pomyśleć (a wtedy sugeruję użycie modułu ESP bez użycia WiFi, za to z kablowym Ethernetem) w związku z czym do poczytania (bo tam jest info jak to obejść):
Metod jest wiele, jeśli dopuszczalny jest wyzwalacz on_press to jest dopuszczalny też każdy inny wyzwalacz (o ile istnieje w powiązaniu z daną platformą).
Niestety by zbudować jakieś skuteczne automatyzacje w ESPHome trzeba się narobić, więc sugeruję poszukać jakiegoś podobnego projektu, do tego który chcesz zbudować i oprzeć swoją konstrukcję kodu na czymś co działa i jest zweryfikowane przynajmniej przez jednego użytkownika (składnia automatyzacji w ESPHome się mocno rozjechała z tym co jest w HA).
Niestety AI jest trenowane w dużej mierze na tym co ludzie piszą na forach (dlatego tak ważne jest publikowanie działającego w pełni kodu i oznaczanie takich postów jako rozwiązanie), natomiast często zabronione jest publikowanie kodu tworzonego przez AI (bo wprowadza dodatnie sprzężenie zwrotne w procesie swojego uczenia).
dziękuję za pomoc. Właśnie szukam czegoś podobnego i nic wszystkie termostaty/ automatyzacje które widziałem działają na zasadzie jeśli temp 25 to włącz przekaźnik. a ja potrzebuję aby aby trzymał mi zadaną temperaturę oczywiście z histerezą i do tego włączał się w konkretnych godzinach 22-6 i 12-16. A wszystkie pomysły które mi podpowiadaja ludzie to takie gdzie włacza się po spadku poniżej 25 lub o 22 lub o 6 . a u mnie wszystkie warunki razem maja to włączyć i wyłączyć . Na razie mam automatyzację w HA lecz chciałem to zaimplementować w ESP
Musisz sam szukać linków, w tym co znalazłem w każdym było tylko “po kropelce”,
najbardziej edukacyjny, bo pokazuje problem i sposoby rozwiązania - choć do twojego zastosowania pasuje zupełnie jak pieść do nosa (no i albo instructables nie jest dostosowane do wstawiania kodu albo autor jest slaby)
natomiast ten może zawierać rozwiązania (tzn. wiem, że je zawiera - tam są świetne przykłady harmonogramów), które może wykorzystasz we wstępnej fazie projektu (oczywiście też musisz go radykalnie zmienić)
więc sugeruję jednak wyjść od dokumentacji
OFF TOPIC
PS kilka linków nie powiązanych z tematem, ale fajnie jest czasem poczytać cudzy YAML
tu przykład słabo zorganizowanego podziału YAML na moduły funkcjonalne (no ale jest to jakiś przykład, ale popatrz na następny)
a tu za to świetny przykład wykorzystania podkatalogów (i również modularnego kodu)