Dziękuje za lekcję. Jeśli chodzi o czas systemowy HA to już sobie poradziłem. Ustawiłem strefę czasową w HA a później w terminalu zmieniłem czas. Teraz na wyświetlaczu aktualny czas. Automatyzację działają.
No i psu na budę cały wysiłek, bo twój feedback nadal jest niemal zerowy…
I czytelnik nadal nie wie jaki masz system pod spodem swojego HA i dlaczego w nim jest zły czas.
Pierwsze co mi przyszło do głowy to podejrzenie, że w systemie (jaki on by nie był, bo nie wiemy) masz czas w strefie czasowej UTC, a w HA masz CET.
System Information
version | core-2024.3.3 |
---|---|
installation_type | Home Assistant Supervised |
dev | false |
hassio | true |
docker | true |
user | root |
virtualenv | false |
python_version | 3.12.2 |
os_name | Linux |
os_version | 6.1.46-ophub |
arch | aarch64 |
timezone | Europe/Warsaw |
config_dir | /config |
Home Assistant Community Store
GitHub API | ok |
---|---|
GitHub Content | ok |
GitHub Web | failed to load: timeout |
GitHub API Calls Remaining | 4994 |
Installed Version | 1.34.0 |
Stage | running |
Available Repositories | 1399 |
Downloaded Repositories | 10 |
AccuWeather
can_reach_server | failed to load: timeout |
---|---|
remaining_requests | 39 |
Home Assistant Cloud
logged_in | false |
---|---|
can_reach_cert_server | ok |
can_reach_cloud_auth | failed to load: timeout |
can_reach_cloud | ok |
Home Assistant Supervisor
host_os | Debian GNU/Linux 11 (bullseye) |
---|---|
update_channel | beta |
supervisor_version | supervisor-2024.03.1 |
agent_version | 1.5.1 |
docker_version | 24.0.5 |
disk_total | 116.9 GB |
disk_used | 8.2 GB |
healthy | true |
supported | true |
supervisor_api | ok |
version_api | ok |
installed_addons | Terminal & SSH (9.10.0), ESPHome (2024.3.0), UniFi Network Application (3.0.4), TasmoAdmin (0.30.0), Mosquitto broker (6.4.0), motionEye (0.20.0), File editor (5.8.0), AIS Cloudflared (0.1.13) |
Dashboards
dashboards | 1 |
---|---|
resources | 8 |
views | 7 |
mode | storage |
Recorder
oldest_recorder_run | 15 marca 2024 11:08 |
---|---|
current_recorder_run | 24 marca 2024 14:05 |
estimated_db_size | 112.34 MiB |
database_engine | sqlite |
database_version | 3.44.2 |
No krok w dobrym kierunku, po tym jak się przedstawiło jądro systemu zgaduję że to Armbian na jakimś sprzęcie na SoC Amlogic S905 (lub jakimś pochodnym), więc chyba jakiś tv-box albo jakiś starszy model bramki AIS??
Ale chyba nie chodzi o to by ktokolwiek robił dochodzenie w sprawach które zajmą Ci kilka sekund by napisać jawnie takie istotne kwestie jak informacja o sprzęcie hosta.
Tak samo ze szklanej kuli nie wyczytam co tam date
odpowiedziało, ale wciąż czuję w kościach, że w tym Armbianie trzeba ustawić poprawną strefę czasową…
W tym streszczeniu instalacji jest mnóstwo informacji o timeoutach, więc albo przestawiłeś w systemie czas na nieprawidłowy (przestawienie czasu o 2 godziny jeśli jest niewłaściwa strefa czasowa raczej nie jest rozwiązaniem), albo masz problem z dostępem do internetu.
CET jest OK dla Polski, a w systemie jak masz ustawione?
W OSie - Armbianie, a nie w HA…
Wpisz w terminalu Armbiana komendę:
timedatectl
Jeżeli wpisze w terminalu w HA to nie ma takiej komendy ale jak się zaloguje przez putty to mam tak:
i jest źle bo automatyzację nie działają jak trzeba.
Niestety nie umiem pomóc, generalnie linuxy sobie powinny radzić ze sprzętowym RTC ustawionym zarówno w/g czasu lokalnego jak i UTC, ale zalecany jest UTC w którym nigdy nie ma przeskoków w czasie = jest monotonicznie rosnący.
(co zresztą masz w ostrzeżeniu z ostatniego obrazka, bo UTC nie ma podziału na letni i zimowy, a np. obowiązujący obecne w PL CET m takie zmiany i to w dodatku wkrótce).
Timeouty z podsumowania instalacji świadczą że coś było nie w porządku, więc jeśli zmieniłeś ustawienia to do kompletu by się przydało nowe podsumowanie systemu.
W przypadku zmiany ustawień systemu należy zrebootować całą maszynę hosta przed sprawdzeniem wpływu na HA.
OFF TOPIC
-
analizowałem wszystko co wrzuciłeś drugi raz - jesteś na kanale beta, on jak sama nazwa wskazuje jest dla beta-testerów i są tam testowane przyszłe rozwiązania, a błędy nie są niczym niezwykłym, jeśli chcesz używać jako normalny użytkownik, to przejdź na kanał stabilny
-
wielkie połacie czerni na tych screenshotach nie ułatwiają nikomu życia (wyobraź sobie, że pewnie pracuję w niższej rozdzielczości), jeśli poza zasadniczą treścią nie ma nic istotnego to można screenshoty ciąć by pokazywały tylko istotny fragment.
Dziękuje za pomoc i pouczenie. Będę dalej szukał rozwiązania mojego problemu.