Witam,
czy Ktoś z Was ma może doświadczenie w tworzeniu automatyzacji z czujnikiem ruchu Ikeatu w roli głównej?
Chciałbym by czujnik ten po wykryciu ruchu w ciemnym pomieszczeniu załączał żarówkę Ikea z 25% jasnością na jego minimalny czas, który wynosi, z tego co doczytałem- 3min. Po upływie tego czasu żeby ją wyłączał.
Stworzyłem coś takiego- ale niestety nie działa ta automatyzacja zgodnie z moimi założeniami a mi brak wiedzy - jak to skonfigurować:
Skąd informacja ze minimalny czas świecenia to 3 minuty?
Zrób drugą automatyzację: czujnik ruchu przestanie wykrywać ruch, do tego akcja wyłącz żarówkę i wstępnie gotowe.
Wyczytałem gdzieś, że przez 3 min czujnik trzyma stan wykrycia ruchu a potem dopiero zmienia na stan oczekiwania na ruchu.
Z obserwacji kiedy miałem połączonego go przez bramkę ikea z żarówką małą - to tak to wychodziło, że przez 3 min trzyma stan załączenia żarówki.
Co do automatyzacji - to nie działa włączenie narazie - czyli wykrycie ruchu przez czujnik a wyłączenie zrobię jak uda mi się najpierw włączyć żarówkę ruchem.
Automatyzacje załączoną mam włączoną i nic się nie dzieje. Jak wymuszę “uruchom” automatyzację to żarówka się zapala zgodnie z założeniami na 25% mocy.
Nie wiem jak ustawić tą automatyzację żeby czujnik wykrywał ruch “po ciemku” tylko - zresztą narazie wogóle nie wykrywa.
Radek
czujnik ruchu zmienia swój stan w polu “occupancy” przy założeniach poniższych.
Teraz muszę to “tylko” przenieść do automatyzacji w HA… tylko jak?
Radek
OK. Skasowałem 0 -10 i czujnik zmienia stan “occupancy” na ON a tym samym włącza mi żarówkę. Co ciekawe tylko po ciemku - odpowiada za to ustawienie w opcjach z2m (zdjęcie białe- ostatnie). Jak najpierw zapalę duże światło w łazience to czujnik nie włączy żarówki - czyli jest tak jak miało być. Żarówka świeci się po włączeniu cały czas, pomimo tego, że czujnik zmienił stan “occupancy” na off. Czy to znaczy, że teraz muszę zrobić drugą automatyzację: co ma się stać z żarówką jak czujnik zmieni stan “occupancy” na off ? czy można to jakoś w jednej automatyzacji zrobić?
Tak, druga automatyzacja to dobry kierunek.
Czas możesz skrócić przez konfigurację z2m nie pamiętam parametrów, poszukaj w dokumentacji tego czujnika na stronie z2m.
Co do pilota to zacznij od włączenia, czyli przez toogle, pytałem Ci o tym w poprzednim poście.
Toogle - czyli ON/OFF - pilotem działa, ciemniej/jaśniej przyciskami pilota - działa, ale za skarby świata nie wiem jak zrobić zmiany przyciskami w lewo/w prawo zmianę koloru żarówki.
Jakieś wskazówki @Stravi ?
Radek
Jasność ustawiasz za pomocą tematu brightness, a kolor za pomocą tematu color_temp.
Także jeśli ogarnąłeś jasność to analogicznie dasz radę temperaturę.
@Stravi Wracam dziś do domu a tu dwa z czterech urządzeń z2m NIE DZIAŁAJĄ. Spokojnie podchodzę do nich - może trzeba je “wybudzić”? “odświeżyć” w AIS… nie NIC z tych rzeczy - po prostu brak encji załączania żarówki małej, brak encji załączania pilota (włącznik środkowy). Myślę sobie - dobra - usunę urządzenia i dodam ponownie - będzie GIT. Nic z tych rzeczy! usunąłem i dodałem już 3 razy - a małej żarówki włącznika jak nie było- tak nie ma. Włącznika pilota - również.
Jakieś pomysły? @Stravi ?
A i jeszcze duża żarówka również nie ma opcji ON/OFF na karcie “Wszystkie światła” - znaczy opcja jest - ale szara - czyli nieaktywana… co to może być ?
Radek
EDIT1: dopatrzyłem się, że opcja “Homeassistant support” w z2m była wyłączona. włączyłem i wszystko wróciło do normy - czyli działa.
EDIT2: co do
to niestety nie mam “color_temp” w encjach dużej żarówki (a żarówka ma możliwość zmieniania kolorów).