Czy mogli byście podzielić się w tym wątku jak macie rozwiązane automatyzacje oparte o czujki PIR?
Właśnie robię swoje i zastanawiam się jak upchnąć wszystko w jednej automatyzacji, oraz jak zrobić automatyzację której triggerem jest czujka PIR jednak będzie ona wykonywana raz na dobę.
Pewnie trzeba mieć doktorat nasa albo node red . Ja nie mam , zrobiłem po dwie automatyzacje dla każdej czujki choć się starałem. U mnie pełnią też inne funkcje jak np. otwieranie bram czy przełączanie świateł.
Dla mnie już podstawowy scenariusz jest problematyczny w jednej automatyzacji .Czujka utrzymuje stan wysoki przez minute i np. opóźnienie 65 sekund działa średnio.
A to już jest problem samej czujki, dokładniej “ten typ tak ma”, ponieważ to jest Zigbee i tutaj liczy się oszczędność baterii.
U siebie mam na takich czujkach czas wyłączenia np. światła na brak ruchu przez 3 minuty.
Każda czujka będzie się inaczej zachowywać (tego modelu akurat nie mam), one też mają różne pola wykrywania, nie jest tak że z każdej strony kopułki jest ruch tak samo wykrywany.
Do takich dokładnych/szybkich akcji mam czujki alarmowe i ich stan w HA, wtedy czas wyłączenia np. światła można skrócić, ale nie do np. 3s bez ruchu, bo jak np. przestaniesz się ruszać w garażu to “bęc” i siedzisz po ciemku
A to chyba łatwiej, czytelniej jest rozdzielić włączającą i wyłączającą automatyzację.
Sam mam w nodered światła, ale przekonywać nie będę bo wiem, że się da w HA.
Ja chcę zrobić automatyzację przy takich założeniach:
Jeżeli między 7 a 8 rano czujka wykryje ruch to odpala informacje o pogodzie itp itd.
I teraz potrzebuję zrobić żeby to się zadziało tylko raz w zadanym przedziale czasowym, pierwszy pomysł był taki że czujka przez ostatnią godzinę nie wykrywała ruchu, jednak z racji małego dziecka czasami zdarza się że jest ruch miedzy 6 a 7 więc koncepcja nie wypali.
I nie wiem jak to uwarunkować żeby automatyzacja zadziałała raz na dobę w zadanym przedziale czasu.
Co do światła to zrobiłem że po wykryciu ruchu zapala światło następnie opóźnienie 120 sekund i gasi światło, i automatyzacja działa w trybie restart. Na razie sprawdza mi się to, znaczy od wczoraj
Nie mam lepszego pomysłu niż input_boolean(np. powiedzialam_swoje_7_8), który ustawiasz na true po wykonaniu tej akcji. A np. o północy drugą automatyzacją resetujesz to pole do wartości false.
Czyli triggerem jest ruch, a w condition musisz dać zakres czasu i czy input_boolean jest false.
Ewentualnie możesz mieć inną automatyzację, która włącza i wyłącza automatyzację z pogodą o wyznaczonych godzinach. Ale to by były dodatkowe 2 automatyzacje(czyli razem 3) vs powyższe 2 automatyzacje + pole input_boolean.
U mine niektore automatyzacje (np czujnik PIR zapalajacy swiatla lub robienie fotek za pomoca kamerek) dzialaja w inny sposob w zaleznosci od tego czy jestem w domu czy mnie nie ma. Flaga jest ustawiana poprzez skrypt, ktory ‘jawnie’ wolam wyjezdzajac z domu na dluzszy czas.
Drugie zastosowanie (dopiero w planach) - tygodniowy termostat, ktory umozliwia ustawienie roznej docelowej temperatury w roznych godzinach. Przy czym jeszcze nie wzialem sie za to na powazine, nie wiem czy nie bedzie to zbyt skomplikowane dla NR, mozliwe ze sama automatyzacja bedzie osobnym skryptem w pythonie (co ma tez walory edukacyjne dla dzieci )
Ja właśnie zbieram graty do zautomatyzowania podłogówki, ale nie będę się bawił w stany dzień/noc czy jestem w pracy, przy tej bezwładności nie ma to sensu dla mnie, myślę że same generic thermostat wystarczy + jakiś tryb na wyjazdy dłuższe niż 2 dni
ja chciałem zrobić integracje z pir od 23:00 do 06:00 jak wejdzie ktoś do pokoju zapali się 1 lampka na 20% i to działa ale dodając warunek w postaci tej ze lampki włączonej nie bierze go pod uwage
integracja jest od 23 ale jak po 23 ta sama lampka się świeci czyli ktoś jest jeszcze w pokoju to ma się nie uruchamiać
alias: czujnik on
description: ‘’
trigger: