Sukces! Operacja się udała, pacjent… nie żyje! 
Wbrew moim obawom poszło nadzwyczaj gładko. Ponieważ stałem się posiadaczem terminala Dell OptiPlex 3000 Thin Client z wstępnie zainstalowanym Proxmoxem i Home Assistantem, nie instalowałem HAOS-u (ale najpewniej zrobię to) by jak najszybciej sprawdzić opcję przywracania backupu z karty wyciągniętej z martwej DEV3.
Mój komputer nie chciał uruchomić się z pendriva z Ubuntu live, ale zrobił to bez problemu mój nowy (i choć poleasigowy, to faktycznie wygląda jak nowy!) Dell. Ku mojej uciesze, okazało się, że trzy backupy z grudnia (Home Assistant oraz Zigbee2MQTT i Terminal) siedzą w katalogu, cytuję z pamięci, więc mogę się trochę mylić: /usr/share/hassio/homeassistant/backup
. W ten sposób, za radą @szopen przekopiowałem z karty powyższy katalog na kolejnego pendriva FAT32, a potem już poszło jak z płatka. Przy pierwszym uruchomieniu Home Assistanta z poziomu Firefoxa na Windows, wybrałem opcję “Przywróć z backupu”, po kolei wskazywałem trzy pliki .tar na pendrive i wszystko, prawie, jest jak było!
Tyle, że nie działa
Na pewno gdzieś się posypała konfiguracja, może jakieś ścieżki, co wcale mnie nie dziwi. Nie mogę uruchomić Zigbee2MQTT, sypie błędami, oraz nie jest widoczny Conbee 2.
Starting Zigbee2MQTT without watchdog.
[2025-01-17 17:03:42] error: z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2025-01-17 17:03:42] error: z2m: Failed to start zigbee-herdsman
[2025-01-17 17:03:42] error: z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start_crashes-runtime.html for possible solutions
[2025-01-17 17:03:42] error: z2m: Exiting...
[2025-01-17 17:03:42] error: z2m: Error: Error while opening serialport 'Error: Error: No such file or directory, cannot open /dev/serial/by-id/usb-dresden_elektronik_ingenieurtechnik_GmbH_ConBee_II_DE2485644-if00'
at SerialPort.<anonymous> (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.1/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/deconz/driver/driver.ts:208:28)
at SerialPort._error (/app/node_modules/.pnpm/@serialport+stream@12.0.0/node_modules/@serialport/stream/dist/index.js:82:22)
at /app/node_modules/.pnpm/@serialport+stream@12.0.0/node_modules/@serialport/stream/dist/index.js:118:18
Konfiguracja Z2M wygląda tak:
data_path: /config/zigbee2mqtt
socat:
enabled: false
master: pty,raw,echo=0,link=/tmp/ttyZ2M,mode=777
slave: tcp-listen:8485,keepalive,nodelay,reuseaddr,keepidle=1,keepintvl=1,keepcnt=5
options: "-d -d"
log: false
mqtt:
server: mqtt://192.168.1.249:1883
serial:
port: >-
/dev/serial/by-id/usb-dresden_elektronik_ingenieurtechnik_GmbH_ConBee_II_DE2485644-if00
adapter: deconz
(IP zmieniłem na aktualne)
Podejrzewam, że osoba pewniej poruszająca się po Linuxie i HA ogarnęłaby to w 3 minuty. Ja skończyłem zabawę 5 minut temu, więc póki co muszę ochłonąć, ale trochę spokojniejszy, że przesiadka z AIS na cokolwiek-innego jest wykonalna, łatwa i szybka. Została dłubanina, ale to i tak mniejszy problem niż konfigurowanie wszystkiego od zera!
Jeszcze raz pięknie dziękuję @Cezary.K @szopen, że chciało się Wam zainteresować moim problemem. Ukłony,
Maciek