Dodawanie nowych urządzeń Zigbee - nie działa

Cześć,
Moduł zigbee standardowy. Urządzenia dodane kilka miesięcy temu działają.
Urządzenia dodawałem jeszcze przed zmianą interfejsu do obsługi zigbee. Muszę teraz dodać kolejne urządzenie i utknąłem. Przestało działać dodawanie urządzeń albo nie wiem jak to zrobić. Kliknąłem Permit join (All). Na urządzeniu wymusiłem podłączenie. I nic się więcej nie dzieje. Jakis link do instrukcji poproszę albo podpowiedź gdzie i co mogę sprawdzić.

Dobrze włączasz parowanie po stronie zigbee2mqtt. Podejdź z urządzaniem jak najbliżej koordynatora zigbee.
Co to za urządzenie?

Do tej pory robiłem to w odległości 3m. Spróbowałem dziś z 10cm ale nic się nie zmieniło. Urządzenie to czujnik otwarcia drzwi Xiaomi MCCGQ11LM. Mam takich kilka działających dodanych wcześniej. Co powinno się wydarzyć po wykryciu nowego urządzenia? Jakie logi mogę podejrzeć?

Czasami pomaga wyjęcie dongla na kilkanaście sekund i włożenie, lub restart bramki. Jak coś zmieniam i muszę sparować wszystko od nowa też mam czasem problem. Robię większe odległości czasowe pomiędzy parowaniem, albo wlasnie reset, wyjęcie dongla itp. Z czujnikami xiaomi nigdy nie miałem problemu, ale np. bardzo ciężko sparować żarówki IKEA. Przybliżając ją na kilka cm do dongla udaje się to.

Faktycznie restart usługi zigbee czasami był pomocny.
image

Co do potwierdzenia że urządzenie się paruje i sparowało wygląda mniej więcej tak, że na stronie konfiguracji zigbee zobaczysz w prawym dolnym rogu zielony popup z informacją, że device chce dołączyć do sieci i rozpoczęło się interview, następnie prze kilka/kilkanaście sekund jest wymiana pakietów między urządzeniem a koordynatorem, po udanym sparowaniu wyskakuje zielony popup w prawym dolnym rogu. W logach zigbee2mqtt też są odpowiednie wpisy.