Jestem nieszczęśliwym posiadaczem systemu alarmowego firmy Satel . Uściślając - bylem szczęśliwym, dopóki nie poznałem HA i okazało się, że moja centralka to nie Integra z otwartym protokołem i integracją z Home Assistant. Nie chcąc wymieniać płyty centralki i na nowo programować wszystkiego, główkowałem jak wykorzystać swoje czujniki ruchu, które świetnie działają (sobie nie mnie). Jak podkraść sygnały, które i tak bez przerwy analizuje centralka z dziewięciu czujników i wykorzystać w automatyzacjach? Dzięki koledze @Cino111 wpadłem na inny pomysł -TU link.
Może nie próbować zmuszać centralki do współpracy z HA na siłę? Moje obserwacje i głębsze poznanie Tasmota pomogły w wyborze rozwiązania…
W moim przypadku analiza instalacji i założenia były takie:
- Centralka ma za zadanie alarmować gdy w stanie czuwania wykryty jest ruch w domu.
- Zależy mi na przekazaniu wykrycia ruchu każdej z czujek do HA.
- Mam jedną strefę i z uwagi na ograniczenia centralki czujniki były łączone szeregowo w pętle NC.
- Obecnie HA dubluje już funkcje ochrony i działa równolegle z centralką alarmową.
- Rezygnuję z wyrafinowanych sposobów podłączeń dla wejścia centralki (EOL; 2EOL) - zostaje zwykłe NC.
Przy takich założeniach musiałem zbudować układ, który będzie przekazywał informacje o wykryciu ruchu, każdej z czujek osobno (dla HA) i załączał alarm - poinformuje centralę o naruszeniu wejścia (przerwie obwód NC). Centralka bez zmian może czuwać po zazbrojeniu alarmu lub tylko biernie odczytywać stan wejścia. Tu się praktycznie nic nie zmienia. Dokładam swoją płytkę, która robi za całą pętlę czujników PIR dla centralki a stan każdego czujnika raportuje do HA.
Najtrudniejszym elementem było zbudowanie logiki układu, która analizuje samodzielnie stany czujek i daje odpowiedni stan na wejściu centralki.
Wybór padł na płytkę o jednej z nazw ESPDUINO 32
Jest zasilanie 12V, wyprowadzenia GPIO pod goldpiny 2,54mm i konwerter TTL do USB (że o cenie nie wspomnę )
Oprogramowanie to oczywiście Tasmota a logika oparta jest o reguły.
Oto efekty na gorąco po instalacji:
C.D.N.