Zachęcam @Relayer . Jest parę detali do przebrnięcia ale jak ogarniesz flaszowanie modułu ESP, to reszta będzie łatwa. Jak coś, to społeczność z pewnością pomoże .
Flasz ESP i innych już ogarniam , zapraszam @Cezary.K do innego tematu i problemu który zaraz opiszę.
Zamowilem dwa gniazdka na próbę. Poda ktoś dokładna instrukcje z foto ?
Czy masz jakiś komputer gdzie możesz odpalić LInuxa?
Coś się znajdzie tylko w wersji live z pendrive. To jakis problem ?
To się okaże…
Ściągnij ISO Live Ubuntu i powalczymy jak już będziesz miał wypalony pendrive. Ubuntu, bo mam u siebie i sądzę, że będą najświeższe sterowniki do kart wi-fi.
Możemy zacząć nawet bez gniazdek, tak aby przebrnąć przez ewentualną potrzebę konfiguracji pliku Tuya Convert dla nazwy karty Wi-fi w systemie.
Pomocny link:
Popełniłem dzisiaj instalację SP111 bez kabelków, OTA.
Opis:
Trochę to przydługie, więc można ograniczyć się do poniższych komend:
(wszystkie operacje wykonujemy oczywiście z terminala)
# git clone https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert
# cd tuya-convert
# ./install_prereq.sh
To jest pobranie stosownych plików i instalacja brakujących rzeczy.
Procedurę instalacji zaczynamy komendą:
./start_flash.sh
Uruchomiłem na próbę i zobaczyłem, że brakowało mi jeszcze pakietu screen
(sudo apt-get install screen)
Posiłkowałem się jeszcze instruktażowym video:
Poszło wszystko od strzału. Po zakończeniu aż gęba się cieszy, że to takie proste
(chyba nic nie pominąłem… - jak-by-co dopiszcie proszę, aby kolega nie uwalił urządzenia)
Na koniec wrzuciłem template w wersji 1.1 bo to było napisane po rozkręceniu gniazdka na płytce.
Pliki wpierw minimal potem normalny c
Soft z powiedz.co/oraz? W środę mają być to będę działał
Jeśli się już połączysz to koniecznie postępuj według instrukcji na ekranie. Skrypt w Pythonie tworzy AP rozgłaszane przez kartę wi-fi w komputerze. Do tak powstałej sieci wpierw łączysz się smartfonem, tylko po to aby oszukać Tuya. Następnie wprowadzasz gniazdko w tryb parowania i enter. Po polączeniu się gniazdka z AP zgrywane jest oryginalne oprogramowanie. Następnie jesteś pytany jakie oprogramowanie chcesz wgrać. Wybierasz z listy wciskając 2. Widzisz potęp i po chwili gotowe.
Masz oryginalne Tasmota w gniazdku, które uruchamiasz ponownie. Rozgłasza swoją sieć, logujesz się pod 192.168.4.1 i wgrywasz przez OTA plik minimal od AIS. Po restarcie wgrywasz Tasmota PL.
Zainspirowaliście mnie jak zobaczyłem cenę tego gniazda poleciałem do pobliskiego ME i kupiłem na próbę 2 sztuki. Dopiero w domu zauważyłem, że jedna ma kolorową tarczę, a druga całą zieloną - bałem się, że któraś z nich będzie nowszą wersją i nie da się sflashować, ale obie poszły bez problemów
Jeszcze muszę skalibrować wskazania, ponieważ oba gniazda pokazują napięcie w okolicach 300V, też tak mieliście?
Ja wspierałem się tym poradnikiem:
Jutro też będę działał z tematem.
A potem automatyzację
Jakieś rady na co uważać przy wgrywaniu ?
Też tak miałem ale to tylko trzy komendy. Chociaż bez multimertu sobie nie wyobrażam.
W mojej sieci napięcie waha się od 238v do 245V.
Żeby gniazdko było wpięte blisko dongla z kartą wifi. U mnie jedno gniazdko poszło bez problemów bo było wpięte koło laptopa, drugie już w innej części pokoju i okazało się, że to za daleko bo zrywało połączenie (pewnie wina ponad 10-letniego dongla wifi ).
Namierzyłem to, ale wczoraj wieczorem już mi się nie chciało zaczynać
Walcz i nie mogę tego ogarnąć.
Stanąłem na tym że żadna z moich kart wifi nie obsługuje trybu ap. Więc totalna lipa.
Kto mieszka blisko Konina żeby pomóc?
Będą mega wdzięczny. Do zaprogramowania dwie sztuki sp111 (odwdzięczę się tak jak będzie potrzeba)
A możesz opisać co robiłeś i na jakim sprzęcie?
Może to tylko szczegół, którego nie zauważasz.
Teraz nie mam jak, ale wieczorem mogę Tobie pomóc krok po kroku na priv.
Temat padł.
Chyba pora poszukać sprawdzonego programatora na USB.
Ktoś coś poleca ?
Nie poddawaj się…
apt-get install -f
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade -y && sudo apt autoremove -y
apt-get install -y software-properties-common apparmor-utils apt-transport-https avahi-daemon ca-certificates curl dbus jq network-manager socat
sudo apt install git
cd tuya-convert
sudo ./install_prereq.sh
a to czego nie robiliśmy:
sudo dnf check-update
sudo dnf install -y git iw dnsmasq hostapd screen curl kernel-devel python3-pip python3-setuptools python3-wheel python3-devel mosquitto haveged net-tools openssl-devel
Może będziesz musiał doinstalować pip
.
Powodzenia.