Gniazdko GOSUND SP111

Wszystko jest w tym temacie, możesz poczytać np. od postu 66..
A najlepiej zacznij od dokumentacji, że powtórzę za @Tomasz
http://ai-speaker.com/docs/ais_iot_mqtt/

Tych pól nie ruszasz. Uzupełniasz server czyli adres IP bramki, klient i temat.

W drugim gniazdku (niebieskie przyciski) miałeś wcześniej wgraną oryginalną tasmotę i motyw graficzny pozostał niezmieniony po aktualizacji do AIS dom. Jeśli Ci to przeszkadza, to przed kolejnym flashowaniem wyczyść całą pamięć:

esptool.py erase_flash

2 polubienia

albo coś ze mną jest nie tak albo nie wiem sam …

robie wszystko jak piszecie … i nie mogę ustawić adresu ip … ciągle zmienia mi go na ais-dom

w logach tasmoty cały czas próba połaczenia i nic …

Tak aktywowane mqtt w szablonie

Proponuję reset ustawień. Ponowne wpisanie sieci, hasła, szblonu GPIO i ustawień MQTT.

Zero poprawy…

Jest jakas opcja aby wgrac zwykła tasmote? Glowice po zigbee działa normalnie wiec mqqt jest raczej ok… Mam problem aby ustawić adres ip serwera w gniazdkach…

Coś masz nie tak. Wgrałeś na początek oficjalny .bin Tasmota z TuyaConvert wybierając z listy pozycję “2” przy flashowaniu z terminala Linux?
Ja następnie robiłem aktualizację już spod AP Tasmota (od Tuya Convert) z przeglądarki. Następnie aktualizacja i wgranie lokalnie skopiowanych plików .bin, Ai-S minimal na początek i kolejny raz Ai-S Tasmota PL.

Dokładnie tak robiłem… Jak piszesz i wszystko ladnie dziala do momentu ustawienia adresu bramki lub danych izytkownia itp… Kompletnie nic mi nie zapisuje w gniazdku

Nie wiem w czym problem. Może spróbuj z wcześniejszą wersją Tasmota.

wgrałem najnowszą ale bez brandu aisdom i działa wszystko aż miło :slight_smile: za nic nie chciał zmienić wartości domyślnej z ais-dom na ip bramki … w normalnej nie ma takiego problemu i wszystko działa :slight_smile:

Prawdopodobnie jest :bug:. Próbowałem przed chwilą ze świeżym gniazdkiem i mam taki sam objaw. Z tym, że raz wpisany adres IP serwera MQTT nie mogę już zmienić. Nie wiem, czy mam jeszcze gdzieś urządzenie ze starszą wersją Tasmoty od AIS. Można by porównać dla pewności.

1 polubienie

Dziś doświadczyłem podobnego problemu. Gniazdko po restarcie AP dostępowego do mojej sieci wifi przestało się z nią łączyć. Próby ponownego wpisania danych sieci wifi i hasła nic nie dawały. Gniazdko wciąż przełączało się w tryb AP ale nie pozwalało na zapis nowej konfiguracji. Próbowałem połączenia z laptopa jak i ze smartfona. W pewnym momencie pojawiły mi się dwa punkty dostępowe- jeden “dom” i drugi “ESP”. Po próbie połączenia z AP dom gniazdko przestało być widoczne w sieci wifi, nie reagowało na przycisk, brak błysków LED. Pozostało podłączyć się kabelkami. Dziś poszło nawet bez włączania lutownicy.

Podejrzewam, że pierwsza binarka z Tuya Convert pozostawia swoje zapisy i w pewnych sytuacjach funkcjonalność początkowej konfiguracji ustawień Wi-Fi przez AP Tasmoty i AIS-Tasmoty, powodują konflikt. Podobnie może być z ustawieniami MQTT.

1 polubienie

W jednym z 4 gniazdek mam podobnie. Zdarzyło mi się już na nim dwukrotnie, że nagle przestaje działać i rozgłasza swoją sieć wifi, po połączeniu z którą ustawienia tasmota wyglądają jak świeżo po instalacji. Jak na razie nie miałem czasu się z tym bawić :wink:

Czy możecie polecić dongle - kartę WLAN (wi-fi) pod USB działającą z najnowszym Linux Mint?
Chodzi o sprawdzone modele pod Tuya Convert. Podstawowy sterownik dla kart z Realtek nie obsługuje w Linux funkcji AP.
Do tej pory korzystałem z karty na mini PCI-e z chipem Intel ale w innym komputerze nie będzie już takiego portu.

TP LINK TL-WN722N karta laczy sie na UBUNTU ale nie moge wlaczyc trybu AP mode.
Jest tutorial ale nie mam pomysly https://www.youtube.com/watch?v=o0NKnBLHiG8&ab_channel=CyberSpace.
Zablokowałem sie tam gdzie Kraszewski

Właśnie ten model odesłałem. Podstawowy sterownik w Linux nie obsługuje trybu AP.

Aa no ja dzisiaj kupiłem jeżeli ktoś będzie wiedział proszę o info będę bardzo wdzięczny macie może coś innego na oku

Generalnie polecane są karty na bazie chipów Intel.

Mam gniazdo w wersji 1.1. Wgrałem Tasmote “8.1.0.2 by Theo Arends” zgodnie z instrukcją, dodałem odpowiedni szablon i skonfigurowałem MQTT. Gniazdo pojawiło się w bramce AIS i wszystko działało bardzo dobrze.

1

W następnym kroku wgrałem plik “tasmota-minimal.bin” (wersja 9.1.0) z AIS

i po restarcie gniazda nie mogę się już do niego dostać. Nie pomaga jego ponowne włożenie ani przytrzymanie dłużej przycisku w gnieździe. Nie mogę też wgrać ponownie wersji 8.1.0.2 z ww. filmu (nie można połączyć się z gniazdem).
Docelowo chciałem wgrać “tasmota.bin” z AIS w wersji 9.1.0. Czy komuś z Was udało się wgrać wersję 9.1.0 z AIS ?

Opisywałem właśnie parę wpisów powyżej problemy po przejściu na Tasmota AIS przy flashowaniu za pomocą Tuya Convert. Podejrzewam jakiś problem kompatybilności. Obecnie skończyło się na wgraniu’ po wcześniejszym wyczyszczeniu modułu plikiem blank, oprogramowania Tasmota AIS ale po kablu.
Obecnie jeśli miał bym próbować ponownie z kolejnym gniazdkiem, to wgrał bym plik minimal.bin od AIS jako pierwszy, kopiując go wcześniej do katalogu files w katalogu tuya-convert. Jeśli masz kopię ustawień modułu, to możesz spróbować przywrócić ustawienia i przejść s powrotem na oryginał Tasmota. Nie ma gwarancji, że problem ustąpi.