Ja mam wersję 15A. Szablon poniżej:
Dla uporządkowania.
Te gniazdka występują w 3 wersjach:
Gosund SP111
Gosund SP111 v1.1
Gosund SP111 v1.4
Musisz wybrać odpowiednie Template do posiadanej wersji gniazdka.
Wiem że nie sytepuja w 3 wersjach.
Problem jest w tym że gdy mam sterownie to brak odczytu mocy i napięcia.
Mam wersję 1.1 ustawiam wszystko tak jak trzeba. Chce robić kalibrację napięcia komendami ale nadal cisza.
Edit.
Gniazdko zaczęło żyć. Pora na konfigurację napięcia i będzie ok.
Potem jakoś muszę dodać je do Jolki
Zwróć jeszcze uwagę, że SetOption21 jest domyślnie wyłączona. Czyli gniazdko nie pokazuje napięcia bez załączenia przekaźnika.
Dzięki
Tylko nie mogę podłączyć gniazdka do Jolki.
Niechce wogole znaleźć urządzenia. Pomimo tego że już połączyłem je z siecią Wi-Fi na której jest bramka.
Zanim dziś zapytałeś jest mój link post przed Twoim…
Gniazdko GOSUND SP111
Skonfiguruj ustawienia MQTT w Tasmota i samo się doda do Jolki.
Jak już wpisałeś ustawienia sieci, to Jolka nie znajduje AP-dom (192.168.4.1) dla parowania, bo te zwyczajnie już się nie uruchamia. Teraz musiałbyś wprowadzić gniazdko w tryb parowania i przeprowadzić je w/g instrukcji. Wiemy z doświadczenia, że są z tym problemy. Najłatwiej skopiować ustawienia MQTT - TU jeszcze jeden link z podpowiedziami.
A najlepiej jest to wyjaśnione w oficjalnej dokumentacji
Gniazdko działa.
Dziękuję wszystkim za pomoc
Teraz walczę z automatyzacja.
Nie wiem jak to ugryźć żeby jedna automatyzacja uruchamia druga która sprawdza i mówi że pralka skończyła.
Schemat jaki chce uzyskać.
Gdy pralka rozpocznie pracę aktywuje się pierwsza automatyzacja która uruchamia druga która pilnuje do momentu kiedy pobor prądy spadnie poniżej 30w przez 5 minut.
Mam nadzieję że wszyscy rozumieją i ktoś pomoże.
Obiecuję że udostępnie to wtedy jako poradnik dla potomnych
a to widziałeś:
w obu tematach masz opis jak zrobić automatyzacje
Hej, wrócę do tematu. Kupiłem kolejne sztuki, lecz tym razem stanęło na tym etapie:
Byłem przekonany, że do tego momentu to jest tworzony tylko backup firmware, niestety gniazdko zamieniło się w ziemniaka - żadne diody nie świeciły, brak reakcji na przycisk. Co kilkadziesiąt sekund, może raz na minutę był krótki błysk czerwonej i niebieskiej. Próbowałem kilkanaście razy, aż wreszcie wpadłem na pomysł żeby gniazdko na przedłużaczu dać w odległości 2cm od karty wi-fi gdy procedura poszła bez problemu (choć nie miałem pewności, że gniazdko jest w trybie parowania, bo jak wspomniałem diody nie świeciły).
Może się to komuś przyda w przyszłości.
Powiedzcie proszę, czemu na stronie jednego gniazdka jest inny motyw kolorystyczny Tasmoty niż na drugim? Czy to świadczy o tym, że coś nie jest ustawione? O czymś zapomniałem?
A nie wygrałeś dwóch różnych wersji tamosty?
Niby numer się zgadza itd.
U mnie gniazdka już działają tylko mam nadal problem z automatyzacja która bedzie nadzorować kiedy skończyła pralka.
Może ktoś podrzuci zrzut jak to rozwiązał ?
kurde i dalej mam problem … kupiłem karte wifi na usb … wszystko cacy … widze siec virtual-flash no i tu jest kłopot … ani tablety ani komputer czy telefon nie może sie połaczyc z siecia … probowalem na 5 gniazdkach zadne nie połaczylo sie aby wgrać oprogramowanie …
Kup konwerter i pójdzie bez problemu z Tasmotizer. Ja też walczyłem a z konwerterem udało się w 15 minut.
Uruchomiony AP tworzy sieć “vtrust-flash” jest ona rozgłaszana bez zabezpieczeń, więc nie ma powodów dla których smartfon nie miał by się z nią połączyć. Chyba, że są na nim włączone dodatkowe zabezpieczenia.
Przepiąłem usb w inne gniazdo i poszło bez problemu… Ale stoje dalej z tematem… Wgralem tasmote od ais dom skonfigurowałem gniazda ze sa w sieci domowej… No ale skad zabrac dane takie jak użytkownik i haslo mqtt? Mam je skonfigurowac w pliku czy sa to dane mojego uzytkownika?
Wyskoczyła mi tez nowa integracja o nazwie tasmota…