Myślę, że tak. Nie jest to raczej problemem. Zawsze można również skorzystać z szablonu.
Bardziej obawiałbym się o trwałość mechaniczną. Nie widzę tu za wiele z łożyskowania. Może lepiej zapolować na gotowe zestawy czujników:
Gotowy projekt z wykorzystaniem MQTT:
Projekt pod ESPHome:
Dopracować ten projekt i zrobić na łożyskach to nie problem
Przeliczenia też myślę że nie będą jakimś wielkim wyczynem. Trochę internetów, inwencji twórczej i do ogarnięcia
Proponuję zatem stworzyć osobny temat i do druku… kto może.
1 polubienie
Stravi
10 Kwiecień 2022 19:28
65
Mam taki mierniczek, ale nie mam takiej stacji, ani drukarki 3D
Jak zwykle w ESPHome chętnie pomogę poszukać rozwiązania.
1 polubienie
Kod pod ESPHome dla czujnika prędkości wiatru.
- platform: pulse_counter
pin:
number: GPIO34
mode: INPUT_PULLUP
unit_of_measurement: 'm/s'
name: "${friendly_name} wind speed"
icon: 'mdi:weather-windy'
count_mode:
rising_edge: DISABLE
falling_edge: INCREMENT
internal_filter: 13us
update_interval: 60s
# rotations_per_sec = pulses / 2 / 60
# circ_m = 0.09 * 2 * 3.14 = 0.5652
# mps = 1.18 * circ_m * rotations_per_sec
# mps = 1.18 * 0.5652 / 2 / 60 = 0,0055578
filters:
- multiply: 0.0055578
@Kraszewsky @Grubsztyk - wstrzymajcie się z drukowaniem. Z ok 200zł można mieć zintegrowany odczyt w HA z gotowego zestawu czujników stacji pogodowej, bez żadnego DIY i Wi-Fi i na nowych zakupionych elementach w Polsce. Więcej informacji już niedługo…
Zapraszam:
Do wykonania swojej stacji pogodowej wykorzystałem zakupiony zestaw czujników Emos E06016:
[obraz]
Drugim niezbędnym elementem (jak się później okazało, bez zakupu czujników też można) jest stick USB do obsługi DVB-T. Mój wybór padł na używany model Asus:
[obraz]
Najważniejszym elementem jest tuner, musi być oparty na odpowiednim chipie Realtek RTL2832.
Więcej informacji znajdziecie na stronie projektu, na którym bazuje cały odczyt w HA czyli:
Obecnie projekt obsługuje ponad 200 protokoł…
2 polubienia