Cześć,
niestety Energa nie ma funduszy na wyprowadzenie API, a ja ani tym bardziej zespół AI Speaker nie będzie robił integracji polegającej na hackowaniu ich systemu.
Dlatego integracja na dzień dzisiejszy nie powstanie.
Jeśli coś się zmieni po stronie Energa to wrócimy do tematu.
@Papuutek no ekstra. Długo na to czekaliśmy. Wnioskuję po github ze na bramce nie instalowałeś tylko na RPI? Trzeba będzie się pobawić i potestować. Wielkie dzięki.
Czytałem, ale webscraping nie jest dopuszczalny w komponentach standardowych, czyli bezpośrednio w HA, natomiast w HACS nie znalazłem takiego ograniczenia (swoją drogą do HACS swego czasu trafiło parę komponentów, które nie spełniają wymagań dla systemowych integracji w HA, a kiedyś były wbudowane).
Ten komponent nigdy nie będzie częścią Home Assistanta, ale można zainstalować go jako custom component (po prostu u siebie).
Nie da się inaczej niż web scraping, bo Energa nie udostępnia porządnego REST API, więc nie da się tych danych inaczej zdobyć. Mogę spróbować skontaktować się z działem technicznym w Enerdze, zwłaszcza, jeżeli pojawi się więcej osób korzystających z tego komponentu - może wtedy się zainteresują dodaniem API.
@szopen Jeżeli będzie zainteresowanie dodaniem tego komponentu do HACS (bo on pozwala na webscraping), to mogę go tam dodać. Niestety, HACS nie wspiera gitlaba, więc musiałbym go przenieść na githuba (co mogę zrobić, po prostu w pipelines na Gitlabie znam się dużo lepiej niż z Actions na GH :))
HACS znacznie ułatwia życie użytkownikom (zawiera mechanizmy przyjazne użytkownikom - m.in. łatwej instalacji z GUI oraz łatwej aktualizacji komponentu - obecnie jest to już w GUI HA), więc właściwie to nawet niedoświadczeni użytkownicy zwykle mają już HACS instalowany jako jeden z pierwszych komponentów na pokładzie HA.
Więc odpowiem “w imieniu ogółu” (akurat sam nie jestem użytkownikiem Energa) - tak, zgodność z HACS jest bardzo pożądaną właściwością komponentu niestandardowego, więc takie zainteresowanie z całą pewnością istnieje (tylko po prostu wielu użytkowników się w ogóle nigdy nie wypowiada ograniczając się do czytania).
Natomiast biorąc pod uwagę, że tutaj ruch maleje sugeruję pochwalić się swoim komponentem również tam https://forum.arturhome.pl/
W porządku, przekonałeś mnie - poświęcę trochę czasu na wykonanie mirrora na Githubie i integrację z hacsem. Na pewno w ten sposób łatwiej jest zadbać, by użytkownicy mieli aktualny kod u siebie, bo HACS sam dba o updaty, to mnie najbardziej przekonuje.
Dzięki za wskazówkę, dorzucę też do tego forum. Trochę się napociłem przy tych statystykach (brak dokumentacji w Home Assistant’cie w tym temacie jest naprawdę bolesny), więc jeżeli komuś się to przyda, tym lepiej
@Stravi , ja mam Zapytałem się, czy planują wprowadzić dedykowane API i zaproponowałem kilka usprawnień (jak dorzucenie sumy zużycia w API per godzina). Oto odpowiedź: