Integracja Samsung TV

Mam dokładnie ten sam problem - musiałem usunąć integrację, ponieważ nie dało się spokojnie oglądać TV. Szkoda…

Odświeżę temat:

w sumie to działa mi tan nowa integracja graficzna dla Samsung SmartTV, bez tych natarczywych komunikatów autoryzujących

ais_samsung_smart_tv

Podobno aby wybudzić TV trzeba jednak skorzystać z WakeOnLan - tutaj nie ma gdzie tego wpisać; być może trzeba zrezygnować z tej natywnej integracji i wrócić do integracji w yaml.

Ale może da się z konsoli wysłać polecenie do TV? Niestety nie me w repozytorium “wakeonline” lub “etherwake”; a nawet jeżeli - dałoby się z tego skorzystać?

https://www.cyberciti.biz/tips/linux-send-wake-on-lan-wol-magic-packets.html

Funkcjonalność WoL dodajesz przez wpis w configuration.yaml po tej operacji i restarcie AIS będziesz miał dostępną usługę
wake_on_lan.send_magic_packet
Przypuszczam, że integracja właśnie jej potrzebuje…

P.S.
Przy okazji tak do tego dochodziłem:

Dzięki. Ale to ja mam wyrzucić tą graficzną integracje dla Samsunga i przynieść się z nią do configuration.yaml? Bo tam nie da się wpisać dodatkowych parametrów dla WOL

Czy też niezależnie od tej integracji dodac to WOL?

Pytanie dodatkowe - czy WOL zadziała po Wifi?

Nie wiem prawie nic i tej integracji… piszesz, że potrzebujesz użyć WoL. Więc wpis w konfiguracji HA jest niezbędny by to robić z jego poziomu. Ja za pomocą tej usługi stworzyłam sobie włącznik dla komputera PC.
Dopisz ten jeden wiersz i zobaczysz czy integracja ruszyła i możesz wybudzić TV.

WoL działa w sieci LAN - Wi-Fi to tylko medium zastępujące miedź.

1 polubienie

Wracam na chwilę z tematem. Ta integracja wydaje się lepsza i stabilniejsza, niż ta natywna:

W połączeniu z WOL pozwala włączyć TV ale posiada też większą listę źródeł (aplikacje Smart w TV) oraz pozwala na integrację ze Smartthings (za pomocą api_key oraz device_id - do pobrania z konta Smartthings). Daje to co na moim obrazku (logo, nazwa stacji ale przede wszystkim możliwość dodania kanałów do listy).

Integracja także wspiera możliwość wysyłania kodów:

Czyli całkiem sporo do automatyzacji :wink:

2 polubienia