Integracja Telewizora Philips Android TV + Ambilight + Yeelight (AI-Speaker - Home Assistant)

Jak zwykle w internecie informacji na ten temat jest sporo ale również sporo nie jasności.
Żaden sposób mi nie działał również ten w podanym niżej źródle.
Dopiero mała modyfikacja rozwiązuje problem.

Źródło:

Na początku musimy autoryzować nasz telewizor czyli zdobyć username i password robimy to jak w linku powyżej czyli:

1. Clone the repo with pairing script:
git clone https://github.com/suborb/philips_android_tv
  1. Install the requirements (for Python 3, so you may need to use pip3):
pip3 install -r requirements.txt
  1. Execute pairing. A PIN code will appear on your TV. Input that in your terminal
python3 philips.py --host <IP of TV> pair

gdzie IP of TV to IP naszego telewizora
powiniśy uzyskać cos takiego:

username: HGekGq88KtDhFREe
password: a13b69c22cb044623b17a6c088411cd2add3de08451122cc4bd5783c288333ca

następnie w folderze AIS tworzymy folder custom_components a w nim kolejny folder philips_2016

Na temat custom components możecie poczytać tutaj:

do utworzonego folderu philips_2016 wrzucamy trzy pliki stąd:

następnie w configuration.yaml dodajemy wpis:
media_player: !include media__players.yaml
w folderze AIS tworzymy plik txt, zmieniamy jego nazwę na media__players.yaml dodajemy w nim wpis:

- platform: philips_2016
  name: Philips_TV
  host: 192.168.1.15
  mac: 70:af:24:17:db:2a
  favorite_channels_only: false

gdzie
-name własna nazwa
-host tu IP naszego TV w naszej sieci
-mac to adres mac naszego TV
-username i password uzyskaliśmy na początku

Następnie sprawdzam konfiguracje i jak jest wszystko OK restartujemy bramkę.

Po restarcie zmieniamy nazwę utworzonego wcześniej katalogu
philips_2016 na philips_android_tv

oraz zmieniamy wpis media__players.yaml na:

- platform: philips_android_tv
  name: Philips_TV
  mac: 70:af:24:17:db:2a
  favorite_channels_only: false

czyli philips_2016 zmieniamy na philips_android_tv

Następnie znowu sprawdzam konfiguracje i jak jest wszystko OK restartujemy bramkę i powinno śmigać u mnie efekt taki:
SharedScreenshot

Telewizor można również zdalnie włączyć trzeba tylko w ustawieniach TV włączyć WAKE ON LAN, w moim modelu tutaj

ja jeszcze musiałem u siebie na ruterze włączyć WAKE ON LAN dla TV

EDIT 1
W telewizorach Philips możemy dodatkowo zrobić integracje Ambilight czyli LED z telewizora:

Mi się udało zintegrować za pomocą HACS.
Instalujemy HACS wg:

wyszukujemy Philips Ambilight:

instalujemy, sprawdzam konfiguracje i jak jest wszystko OK restartujemy bramkę.
Następnie musimy dodać następujący wpis w light.yaml:

- platform: philips_ambilight
  name: Salon Ambilight

host, username i password takie samo jak wcześniej
Ponownie sprawdzam konfiguracje i jak jest wszystko OK restartujemy bramkę.
Po restarcie pojawi się nam nowa encja typu light:

EDIT 2
Kolejną fajną sprawą dla Telewizorów Philips jest integracja Ambilight + Yeelight wg:

Żarówka wyświetla te same światło co Amblilight od Philipsa.
Wykorzystałem żarówkę Yeelight YLDP06YL za 80zł.
Wszystko przez WIFI i nie trzeba drogich żarówek+mostku Philips HUE za co najmniej 500zł.
Dodajemy żarówkę przez aplikacje Yeelight do naszej sieci WIFI, w ustawieniach w aplikacji zaznaczamy sterowanie przez LAN i na routerze dajemy statyczne IP dla żarówki.
Przez HACS (jak zrobić w linku):
https://ai-speaker.discourse.group/t/instalacja-hacs/247
dodajemy integracje Philips Ambilight+Yeelight i robimy reset bramki.
Po resecie w pliku configuration.yaml robimy wpis:

yeelight: !include yeelight.yaml

Następnie w katalogu AIS robimy plik yeelight.yaml i dodajemy wpis

devices:
  192.168.1.37:
    name: Salon Yeelight 

gdzie numer IP to nasza żarówka
Reszta wg linku powyżej czyli w pliku switch.yaml dodajemy wpis:

platform: philips_ambilight+yeelight
  name: Salon Lampka Amblight
  address: 192.168.1.37
  display_options: left-average

host, username i password tak samo jak na początku postu
adress to ip żarówki
display_options - z którego miejsca TV, żarówka ma “pobierać” kolor, opisany w linku:
https://github.com/jomwells/ambilight-yeelight

Sprawdzamy konfiguracje i jak jest OK to powinny pojawić się dwie nowe encje, jedna light do ręcznego włączania żarówki, druga switch to włączania synchronizacji z Ambilight, efekt taki:

PS z tej serii Yeelight jest też taśma LED którą można w ten sam sposób zrobić

2 polubienia

Też mamy Philipsa i go zintegrujemy (wcześniej chcieliśmy po ADB, ale dobrze, że zapodałeś lepszy sposób). @And powiedział, że to zrobi jak tylko mi zintegruje Volkswagena i że nie muszę mu przecież o tym co pół roku przypominać :joy:

1 polubienie

hahaha ja chłopa rozumiem, moja luba też mi to często powtarza a im częściej to robi to jakoś ciężej mi się do tego zebrać :shushing_face:
Ja integracje telewizora próbowałem zrobić od początku przygody z Jolką, ale żaden opisany sposób nie działał, dopiero gdzieś w czeluściach forum Home Assistant znalazłem informacje o tym sposobie.
Mam nadzieje że po aktualizacji HA do nowszych wersji dalej będzie działać, bo z tego co czytałem sporo zmian się szykuje w HA.
A samochód też można zintegrować :astonished: ?

1 polubienie

@Tomasz no pewnie, że można :slight_smile: już rok temu @Sebastian tak się bawił -> https://www.facebook.com/AISpeaker/videos/1145907002237161/ :grin:

1 polubienie

Odnośnie auta to znalazłem coś takiego do monitoringu :slight_smile: https://www.home-assistant.io/integrations/torque/

@Tomasz Noooo i to jest integracja. Męczyłem się ze swoim Philipsem, ale mi się nie udało. Wg Twojego opisu od strzała. Stawiam flaszkę.

2 polubienia

Super!!
Ja stawiam drugą jak zrobisz integracje philips ambilight. Bo mi nie wychodzi.

2 polubienia

Próbowałem w miarę nowy Samsung smart TV podpiąć pod HA ale nie udało się…

Dobra zrobiłem Ambilight więc druga flaszka dla mnie :wink:
Uzupełniłem pierwszy post w jaki sposób mi się udało :sunglasses:

Próbowałem w miarę nowy Samsung smart TV podpiąć pod HA ale nie udało się…

@Iron próbowałeś przez HACS ?

Poszło od strzała. Szkoda tylko, że przy wyłączonym telewizorze nie można włączyć ledów.

No właśnie ale chyba nie da się z tym nic zrobić.
I u mnie po kilkunastu minutach same się wyłączają.

Muzyczka ze spoti leci, ekran wylączony (telewizor włączony) nastrój włączony, aperol zrobiony hehehehe :slight_smile:

4 polubienia

Dzisiaj zrobiłem przez HACS integracje Philips Ambilight + Yeelight wg:

Czyli żarówka wyświetla te same światło co Amblilight od Philipsa, efekt taki:

dla zainteresowanych uzupełniłem wpis o tą prostą integracje :wink:

2 polubienia

Nie potrafię wyciągnąć secret key i pass z telewizora. Nie wiem co robię
źle ale zarejestrowałem się na githubie zainstalowałem Phytona 3.8.1 dla
Win na notebooku i nie chce mi doinstalować biblioteki pip3 pokazując błąd. Czy może powinienem robić to z konsoli AIS instalując na niej wskazane repo ?

A spróbuj tak:
-pobierz plik philips.py z linku i zapisz go w katalogu Pi na Raspberry lub Bramace AIS
-wydaj komendę python philips.py --host 192.168.1.154 pair - podmień IP na swój, telewizor musi być w tym czasie włączony i po chwili pojawi się na nim kod który musisz wpisać w konsoli, tak uzyskasz username i password

@Tomasz
Bardzo dziękuję za ukierunkowanie i podpowiedź bo udało mi się wyciągnąć w końcu poprzez konsolę AIS username i password z Philips TV. Pozwolę sobie opisać screenem tą procedurę dla następnych zainteresowanych, którzy tak jak ja nie mają pojęcia o Linuksie i jego komendach a pingwin kojarzy im się z Madagaskarem.
Za 1 podejściem udało mi się dość skutecznie powiesić bramkę na tyle, że nie dała się przywrócić do ustawiń fabrycznych i musiałem wyczyścić pamięć (bramki nie swoją) z dostępu przez androida.
Po prostu przeładowałem pamięć jakimś zbędnym repo i teraz już wiem do czego służą regularnie robione backupy AIS. Odświeżyłem pamięć (swoją nie bramki) szklaneczką płynu na koronawirusa bo na forum przeczytałem, że jednemu z kolegów coronawirus wszedł do bramki i nie chce wyjść. Podejście drugie poniżej zawiera liczne błędy będące również skutkiem czyszczenia swojej pamięci i braku wiedzy ale doprowadziło do celu.

PS Nie rozumiem do tej pory dlaczego musiałem doinstalować git mimo, że jest obecny na bramce?

1 polubienie

@Tomasz jest możliwość podpięcia drugiej żarówki, jeżeli tak możesz podpowiedzieć jak to zrobić?

Nie mam drugiej więc nie mam jak przetestować ale napewno się jakoś da :wink:

Prosze o pomoc przy próbie odpalenia pip3 install -r requirements.txt wysakuje mi blad nie wiem jak to zmienic z gory dzieki za pomoc

też mam taki sam problem jak Borq, błedy przy instalacji pycrypto. Ktoś może pomóc?