Integracja Tasmota

Czy ktoś z Was korzysta z wbudowanej integracji “Tasmota” ?
Posiadam kilka urządzeń z Tasmota 9.3.1 ze skonfigurowanym MQTT

ale po dodaniu tej integracji nie widzę w niej żadnych urządzeń i encji (urządzenia i encje są widoczne w ramach integracji MQTT):

2

Może powinienem zmienić coś w domyślnym prefiksie tematu wykrywania ?

1

Nie korzystam, ale wydaje się, że na początek powinieneś wyłączyć autodiscovery SetOption19 0.
Pamiętaj, że tracisz dostęp do modułu z katy urządzeń AIS, te obsługiwane przez auto proxy również przez tunel z integracją MQTT.
W dokumentacji za wiele nie ma.
Tasmota - Home Assistant
Ciekawi mnie Twoja motywacja dla zmiany integracji - ciekawość?

Tak. Czysta ciekawość :slight_smile:

Próbuję i nie wiem co wpisać? Chyba dom - ale nie widzę efektu…
obraz

Zastanawiam się nad przejściem ze zwykłego HA na HA AIS i szukam odpowiedzi na powyższe.
Ja korzystam z wbudowanej integracji Tasmota i Shelly:
1

Czy te integracje będą działać na AIS i urządzenia zostaną dodane do Urządzeń:
2

Czy będzie można odwoływać się do nich przez Jolkę?

Jeżeli chodzi o przejście na AIS-Tasmota to dla mnie brakuje obsługi:

• USE_BH1750
  • USE_BMP (BMP280)
  • USE_PN532_HSU
    (a z tych modułów obecnie korzystam)

Witamy @bartas87poz - dla Ciebie wgrałem właśnie AIS Tasmota do NodeMCU z plikiem tasmota-sensors.bin i podłączyłem BMP280 (taki miałem pod ręką).

obraz

Więc nie bardzo wiem skąd taki wniosek?

AIS tylko dokłada do oryginału Tasmota - nic nie zabiera.
Osobiście od roku korzystam z integracji Tasmota ale od AIS po MQTT. Nie wiem jak działa integracja Tasmota obraz
Możesz pozostać przy oryginalnym oprogramowaniu Tasmota. Z pewnością zadziała po MQTT. Do skonfigurowania zakładka z MQTT w module ESP oraz sławne dwie komendy:

SetOption19 1
GroupTopic dom

Z Shelly nie wiem (nie mam) ale myślę, że nie będzie z ty żadnego problemu, bo komunikuje się po MQTT.

Dziękuje, za sprawdzenie.

Na podstawie strony:
https://ai-speaker.com/docs/ais_iot_firmware_upgrade#dostępne-funkcje-i-czujniki
Czujniki, które wymieniłem powyżej nie są zaznaczone, a że jeszcze nie mam AIS to szukam informacji na stronie.

Są tylko nie wymienione z nazwy, bo jest tego za dużo dla magistrali i2C

Na stronie Tasmota są dodatkowe zakładki w dokumentacji AIS bardziej ogólnikowo.

https://tasmota.github.io/docs/I2CDevices/

Więc podsumowując wszystko co masz w Tasmota jest w AIS Tasmota.
Jest z automatu ustawione autodiscavery dla HA i temat MQTT dom. Do tego funkcja parowania z bramką (która czasem nie działa :wink:) ale nie jest to wielki problem. Dla ESP32 cam masz nawet domyślnie skompilowaną binarkę z RTSP dla strumienia z kamery.

Shelly też działa po MQTT bez problemu z AIS.

Są wymienione z nazwy bez zaznaczonego “x” stąd moje podejrzenia:
1

Ale jeżeli działa to dla mnie super, tylko nie rozumiem, czemu jest to tak przedstawione na stronie?

1 polubienie

Myślę, że zespół AIS jest bardzo zapracowany w związku z bramką PRO, rozwojem głośnika, nowymi integracjami, że po prostu opisy dokumentacji nie nadążają za zmianami całego środowiska. Jak coś to pytaj śmiało o zauważane różnice z HA. Jeśli chcesz, to śmiało opisz na czym opartą masz swoją instancję i na czym Ci zależy. Możesz się łatwiej przygotować do przesiadki lub połączenia z HA (choć nie wiem do końca czy komuś się to udało skutecznie wdrożyć).

Nadal nie wiem co powinienem wpisać w oknie konfiguracji integracji Tasmota i na czy polega różnica z integracją po MQTT?
obraz

Ktoś podpowie, zaspokoi naszą ciekawość? @CichY - coś już wiesz?

Tylko tyle, że explorerze mqtt pojawiają się poniższe wpisy:

Próbowałeś skopiować cały temat do okna konfiguracji w Tasmota?

Po skopiowaniu widać komunikaty włączania i wyłączania dla tego gniazda ale w integracji Tasmota nie pojawia się żadne urządzenie.

5a

Usunąłem je z AIS, zrestartowałem bramkę i pokazało się ale tylko w integracji MQTT. W integracji Tasmota nadal pusto.

Może spróbuj bez dopiski config (sam ID)
czyli tak:
obraz
Ta integracja i tak używa MQTT do sterowania. Wydaje mi się, że dodatkowo daje tylko podgląd urządzeń z Tasmota i ich encje w jednym miejscu. Coś jak zakładka konfiguracja urządzeń AIS dom

Bez zmian.
Wprowadzałem też inne wpisy i informacje widać w explorerze ale w integracji Tasmota brak urządzeń.

@Kraszewsky - podpowiedz co wpisałeś w polu konfiguracji integracji Tasmota?

@Cezary.K powiem szczerze że nie dotykalem nic w tej integracji. I ruszyło od strzała :slightly_smiling_face:

Przećwiczyłem obie integracje (TASMOTA i AIS-Tasmota). Przy integracji TASMOTA nie trzeba niczego wpisywać. Ważne jest poprawna konfiguracja urządzenia, a HA sam wszystko wykryje.