Nie korzystam, ale wydaje się, że na początek powinieneś wyłączyć autodiscovery SetOption19 0.
Pamiętaj, że tracisz dostęp do modułu z katy urządzeń AIS, te obsługiwane przez auto proxy również przez tunel z integracją MQTT.
W dokumentacji za wiele nie ma. Tasmota - Home Assistant
Ciekawi mnie Twoja motywacja dla zmiany integracji - ciekawość?
Witamy @bartas87poz - dla Ciebie wgrałem właśnie AIS Tasmota do NodeMCU z plikiem tasmota-sensors.bin i podłączyłem BMP280 (taki miałem pod ręką).
Więc nie bardzo wiem skąd taki wniosek?
AIS tylko dokłada do oryginału Tasmota - nic nie zabiera.
Osobiście od roku korzystam z integracji Tasmota ale od AIS po MQTT. Nie wiem jak działa integracja Tasmota
Możesz pozostać przy oryginalnym oprogramowaniu Tasmota. Z pewnością zadziała po MQTT. Do skonfigurowania zakładka z MQTT w module ESP oraz sławne dwie komendy:
SetOption19 1
GroupTopic dom
Z Shelly nie wiem (nie mam) ale myślę, że nie będzie z ty żadnego problemu, bo komunikuje się po MQTT.
Więc podsumowując wszystko co masz w Tasmota jest w AIS Tasmota.
Jest z automatu ustawione autodiscavery dla HA i temat MQTT dom. Do tego funkcja parowania z bramką (która czasem nie działa ) ale nie jest to wielki problem. Dla ESP32 cam masz nawet domyślnie skompilowaną binarkę z RTSP dla strumienia z kamery.
Myślę, że zespół AIS jest bardzo zapracowany w związku z bramką PRO, rozwojem głośnika, nowymi integracjami, że po prostu opisy dokumentacji nie nadążają za zmianami całego środowiska. Jak coś to pytaj śmiało o zauważane różnice z HA. Jeśli chcesz, to śmiało opisz na czym opartą masz swoją instancję i na czym Ci zależy. Możesz się łatwiej przygotować do przesiadki lub połączenia z HA (choć nie wiem do końca czy komuś się to udało skutecznie wdrożyć).
Może spróbuj bez dopiski config (sam ID)
czyli tak:
Ta integracja i tak używa MQTT do sterowania. Wydaje mi się, że dodatkowo daje tylko podgląd urządzeń z Tasmota i ich encje w jednym miejscu. Coś jak zakładka konfiguracja urządzeń AIS dom
Przećwiczyłem obie integracje (TASMOTA i AIS-Tasmota). Przy integracji TASMOTA nie trzeba niczego wpisywać. Ważne jest poprawna konfiguracja urządzenia, a HA sam wszystko wykryje.