Witam AIS Team oraz społeczność tego forum. Mam propozycję-pomysł na stworzenie możliwości integracji bramki AIS z dyskiem sieciowym w sieci lokalnej. Stworzyło by to możliwość korzystania np. z zasobów muzyki, którą bramka mogła by odtwarzać z naszego dysku sieciowego. Taka integracja oprócz wpisania adresu IP naszego dysku sieciowego powinna posiadać moim zdaniem możliwość autentykacji. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam, Mariusz.
Witamy na forum
pomysł jest bardzo fajny, nie wiem tylko czy istnieje jakiś standard komunikacji z dyskiem NAS (czy każdy producent robi to inaczej).
Dodaliśmy opis w jaki sposób działają dyski sieciowe na urządzeniu i jak można je dodawać:
To chyba właśnie daje taką funkcjonalność o jakiej Pan pisze.
Trochę odkopę temat - wydaje się, że z NASem można się komunikować przez różne protokoły - nawet windowsowym - czyli samba.
Pytanie czy od 2019 roku coś się pojawiło na horyzoncie z czego można skorzystać? Integracja lub coś w HACS?
Jaki NAS, pod jakim systemem pracuje?
Dla przykładu Synology ma swoją integrację dla HA. Działa osobno również DLNA, FTP, SFTP. Zasoby można dodawać jako dyski zdalne.
Z Windows, SAMBA nie podpowiem, bo nie używam praktycznie wcale.
O! Super, chodzi o synology
Zerkałem na HA - tam widzę taką integrację:
- The Synology DSM integration provides access to various statistics from your Synology NAS
Do tego jeszcze chat, router srm i jak odalić HA na dockerze w Synology.
Nie umiem odnaleść tej integracji, która by udostępniała dysk z Synology…
Ostatnio kupiłem tego secondhand-a z 2 dyskami po 2TB za 700 zł i właśnie uczę się obsługi ale bez problemu podłączyłem go jako dysk zdalny w AIS-HA poprzez konsolę w trybie FTP z pomocą rclone korzystając z opisu na forum. Mam dostęp local, do chmury WD i możliwość instalacji PLEX-a, Twonky,dlna i inne. Jeszcze całkiem go nie rozkminiłem ale muzyka już gra.Chętnie posłucham kogoś kto zestawiał ten sprzęt z bramką AIS.
Właśnie sprawdzam DLNA - trochę byłem w szoku bo niby poszło dosyć sprawnie.
Tylko taki jeden dziwny efekt - jak wchodzę w Biblioteka mediów i w prawym dolnym rogu mam wybrane Browser (jako dźwięk) to widzę DLNA Servers:
Jak zmieniam na Podłączony głośnik to niestety opcja DLNA znika a pojawia się coś takiego:
Czyli mogę sobie podpiąć DLNA aby odtwarzać na Przeglądarce internetowej A niestety nie da się na podłączonym głośniku…
A jak robicie odwrotnie tak aby zasoby bramki były widoczne w otoczeniu sieciowym, np. z PC?
@sdsi w HA są add-on’y, jednym z nich jest serwer Samby - addons/samba at master · home-assistant/addons · GitHub. Bramka AIS uruchomiona jest w Termux więc trzeba szukać jak odpalic Sambę w takim środowisku, nie sprawdzałem ale to może pomóc - Samba Server in Termux(QEMU) Android - YouTube
A po co otoczenie sieciowe, nie wystarczy ssh, scp czy też pod windows winscp
Możesz użyć FTP zgodnie z dokumentacją:
Możesz użyć jakiejś aplikacji na Androida. Ostatnio pisałem o ciekawej i rozbudowanej aplikacji menadżera plików.
Ma sporo możliwości współdzielenia zasobów i nie jest tylko menadżerem plików.
W ogromnej liczbie różnych aplikacji na Androida z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
@macek @damu @Cezary.K na dev3, gdzie jest sporo miejsca, chce trzymać widoczne dla innych urządzeń (odtwarzaczy) pliki muzyczne.
Dlatego nie chodzi mi o ftp czy ssh a o sambę
Dzięki za pomoc
Pierwsze lepsze wyszukiwanie aplikacji:
Tak jak pisałem wcześniej poszukaj w morzu aplikacji, która Tobie będzie najwygodniejsza.
Są również dedykowane plikom muzycznym, może któraś ma funkcję współdzielenia po SMB.
A jakie odtwarzacze masz na myśli?
Np Volumio lub Ferguson i450