Mam część rzeczy pod Integrą, gdyż zanim poznałem Suplę, a potem AIS też chciałem zdalnie sterować bramą i uruchamiać oświetlenie przy zadanych parametrach. Teraz bym to zrobił na AIS. Mam też ABAXa, ale do niego mam wpięte czujki zalania (bardziej niezawodne niż WIFI, czy Zigbee) i czujki w garażu oddalonego od domu na kilkanaście metrów (nie było jak kabla dociągnąć).
Z doświadczenia to mogę powiedzieć, że nigdy z manipulatora nic nie uruchomiłem, ani bramy, ani oświetlenia, więc raczej odpuść. Do takich rzeczy idealnie nadają się przyciski na Zigbee. Są wręcz idealne - bateria 3v trzyma z rok i możesz mieć zawsze pod ręką. Takie przyciski mam na szafeczce przy łóżku do gaszenia i ściemniania światła, w salonie również do światła itd.
Co do dopuszkowych modułów Satela to moim zdaniem nie ma to sensu. Bulić kilka razy więcej niż np. sonoff mini, żeby włączyć swiatło?
Zaintrygowałeś mnie, zaraz szukam i czytam
Satel ASW-210 (133 PLN) obsługuje 2 kanały, w moim przypadku porównywałem cenę do Shelly 2.5 za 105 PLN, gdzie w przeciieństwie do Sonoff nie musiałbym niczego lutować itp.
W międzyczasie uświadomiłem sobie, że w razie potrzeby mogę przecież ustawić sterowanie witrualnymi wyjściami w Integrze i tylko zmianą stanu sterować urządzeniami podpiętymi tylko pod AIS
Z 2 kanałami to może i racja, bo jest słaba konkurencja, a shelly faktycznie drogie. Nie wiedziałem, że są 2 kanałowe moduły z Satela. 1 kanałowe sonoff mini nawet po 25zł można wyrwać.
Integracja przebiegła pomyślnie, dziękuję
Mam czujniki dymu, lecz nie wiedziałem jaki typ encji im przydzielić
Czy istnieje jakaś lista typów encji obsługiwanych przez Home Assistant?
Wygląda na to, że działa, choć na razie miałem czas sprawdzić tylko czujki ruchu.
Znalazłem w logach coś takiego, ale obstawiam, że nie ma się czym przejmować?
tu możesz zmienić klasy urządzeń dla encji binary sensor
Tu masz rodzaje głównych encji:
binary_sensor
media_player
sensor
light
switch
cover
utility_meter
fan
lock
climate
a dla tych encji poniżej zmieniać klasę urządzenia, to znaczy czy np. encja cover ma być bramą garażową, roletą czy oknem itp:
Tak dla potomnych - może to oczywiste, ale dla mnie takie nie było Należy unikać takich samych nazw dla wejść, wyjść i sterowalnych wyjść.
Mam kontaktron założony na bramie garażowej, a więc pojawiło się kilka bardzo podobnych wpisów .brama_garazowa, które wprowadziły niezłe zamieszanie. W asystencie domowym niby wszystko jest OK, powtarzające nazwy binary_sensor.brama_garazowa miały dopisek _2 itp. Tylko najgorsze okazało się, że podczas restartu bramki nazwy te były przydzielane losowo, więc raz widziałem z bramki ikonę otwartej bramy, a kilka dni później już nie. Taką samą nazwę miał też switch.brama_garazowa przez co nie dało się nim sterować głosowo. Po zmianie wszystko wróciło do normy.
Kolejna sprawa to zmiana ikon. O ile brama garażowa po ustawieniu type: ‘garage_door’ wyświetlała się ładnie, to brama wjazdowa ustawiona na type: ‘gate’ już nie.
W pliku sensors.yaml należy dodać:
- platform: template
sensors:
brama_wjazd:
value_template: >-
{% if states.binary_sensor.brama_wjazdowa.state == 'off' %}
Zamknięta
{% elif states.binary_sensor.brama_wjazdowa.state == 'on' %}
Otwarta
{% else %}
n/a
{% endif %}
icon_template: >
{% if states.binary_sensor.brama_wjazdowa.state == 'off' %}
mdi:gate
{% elif states.binary_sensor.brama_wjazdowa.state == 'on' %}
mdi:gate-arrow-right
{% else %}
mdi:help
{% endif %}
Gdyby komuś tak jak mi przeszkadzała ikona błyskawicy na przycisku to w pliku covers.yaml dodajemy:
- platform: template
covers:
brama_door:
friendly_name: "Brama"
open_cover:
service: switch.turn_on
data:
entity_id: switch.otwieranie_bramy
close_cover:
data:
stop_cover:
data:
icon_template: >-
{% if is_state('binary_sensor.brama_wjazdowa', 'on') %}
mdi:gate-arrow-right
{% else %}
mdi:gate
{% endif %}
Do sterowania bramą używamy cover.brama_door, stan otwarcia widoczny za pomocą ikony dla sensor.brama_wjazd (oczywiście tutaj również obowiązuje zasada nadawania nazw, o której pisałem na początku; najlepiej to rozdzielić). Wszystko pięknie działa Dzięki takiemu nazewnictwu działają komendy głosowe: “włącz otwieranie bramy” oraz “otwórz brama”.
Dzień dobry,
chciałbym zapytać w którym miejscu ma się znajdować kod, ponieważ nie potrafię znaleźć takiej informacji
W pliku configuration.yaml
A gdzie można to znaleźć?
Tu masz opisane jak się do niego dostać
PS poczytaj dział FAQ, będzie Ci łatwiej się poruszać

Cześć, zacząłem w tym tygodniu zabawę z HA i przyszedł czas na dodanie Satela
Dodałem taki kawałek kodu, ale wyskakuje mi w logach błąd (Error loading /data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS/configuration.yaml: ‘utf-8’ codec can’t decode byte 0xea in position 552: invalid continuation byte)
Gdzie robię błąd?
SATEL
satel_integra:
host: 192.168.1.132
port: 7094
code: ****
partitions:
01:
name: ‘Noc’
#arm_home_mode: 1
02:
name: ‘Zewnętrzne’
zones:
08:
name: ‘Kuchnia’
type: ‘motion’
13:
name: ‘Sypialnia’
type: ‘motion’
02:
name: ‘Czujka czadu’
type: ‘smoke’
outputs:
20:
name: ‘Elewacja wykusz’
type: ‘light’
18:
name: ‘Brama’
type: ‘opening’
switchable_outputs:
05:
name: ‘Gate open’
06:
name: ‘Gate close’
14:
name: ‘Garden light’
Podmieniłem cudzysłowy, dodatkowo zrobiłem dobre wcięcia w Notepad++, ale niestety mam nadal błąd
Rozumiem że dodajesz konfigurację przez configuration.yaml? Czy może masz do satela osobny plik yaml? Możesz go załączyć tutaj?
Może jakiś screen wycinka. Co jest w linii 552?
W Notepad++ jest zakładka Encoding, tam wybierz UTF-8, zapisz, zobacz czy nie ma jakichś krzaczków.
Ok, to już ogarnąłem mogę skontaktować się na priv, żeby dopytać o parę szczegółów? Integracja jako tako działa, natomiast potrzebuje kilku wskazówek co za co odpowiada
Przypomnienie dla kolejnych użytkowników tej integracji.
@mati1603 sam doszedł do tego że miał zaznaczone kodowanie integracji, stąd mu to nie działało.
Na dzień dzisiejszy integracja wymaga aby kodowanie było wyłączone.
Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, jak zmienić ikonki przy tych wyjściach?
Byłem w rejestrze encji, ale tam informacja
Opcji masz kilka.
Np. Możesz na poziomie UI dodać icon: mdi:gate,
możesz też na poziomie Konfiguracja > Dostosowanie nadpisać ikonę lub klasę urządzenia.
Właśnie taki miałem pomysł ale nigdzie nie widzę tej opcji gdzie mógłbym dopisać ten icon…