Tak, dokładnie.
Pamiętaj o spadkach i tabulacjach. Do edycji używaj notepad++
Natrafiłem na Wasz wątek i prędziutko się zarejestrowałem. Planuję to samo z pompą Evipower. Ma 3 x RS485. Do pierwszego (CN2) jest wpięty sterownik, do drugiego (CN12) jakieś czujniki a trzeci (CN15) jest wolny. Czy mogę “zająć” ten trzeci i zarządzać modbusem równolegle z orginalnym sterownikiem czy też muszę podmienić sterownik na CN2?
Każdy CN to 4 żyły ±AB.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
To już niestety pytanie do producenta pompy.
Na CN15 nie zadziałało, ale po podmianie na CN2 poszło. Używam protokołu w wersji 1.5.
Na załączonym obrazku jest linijka odpowiedzialna za załączanie pompy. Jaki to będzie adres modbus dla HA? 42 czy trzeba jakoś przeliczyć?
Witam.
Po dłuższej przerwie postanowiłem wrócić do tej integracji. Aktualnie sytuacja wygląda tak, komunikuję się z konwerterem po wifi,
wrzuciłem config pompy udostępniony przez @Owczar do configuration.yaml i sprawdziłem Configuration validation jest ok.
W konwerterze mam: Static IP - adres konwertera, Gateway - adres router T-mob.
Nie wiem jaki adres hosta wpisać w configuration.yaml.
My też nie wiemy, masz straszny nadmiar routerów, mam nadzieję że nie pracują one jako routery (tylko np. jako mostki, AP albo i co innego).
Oczywiście wszystkie lokalne adresy IP muszą być w ramach 1 wspólnej podsieci.
Jakkolwiek masz tam wpisać adres bramki ethernet-rs485 (bo jak zgaduję ona jest podpięta do urządzenia pompa - dane się nie teleportują bezprzewodowo?)
skoro wspomniałeś o rs232 to się upewnij, że ona pracuje w trybie rs485, a NIE rs232.
@szopen W stertowniku pompy złącze rs232 podłączone jest do złącza konwertera rs232, w konwerterze jest tak:
Zasugerowałem się zdjęciem, na którym widać kabel wychodzący z wyjścia RS485 i nie przeczytałem całej dyskusji w wątku (sorki za lenistwo).
Oczywiście jeśli masz RSS232 to ma być wyjście RS232, nie zmienia to faktu, że to ma być adres bramki ethernet-port szeregowy.
Musisz wpisać tam IP konwertera - ten sam na który łączysz się do strony zarządzania.
@Owczar może w tej konfiguracji coś jest nie tak.
Czy HA widzi się z kowerterem? Czy jesteś w stanie zrobić z bramki HA telnet na port konwerteraz wskazany w configu?
HA nie widzi się z konwerterem, telnet nie wiem jak zrobić.
@Owczar z Twojego configu mam tylko 4 encje
Na consoli:
telnet IP port
A configuration.yaml jest poprawne? Przy sprawdzaniu składni nie wypluwa nic?
Configuration validation sprawdzałem, na początku wyskakiwał mi błąd codek utf-8, ale teraz wyświetla że jest ok.
Więc konieczny restart aby konfiguracja została zaczytana.
Robiłem restart po sprawdzeniu.
Problem chyba jest po stronie sieci, zmienia mi się adres bramki.
Łącząc się w WinSCP na zapisanych ustawieniach wyskakuje brak połączenie. Dopiero po wpisaniu nowego IP bramki jest połączenie.
Ustaw adres bramki na sztywno spod Androida. Polecam połączenie kabelkiem nie WiFi.