To nie jest problem. Na serwerze dhcp ustawiasz pulę np od 192.168.0.100 do 192.168.0.254 a ręcznie przydzielasz adresy poniżej tej puli.
@Owczar miałeś racje tracę połączenie.
W routerze w zakładce DHCP mam dwie opcje, włącz - wyłącz
Rozumiem że mam w routerze wybrać DHCP wyłącz ?
Wiem, dlatego muszę podzielić zakresy. Ale to zabawa na jakiś zimowy wieczór
Nie, rozmawialiśmy o konwerterze. Podepnij się notebookiem, ustaw w notebooku statyczne IP. Połącz się z konwerterem i ustaw na nim jakiś adres z podsieci Twojego routera.
Tak, adres ipv4. Wyłącz DHCP i w notebooku ustaw 192.168.0.8
Trochę tu namieszałeś, ale po podpięciu kontrolera powinien zadziałać http://192.168.0.7
Póki co tylko z kowerterem Ale to była ta łatwiejsza część. Teraz pora nauczyć HA z nim gadać.
@Owczar no i tu też bym potrzebował pomocy jak gadać z HA. Bramkę Ai Speaker mam zainstalowaną i nie wiem co dalej żeby to działało. Chodzi mi o bardziej szczegółowe instrukcje dla początkującego użytkownika.
Help.
Aktualnie tak to wygląda.
Wsad do configuration.yaml wrzuciłem tutaj. Ale musisz zacząć od manuali do HA żeby zrozumieć jak to w ogóle działa itd.
Jeśli jeszcze nie czytałeś:
Może być już w niektórych miejscach lekko inaczej. Znaczy rodzai encji trochę przybywa w miarę rozwoju HA. Ich sposób dopasowywania w ostatnim czasie też się zmienia. Lecz temat daje wyobrażenie dla podstaw HA.
**[quote=“Owczar, post:56, topic:914”]
W międzyczasie odpalaj bramkę i wrzuć config do configuration.yaml - pamiętaj, że w tym pliku spacje mają znaczenie.
[/quote]
Ten config to jak się wrzuca?
Poprzez edycję pliku na bramce. Ja używam vi lokalnie do małych zmian. Do większych pobieram plik i używam notepad++. W linku od @Cezary.K powinno być więcej info.
Licznik jednak inny?
Kupiłem ten nie dawno w dobrej cenie.
Z tym Orno 520 mógł bym mieć problem z komunikacją z moim poziomem wtajemniczenia.
A tu jeszcze modbus nie ogarnięty, a i z Forniusem bym chciał jeszcze zagadać.