👩‍🚀 Kolejna Celina BETA wydana

:woman_astronaut: Kolejna Celina BETA wydana

To już ostatnia wersja Celina, która ma kilka nowych funkcjonalności, teraz przez kilka dni je przetestujemy i po weekendzie wydamy na kanale stabilnym.

:warning: żeby to wszystko zadziałało poprawnie trzeba mieć też najnowsza wersję (2.0.2.CamCast) aplikacji mobilnej AIS dom z kanału BETA na Google Play

Co nowego:

1. Łatwe zdalne sterowanie aktywnościami na bramce podłączonej do TV / monitora

Media moga być odtwarzane na podłączonym do bramki głosniku i/lub na podłączonym do bramki po HDMI telewizorze lub monitorze. Możemy zdalnie (z przeglądarki internetowej lub aplikacji mobilnej) sterować aktywnościami (ekranami) na bramce podłączonej do TV. W ten sposób możemy odtwarzać treści wideo z serwisów lub kamer.

2. Wideo z kamer

Przekierowanie obrazu z kamer na specjalną aktywność w aplikacji na bramce można łatwo osiągnąć klikają w aplikacji Asystent domowy w przeglądarce.

W przypadku tabletu (panelu sterowania) można użyć API:

Docelowo (żeby to było łatwe do wyklikania) udostępnimy dwa szablony automatyzacji:
a) włączenie TV po CEC i przekierowanie obrazu z kamery na TV
b) przekierowanie obrazu z kamery na panel sterowania (aplikacje Ais dom na tablecie)

gdyby ktoś chciał robić automatyzację i wywoływać to z API to tu są serwisy:

Oczywiście opiszemy to w dokumentacji.

3. Rozdzielenie funkcjonalności na Mobile / Panel

Tu chodzi o to, że niektóre funkcjonalności aplikacji AIS dom mają tylko sens na wybranym kliencie, np. raportowanie lokalizacji z tabletu który jest panelem sterowania nie ma sensu. Podobnie jak przesyłanie castowanie wideo z lokalnych kamer do urządzenia mobilnego które nie jest w sieci lokalnej.
Dlatego żeby to było bardziej jasne podzieliliśmy te funkcjonalności. Oczywiście kod pod spodem jest ten sam, więc jak ktoś chce z telefonu robić panel sterowania to oczywiście nie ma problemu.

a) AIS dom Mobile

b) AIS dom Panel

4. Możliwość zdefiniowania lub wyłączenia tekstu powitalnego

To zrobiliśmy na prośbę naszego klienta, którego użytkownicy mieli już dosyć losowych wierszyków.
Dodatkowo ta funkcjonalność nie ma sensu w przypadku bramki PRO, bo tam wierszyki przy uruchomieniu nie są potrzebne :wink:

jeżeli kliknie się w ten przycisk to otworzy się okienko do wpisania tekstu i utworzy się automatycznie pusty plik

dopóki ten plik będzie na bramce to nie będzie czytania losowych wierszyków na starcie tylko zawartość pliku. Żeby wrócić do losowych wieszyków wystarczy usunąć plik ~/AIS/ais_welcome.txt komenda:

rm ~/AIS/ais_welcome.txt

5. Wyłączyliśmy integrację z MQTT SUPA

Włączymy ją w kolejnej becie (w przyszłym tygodniu po wydaniu na kanale stablinym) i wydamy na kanale stabilnym prawdopodobnie w przyszłym miesiącu.
Gdyby ktoś chciał już testować/używać tą integrację to zawsze można ustawić ręcznie MQTT bridge i zrestartować usługę MQTT na bramce - jest to teraz dostępne z aplikacji:

To chyba wszystko… Powodzenia :crossed_fingers:

5 polubień

Jedna składowa nie u wszystkich się zainstalowała - chodzi o podgląd z kamer na TV.
Gdyby był z tym problem (podglądem z kamer na TV), to trzeba wpisać w konsoli takie komendy:

curl -o "/sdcard/AisClient.apk" -L https://powiedz.co/ota/android/AisPanelApp-gate-release.apk
su -c "pm install -r /sdcard/AisClient.apk"
rm /sdcard/AisClient.apk

Oczywiście jak ktoś nie instalował jeszcze, bety to nie ma problemu - poprawiliśmy już tą składową i nowe instalacja będą ok.

PS
te komendy mogą chwilę trwać bo aplikacja ma ok 100M, powinno skończyć się tak:

PS2
aplikacja ma 100MB, bo żeby obsługiwać wszystkie kamery wbudowaliśmy w odtwarzacz kompilację całego najnowszego VLC playera
wg autorów VLC odtwarza wszystko - zobaczymy

2 polubienia

Czy to jest tylko w wersji beta ?

Czy moja bramka jest jakaś wybrakowana bo od początku nie miałem ani czegoś takiego a nawet nie mam takiego pliku w tej lokalizacji

Czy można samemu dodać te “wierszyki” w wersji stabilnej ?

[ironia on]
Świetnie, że umiesz czytać ze zrozumieniem, tak to napewno bramka jest problem :wink: w innych są wierszyki tylko nie w Twojej!
[/ironia off]

A tak serio to ja nie wiem jak Ci to wytłumaczyć :frowning:

1 polubienie

Obejrzyj z dźwiękiem, to może złapiesz o czym mowa odnośnie wierszyków.
Podpowiedź - 2:05

W mojej wersji dev1 nie mam czegoś takiego jak wspominasz odnośnie

Więc chyba dostałem okrojoną wersję bo u mnie to wygląda tak od początku (może w filmiku jest kilka moich pomyłek np.: podczas wpisywania hasła lub omawiania złączy bramki)

@Akszyn

po pierwsze- czy jesteś na kanale stabilnym czy na kanale BETA?

Po drugie- jak uruchamiasz bramkę, to czy ona jest podłączona do jakiegokolwiek głośnika/monitora/TV? Czy łączysz się z nią tylko aplikacją na telefonie?

Na kanale stabilnym i jest podłączona do telewizora

Skoro tak, to jak mają Ci działać rzeczy, które są jeszcze tylko na BETA? Jak będzie wydana wersja stabilna to wtedy pojawią się u Ciebie (tu się odnoszę do Twojego pierwszego wpisu wyżej).

Jak Twoja bramka się uruchamia i masz na ekranie animację początkową, to nie masz wierszyka? "Raz dwa, raz dwa trzy. Próba głosu… itd), na końcu po całkowitym uruchomieniu Jolka mówi “Witaj w domu…”. Nie masz tego???

Nie mam wierszyka ale za to mam tylko

A wcześniej wyświetla sie coś typu uruchomienie zajęło i podany czas a co do

To u mnie wszystkie brzmią identycznie czy to Jolka czy Bartek czy Celina więc czy da się przywrócić je do ustawień fabrycznych bez formatowania bramki aby każdy brzmiał inaczej ? Bo po pierwszym uruchomieniu jak testowałem glosy to każdy brzmiał inaczej a od dłuższego czadu u mnie wszystkie brzmią identycznie

Już ponad 2,5 roku używam dev 1 i wszystkie głosy są takie, jak być powinny.
Nie ma czegoś takiego, jak “wybrakowana bramka”, system jest jeden.

Jest natomiast coś takiego jak “namieszanie przez eksperymentowanie” :wink: i wtedy polecamy

Nie dziala kamerka ps3 eye z przyciskiem aquara oraz hey siri. Jak nacisne przycisk to bramka mówi błąd sieci

Nikt nic nie wie w czym problem? Zalezy mi na tym

Po zainstalowaniu nowej aplikacji relase z ota cały czas się łączy z 127.0.0.1 i nie może się połączyć

Czy można prosić o zaktualizowanie tego skryptu w dokumentacji o nową komendę

Czy schematy już działają ? Nie o to chodzi mi o to czy po importowaniu szablonu nie znikną moje inne automatyzację jak to miało miejsce w aktualizacji Bartek.A po drugie sprawdzanie konfiguracji nie działa.Prosze o sprawdzenie czy tylko u mnie czy u wszystkich?

Jestem połączony przez tunel.
Potwierdzam sprawdzanie konfiguracji nie działa…

Prosimy o poprawkę i i malutką aktualizację