Na prośbę użytkownika pokażemy jak zintegrować integrację z SolarEdge z Asystentem domowym. Nie jest to nasz wbudowany komponent ale akurat mamy taką instalację fotowoltaiczną więc możemy to opisać.
Zrobiłem wszystko wg instrukcji ale wyświetla się tylko wartość. Co trzeba zrobić żeby był wykres? Czy mogę prosić o wklejenie kodu? Czy da się przeliczyć wartość (podzielić przez 1000 aby uzyskać kWh)?
Jak sprawdzić, czy komponent recorder działa?
Zmieniłem plik konfiguracji w/g instrukcji z HA. Dodane wykresy na karcie widnieją z komunikatem “ładowanie historii…”.
Witam.
Za parę dni będę posiadaczem instalacji fotowoltaiki o mocy 5,32 a docelowo 9,72. Falownik jest firmy SOLAX x3 series a moduł WiFi do komunikacji to SOLAX Power. Moje pytanie, czy istnieje możliwość integracji do naszej wspaniałej Jolki ?
Sprawdzona integracja fotowoltaiki “Enphase” opartej o mikroinwertery z lokalnym serwerem zarządzającym całą pracą w/w systemu.
W konfiguracji wpisujemy lokalny adres naszego serwera i wszystko śmiga:
Cześć @badzio
Nie testowałem tej integracji bo mam problem ponieważ nie rozumiem pewnej rzeczy a mianowicie. Moja foto jest oparta na PocketWifi (łączność WiFi) i tu mam problem bo nie rozumie tego:
Modele falowników z nowszym oprogramowaniem (a także korzystające z urządzeń takich jak PocketWifi) nie ujawniają już interfejsu API po podłączeniu do sieci bezprzewodowej, jednak nadal udostępniają go na własnym rozgłaszanym identyfikatorze SSID. Aby użyć tego czujnika w tym przypadku, konieczne jest skonfigurowanie odwrotnego proxy z czymś takim jak NGINX i użycie Raspberry Pi (lub podobnego) z dwoma połączeniami sieciowymi (jednym z nich jest Wi-Fi łączący się z SSID falownika).
Oki, nie wiedzialem ze masz modul oparty na PocketWiFi. Przeczytalem jeszcze raz opis integracji, wydaje mi sie ze wiem juz jak to dziala - ale glowy nie dam, moze byc za duzo wina
Wg mnie Twoj sterownik wystawia dodatkowa, wlasna siec WiFi, po ktorej mozna sie z nimi komunikowac. Nie wiem czy rownoczesnie sterownik bedzie podpiety pod Twoja siec domowa (ale nie jest to istotne).
Na ile zrozumialem, musisz miec posredni serwer proxy, ktory czyta dane z sieci rozglaszanej przez sterownik oraz ‘przepycha’ je do Twojej sieci domowej, do ktorej masz podpieta Jolke. Pogladowy schemat polaczen ponizej
Mozesz uzyc serwera NGINX, ktory mozna chyba zainstalowac na dowolnym komputerze z Linuxem (wg dokumentacji tutaj, np na starym laptopie. Wydaje mi sie ze moglbys tez go postawic na Jolce, jesi masz Jolke podpieta po kablu a nie po WiFi - ale glowy nie dam.
Mozesz tez poszukac sobie innych serwerow, ktore dzialaja na podobnej zasadzie - mozliwe ze sa jakies rozwiazania na Windowsa, trzeba pogooglac.
Dodałem do configuration.yaml wpis jak niżej (próbowałem też bez myślników):
Po sprawdzeniu konfigracja jest poprawna. Po restarcie mam komunikat w logach:
Logger: homeassistant.setup
Source: setup.py:138
First occurred: 19:47:45 (1 occurrences)
Last logged: 19:47:45
Setup failed for sofarsolar: No setup function defined.
Może ktoś wie co jest przyczyną. Zastanawiam się czy brnąć w tą integrację czy nie lepiej przekierować dane na inny serwer (mogę wskazać jeszcze jeden dodatkowy prócz “fabrycznego”).
Przekierowanie na inny serwer nie działa.
A ten addon uruchomiłeś, bo Jolka przecież nie ma addonów.
Paweł napisał jeszcze drugą integrację, tylko trzeba kupić 2 urządzenia - mam to u siebie i jestem zadowolony.
Można wyciągnąć z tego tylko kawałek kodu odpowiedzialny za parsowanie danych do MQTT, a przekierowanie adresu solarman’a zrobić w PiHole/AdGuard jeśłi posiadasz i zrobić CustomComponent.
Paweł dostał ode mnie dokumentację Sofara do protokołu V5, ale nie ma czasu na implementację tego, z resztą nie dziwię się, bo to jednak sporo czasu, a ma działające rozwiązanie.