No i nigdzie nie znalazłem dlaczego wszystkie encje aktualizują się w HA z informacją sending update a tylko encje zigbee z informacją queuing update i gdzie ta kolejka jest i jak ją wyczyścić?
Dobra, nie ogarniam jak to masz zrobione
Twoje urządzenia supli jak są połaczone z mqtt AIS?
najpierw idą do mqtt supla potem bridge do mqtt ais?
Masz most zrobiony z supli do ais, tak?
Gdzie masz to wpisane i jak?
Jak wchodzisz na IP:8099 czyli z2m AIS to w logach widzisz poprawne zachowanie, tak?
Czy masz urządzenia które nie są w supli tylko bezpośrednio pod z2m w AIS?
Skoro masz bridge to w supli widzisz urządzenia poprawnie które się łączą z z2m AIS?
Czy masz jakikolwiek problem z innymi urządzeniami po mqtt WIFI?
W konfigu MQTT w AIS (mosquitto.conf) zgodnie z opisem integracji z Suplą.
connection bridge-local-supla
address 172.16.144.2:1883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username ****
remote_password ******
Co przez to rozumiesz?
Jak klikam na przełącznik w interfejsie WWW z2m to log zigbee reaguje. Samo urządzenie też.
Log ais milczy. Lovelace nie reaguje.
Kliknięcie na off w lovelace wyłącza a kliknięcie na off wyłącza i jest log w zigbee ale brak zmiany stanu w lovelace.
Mam, choćby termozawory do kaloryferów.
Integracja z Suplą działa tylko w jedną stronę. Urządzenia Supli widoczne są w AIS, urządzenia z AIS, w tym zigbee nie są widoczne w Supli.
Ja mam to w drugą stronę zrealizowane za pomocą programu Supla Virtual Device, który współpracuje z MQTT na AIS i korzysta z tego co publikuje zigbee2mqtt.
rozumiem że potem pełny restart, ponowne sparowanie urządzenia i nie działa??
no kurde no nie wiem co może być
U ciebie jest w tym ostatnim obrazie jest jakieś dziwne “transmitted message” i to w temacie command “SET”? Z tego co pokazujesz to HA nic nie odebrał więc nie zmienił stanu.
Wszędzie u mnie czy to przycisk, gniazdko, światło, są tylko i wyłącznie “Receieved”
Także, to nie kwestia AIS, tylko konfiguracji tego wszystkiego,
tzn. może jest ale przez to jak to jest połączone.
No z mojej strony nie wiem co jest nie tak,
Na Twoim miejscu zacząłbym odłączać po kolei, ponowne sparowania, usunięcie z2m i ponowna instalacja z przywróceniem kopii…(po każdym działaniu restart całej bramki)
no samo się raczej nie naprawi,
Nikt nie ma takich problemów jak u Ciebie… coś niestety jest namieszane z konfiguracją
Czyli zaoranie wszystkiego do zera i odbudowa krok po kroku od nowa…
Oczywiście bez gwarancji, że będzie bobrze a w dalszym ciągu groźba, że efektem końcowym może być to co mam teraz, czyli brak prawidłowego działania urządzeń zigbee…
No ale fakt, nie ma co liczyć, że samo się naprawi…
I tu masz rację. Prawdopodobnie przyczyną były fullmosty w obie stronie pomiędzy PRO1 a pozostałymi bramkami DEV3 i DEV1
# Most do AIS dom DEV1
connection bridge-to-dev1
address 172.16.144.6:1883
remote_clientid bramka-ais-dom-dev1
topic # both 0
# Most do AIS dom DEV3
connection bridge-to-dev3
address 172.16.144.7:1883
remote_clientid bramka-ais-dom-dev3
topic # both 0
Chciałem móc sterować wszystkimi urządzeniami z dowolnej bramki… ale jak widać się przeliczyłem. Ostatecznie to chcę tylko monitorować parametry bramek DEV3 i DEV1 na PRO1.
Przez chwilę zigbee działały spoko, ale po kolejnym restarcie znowu się posypało
Co ciekawe dostałem w logach takie cudo:
5|zigbee | (node:6202) MaxListenersExceededWarning: Possible EventEmitter memory leak detected. 1001 drain listeners added to [Socket]. Use emitter.setMaxListeners() to increase limit
5|zigbee | (Use `node --trace-warnings ...` to show where the warning was created)
Znowu praktycznie wszystko ma queuing update zamiast sending update
W logu masz dwie informacje o przekroczeniu maksymalnej ilości zapytań i musisz namierzyć prawdopodobną przyczynę wycieku pamięci. Coś zapycha brokera. @szopen już kilku osobom pomagał w namierzaniu wycieków. Z tego co pamiętam najlepsza jest żmudna metoda eliminacji.
Jak go zmusić, żeby ogarnął więcej komunikatów? Może jakiś zewnętrzny broker?
No oprócz zigbee2mqtt, gdzie mam aktualnie 60 nadających urządzeń jest jeszcze Supla, która nadaje dla 121 urządzeń a łącznie to jak na załączonym obrazku…
Nie pytam o ilość urządzeń, choć chyba jesteś rekordzistą, ale o urządzenie jednostkowe bądź grupę która ma ustawioną dużą częstotliwość odpytywania/komunikatów.
To masz w informacji z loga. Nie wiem co dokładnie i gdzie trzeba zmienić, bo pierwszy raz to widzę. Musisz się doktoryzować z konfiguracji brokera.
Tak są alternatywy dla Eclipse Mosquitto ale ten broker masz wbudowany na bramce. Nie sądzę aby wiele to zmieniło w Twoim przypadku. Będzie raczej trudniej znaleźć informacje dla konfiguracji.