☠ Nie ogarniam tej kuwety - Zigbee i HA w AIS

No jak jest wyłączona to jakoś AIS to ogarnia. Ale ja po to mam AIS, żeby mieć integrację z Suplą a nie odwrotnie… potem doszły urządzenia zigbee i chcę mieć to wszystko na bramce. I do tego muszę doprowadzić. Czyli do przodu, a nie cofać się. Tym bardziej, że urządzeń będzie przybywać a nie ubywać…

Czyli kolejny podejrzanym jest licznik MEW na Supla.
Jakie ma interwały odczytów? I ile tych komunikatów jest? Daje się to jakoś konfigurować?

No to do sprawdzenia, ale nie sądzę, żeby to było konfigurowalne…
Jednak nawet jeśli to on, to nie chcę go wyłączać z integracji (nie wiem nawet czy da się wybiórczo) tylko znaleźć rozwiązanie na zwiększenie przepustowości MQTT…

Masz podpowiedź w logu…

Wiem, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie to wpisać…

Mniej więcej co 3s.

Około 36 komunikatów w ciągu tych 3 sekund.

Więc to nie jest lawina…

Lawina to nie jest, jeśli chodzi o to urządzenie, ale w sumie pakiet od Supli ma trochę danych…

Jeśli po restarcie nie chodzi integracja z Suplą, to zigbee się odpala i działa, potem dodaję most MQTT i restartuję MQTT to zigbee wywala ten błąd ale działa nadal. Wszystkie zmiany mają sending update.
Czyli aby to jakoś utrzymać muszą pamiętać o tej kolejności przy restartach/aktualizacji bramki.
I czekanie na znalezienie bardziej eleganckiego rozwiązania…

I jeszcze ten postgresql na bramce… przy restarcie bramki nie jest zatrzymywany tylko ubijany, co skutkuje tym, że po restarcie bramki nie chce się uruchomić a AIS wyłącza dziennik i historię, bo nie ma połączenia z bazą.
Trzeba ręcznie usunąć 2 pliki blokujące uruchomienie db i konieczność ponownego zapisania konfiguracji.
No chyba, że i bazę się wyrzuci na zewnętrzny serwer… a przecież aż się prosi, żeby chodził na bramce bo zasoby do tego są…
Chyba, że ktoś ma pomysł co zrobić, aby postgresql się normalnie zamykał przy restarcie/zatrzymaniu bramki?

Moim zdaniem powinieneś zacząć od ustawienia parametru MaxListeners w konfiguracji brokera.

Idąc za dokumentacją:

Na bramce jest plik mosquitto.conf w ścieżce:

//data/data/com.termux/files/usr/etc/mosquitto

W/g dokumentacji Homeassistant wystarczy zapis w konfiguracji HA:

Więc zaczął bym od poszukiwania rozwiązań po haśle setMaxListeners UWAGA! tylko przy pewności, że nie masz wycieku pamięci. Co jest nadal bardzo prawdopodobne w Twojej konfiguracji z kilkoma bramkami, brokerami i NR.

Przykłady wyniku wyszukiwania, na szybko:

Ale ja już to przeszukałem. W kliencie zigbee2mqtt jest już ustawione na 0.
Było ustawione

client.setMaxListeners(0)

ale po zgłoszeniu błędu zmieniono na

client.stream.setMaxListeners(0)

a może powinno być i to i to?

Mam wrażenie, że kontrolujesz wszystko co jest podłączone do sieci elektrycznej :grin:.

I nie tylko :smiley: A wiele jeszcze przede mną :slight_smile: