🪄 Oficjalne przejście na Home Assistant Supervised

Biorąc pod uwagę sytuację na forum uruchom sobie najzwyklejszy HA (polecam instalację HAOS-generic lub HAOS-SBC zależnie od wybranego sprzętu) na bazie mini-PC, maliny czy innego stosunkowo mało egzotycznego SBC (tu taka uwaga - są SBC na które istnieje natywny HAOS, ale niektóre są właśnie taką egzotyką jak tv-boxy na bazie których budowano bramki AIS, więc do rozważenia w sumie tylko maliny i stosunkowo nowe modele Odroid’a, moim zdaniem znacznie leszy pomysł na dziś to architektura PC i NUC lub konstrukcje NUCopodobne).

Odnośnie pytań (z tego co wiem, bo nigdy nie byłem użytkownikiem AIS, który de facto jest zmodyfikowanym Home Assistant’em) to

Działa oficjalna aplikacja HA (czyli techniczniej HA companion)

aplikacja AIS w pewnym stopniu działa, ale nie ma sensu (sam zobaczysz gdy zaczniesz używać zwykłego HA na dowolnej platformie)

Tak samo - nie, ale

1. jeśli masz własną domenę to jest taki dodatek
    addon-cloudflared/cloudflared/DOCS.md at main · brenner-tobias/addon-cloudflared · GitHub

2. jeśli nie masz to nadal działa to rozwiązanie (choć Dodatek nie jest aktualizowany)
    :ais: Darmowy tunel z własną nazwą subdomeny dla każdego

przez Clouflared nie można streamować wideo, ale generalnie z tego co wiem działa raczej wszystko (i sporo więcej, choć po tylu latach rozjazdu AIS względem projektu źródłowego, czyli HA, który nie stał w miejscu zmieniło się wiele), ALE oprócz asystenta głosowego AIS i chmury fabrycznie dedykowanej dla bramek (nie wiem czy to było cloudflare, a nie mam motywacji by kopać po tutejszym forum by się dowiedzieć jak było).
Z tym, że obsługa przykładowego webRTC nie jest natywna w HA (ale można doinstalować jak i morze, czy wręcz ocean innych rzeczy, których nie ma natywnie)

1 polubienie