🪄 Oficjalne przejście na Home Assistant Supervised

Prośba o pomoc.
Wróciłem po tygodniu do domu. System nie działa. Na porcie obervera (4357) wszystko gra (Supervisor:|Connected| |Supported:|Supported| |Healthy:|Healthy) ale na porcie 8123 brak dostępu, na MQTT (8099) brak. Żadne urządzenia nie działają.
Dostęp po SSH działa, root się loguje. Restart supevisora HA nie pomaga.

Ktoś ma może jakiś pomysł? podpowiedź, gdzie szukać?

Co ciekawe - uruchamiam TasmoManagera - pokazuje, że łączy się z serwerem, widzę urządzenia.

Pozdrawiam

Witam, czy udało się rozwiązać ten problem? Moja bramka zachowuje się identycznie, boot’uje się do tego samego moment i nie rusza dalej. Bramka nie pojawia się w sieci. Czy można jakąś podpowiedź? Dzięki.

I tak i nie. Po pierwsze podłączyłem pod kabel aby dostać IP, po drugie i tak poczekałem dłużej (nie wiem ile musiałem bo zapomniałem na 1 dzień). Później uruchomiłem WIFI w HA i teraz działa dobrze to znaczy nie wracam do tego co było tylko już działam na przód stąd początkowe zdanie.

@S_M
Bez jakichkolwiek logów chyba nikt nie będzie w stanie pomóc.

Masz sprawny kabelek Ethernet?
DHCP prawidłowo rozdaje adresy IP w tej sieci LAN?

Może na kartę wgrałeś obraz Armbiana dla innego sprzętu (wersji bramki)?

Używasz Windows?, jeśli tak to co pokazuje arp -a i czy to są faktycznie wszystkie urządzenia w sieci?

@Yoki, @szopen
Dziękuję za odpowiedź na mój wpis i próbę pomocy. Nie będę wyjaśniał skąd wyniknął mój problem, bo to nic nie wniesie do tego tematu. Chciałem tylko powiedzieć, że proces boot’wania systemu jaki przedstawił Yoki na zdjęciu był jak najbardziej poprawny. Po wyświetleniu ostatniej linii boot’owania, system tylko czeka na podłączenie sygnału do złącza ETH. Każde podłączenie/odłączenie przewodu do ETH jest komunikowane na liście boot’owania. Następnie najlepiej wejść do ustawienia routera i sprawdzić jakie zostało przypisane IP dla DEV3 na liście DHCP klientów. A później to tylko same przyjemności z logowania, konfigurowania i użytkowania HA. U mnie dodatkowo pojawił się problem zbyt małej ilości pamięci na karcie SD, ale to już jest opisane w innym poście jak z tym sobie poradzić.

1 polubienie

Czołem! Moja DEV3 od bardzo wielu miesięcy pracowała sobie na Androidzie bez problemu - aż do wczoraj. Chyba była przerwa w dostawie prądu, po której bramka już nie wstała, wisząc na “AIS” na wyświetlaczu. Jedynie pełny reset przywraca ją do życia, ale w prastarej wersji softwarowej z 2022 roku, a próba aktualizacji z poziomu HA czy przez SSH kończy się zwisem… Uznałem, że jest to dobry moment do przejścia na HA Supervised. Mimo pewnych problemów udało się dzięki tutorialom i wskazówkom publikowanym na Forum, za co wszystkim ogromnie dziękuję!

Teraz stanąłem przed problemem, przed którym stanęli - lub staną - wszyscy użytkownicy chcący dokonać migracji na HA Supervised: jak najbezpieczniej odtworzyć CAŁĄ, starą konfigurację bramki? Mam ją zapamiętaną na “Portalu integratora”, ale czy w jakiś sposób mogę ją zaimportować do “nowej” bramki? O edycji configuration.yaml już wiem, o ręcznym przeniesieniu całego folderu /zigbee2mqtt/data/ też, a co z automatyzacjami, skryptami, scenami? Czy wystarczy przenieść automations.yaml, scripts.yaml, scenes.yaml? Te pliki mogę zlokalizować na bramce, ale kart Lovelace już nie bardzo. Inna sprawa, to jak kopiować ww. foldery/pliki? Czy wspomniany tu dodatek “Samba Share” jest dobrym wyborem?

Wybaczcie przydługi wpis i pytania laika, ale nie udało mi się znaleźć na nie jednoznacznej odpowiedzi.

4 polubienia

Skopiowałem pliki z konfiguracją na kartę SD na której mam uruchomiony HA Supervised. Większość rzeczy ruszyła i została wykryta ale zastanawiam się czy jest możliwość skopiowania dashboardów z AIS ponieważ mam ich 20 i nie chciałbym ich tworzyć od nowa. Czy komuś z Was to się udało ?

Tak. Udało się bez problemu. Korzystaj z yaml.
Wchodzisz w edycję dashboarda, przełączasz się na yaml i robisz zaznasz all i kopiuj.
Wchodzisz na nową bramkę robisz nowego dashboarda (dowolneg) przełączasz się na yaml kasujesz wszystko i robisz wklej.
I tak 20 razy… :wink:
Działa bez problemu.
I jest pewniejsze i wygodniejsze niż kopiowanie plików (też to próbowałem).

1 polubienie

W jaki sposób zrobić automat który będzie kopiował zawartość karty SD na podłączony zewnętrzny dysk lub gdzieś indziej ? Zależy mi na tym aby w przypadku uszkodzenia katy można było przywrócić zawartość z kopii.

Najbardziej popularne rozwiązanie - Instalujesz dodatek - Home Assistant Google Drive Backup, który robi kopie do dysku chmurowego wg harmonogramu.

GitHub - sabeechen/hassio-google-drive-backup: Automatically create and sync Home Assistant backups into Google Drive

1 polubienie

AIS Android, na kanale ALFA :slight_smile:

Na kanale alfa, będziemy nadal wydawać wersje. Z uwagi jednak na argumenty opisane powyżej: kłopotliwą aktualizację, brak wsparcia dla wszystkich pakietów linux-a, brak obsługi wszystkich adapterów(brak obsługi seriala) w systemie Android, brak obsługi kontenerów w systemie Android, zalecamy przejście na system Linux i Home Assistant Supervised.

@jolka @Celina @admin.ai-speaker Zgodnie z powyższymi zapewnieniami chciałbym zapytać kiedy w końcu ukaże się aktualizacja na kanale ALFA.

Obecnie ALFA bazuje wciąż na wersji HA z listopada 2023 r, a to oznacza, iż od czasu obietnicy nie wprowadzono ani 1 aktualizacji …

2 polubienia

Forum jest opuszczone. Ostatnie odwiedziny forum dla jolka, celina, admin, araczkowski to odpowiednio daty: 14 czerwca, 12 kwietnia, 14 grudnia, 15 lutego.

Przykro mi. Ten projekt skończył się dawno temu. Dobrego dnia i pozdrawiam.

Witam grono forumowiczów. Napiszcie proszę jak wygląda sytuacja z aplikacją mobilną do HA Supervised czy działa? Czy można uruchomić tunel Clodflared tak jak to było na bramkach z Android? Waham się nad przejściem z Android na HA Supervised bo nie wiem czy będę miał możliwość zarządzania przez aplikację mobilną. Czy działają kamery z WebRTC itd.? Irytuje mnie już kolejna próba postawienia bramki na Android, bo po przywróceniu do fabrycznych są same błędy po aktualizacji do najnowszej wersji a Androidem (2023.11.0). Wysypuje się już po aktualizacji do wersji 2023.9.0b5. Oczywiście aktualizuję po kolei wersjami, żeby nie przeskakiwać kolejnych wydań. Problem z pakietem numpy…Ręce opadają…Proszę o pomoc i informacje. Pozdrawiam.

Biorąc pod uwagę sytuację na forum uruchom sobie najzwyklejszy HA (polecam instalację HAOS-generic lub HAOS-SBC zależnie od wybranego sprzętu) na bazie mini-PC, maliny czy innego stosunkowo mało egzotycznego SBC (tu taka uwaga - są SBC na które istnieje natywny HAOS, ale niektóre są właśnie taką egzotyką jak tv-boxy na bazie których budowano bramki AIS, więc do rozważenia w sumie tylko maliny i stosunkowo nowe modele Odroid’a, moim zdaniem znacznie leszy pomysł na dziś to architektura PC i NUC lub konstrukcje NUCopodobne).

Odnośnie pytań (z tego co wiem, bo nigdy nie byłem użytkownikiem AIS, który de facto jest zmodyfikowanym Home Assistant’em) to

Działa oficjalna aplikacja HA (czyli techniczniej HA companion)

aplikacja AIS w pewnym stopniu działa, ale nie ma sensu (sam zobaczysz gdy zaczniesz używać zwykłego HA na dowolnej platformie)

Tak samo - nie, ale

1. jeśli masz własną domenę to jest taki dodatek
    addon-cloudflared/cloudflared/DOCS.md at main · brenner-tobias/addon-cloudflared · GitHub

2. jeśli nie masz to nadal działa to rozwiązanie (choć Dodatek nie jest aktualizowany)
    :ais: Darmowy tunel z własną nazwą subdomeny dla każdego

przez Clouflared nie można streamować wideo, ale generalnie z tego co wiem działa raczej wszystko (i sporo więcej, choć po tylu latach rozjazdu AIS względem projektu źródłowego, czyli HA, który nie stał w miejscu zmieniło się wiele), ALE oprócz asystenta głosowego AIS i chmury fabrycznie dedykowanej dla bramek (nie wiem czy to było cloudflare, a nie mam motywacji by kopać po tutejszym forum by się dowiedzieć jak było).
Z tym, że obsługa przykładowego webRTC nie jest natywna w HA (ale można doinstalować jak i morze, czy wręcz ocean innych rzeczy, których nie ma natywnie)

1 polubienie