🪄 Oficjalne przejście na Home Assistant Supervised

Tak, mamy to na uwadze, bawimy się ChatGPT (w całym tym wpisie obrazy zostały wygenerowane przez DALL·E 3) i jednocześnie sprawdzamy niesamowite możliwości Google gemini. Generalnie staramy się tym razem więcej czasu poświęcić na alanizę problemu niż na rozwiązanie :wink:
Bardzo szybko się rozwija ostatnio temat Generatywnego AI, to już tylko kwestia czasu jak asystenci głosowi będą w stanie wszystko zrozumieć, zrobić i odpowiedzieć pięknym głosem.
Obserwuje ten niesamowity postęp i jestem w stanie się założyć, że nie przejdę na emeryturę jako programista, bo AI mnie zastąpi :slight_smile: … ale wracając do asystentów, wczoraj Home Assistant podsumował prace nad asystentem głosowym:

W HA zrobili fajne rzeczy z Espressif S3-BOX-3 i zapowiedzieli, że opracują własne urządzenie - asystenta do każdego pokoju oraz, że dodadzą model językowy - tak żeby rozumieć komendy ala ChatGPT.

po włożeniu klucza usb z pilota, w Linuxsie mamy nowe urządzenie:

lsusb

evtest

pokazuje, że mamy jakieś nowe urządzenia wysyłające zdarzenia typu klawiatura/myszka

showkey

tak możemy zbobaczyć kod klawisza w pilocie

jak by to połączyć z tym:

to już jakieś sterowanie by chyba było :slight_smile:

PS
niestety pod Linuxsem jeszcze nie działa mikrofon w pilocie :frowning:

To niestety faktycznie skomplikowane bardziej, teoretycznie mamy na urządzeniu skrypt armbian-install

i zadaniem tego skryptu jest sformatowanie wewnętrznej pamięci eMMC i instalacja tam systemu, ale niestety to nie w każdym modelu bramki działa i z nie każdym wydaniem Linuxa.
Sprawa się rozbija o bootloader (program ładujący) , gdy uruchamiamy urządzenie z karty SD/PenDrive to korzystamy z Androidowego bootloadera znajdującego się na eMMC. Jednak podczas formatowania eMMC i instalowania Linux-a na eMMC, zastępujemy bootloader Androida programem u-boot dla Linux-a. Dlatego przy ponownym uruchomieniu z eMMC wymagany jest prawidłowy u-Boot a nasz niestety nie zawsze jest poprawny.
Moja walka w tym temacie opisana jest tu:

Staneło na tym, że jądro Linux-a w wersji 6.1.y wymaga innego bootloadera u-boot niż ten który ja przygotowuje i konieczne są dalsze testy i dostosowanie u-boota. Kiedyś do tego jescze wrócę ale na tą chwilę możemy uruchamiać bramki z SDCard albo Pendrive, a jak chcemy się pozbyć całkowicie Androida to mozemy dysk wewnętrzny wykożystać na dane:

Myślę, że w ten sposób mamy trochę win-win - kontenery działają szybko bo są na wewnętrznej pamięci (opiszemy jak to zrobić), otrzymujemy niezniszczalną bramkę (nawet jak pamięć wewnętrzna po 20 latach “się skończy” to i tak bramka będzie działać z SDcard/PenDrive) :slight_smile:

4 polubienia