Tak, mamy to na uwadze, bawimy się ChatGPT (w całym tym wpisie obrazy zostały wygenerowane przez DALL·E 3) i jednocześnie sprawdzamy niesamowite możliwości Google gemini. Generalnie staramy się tym razem więcej czasu poświęcić na alanizę problemu niż na rozwiązanie
Bardzo szybko się rozwija ostatnio temat Generatywnego AI, to już tylko kwestia czasu jak asystenci głosowi będą w stanie wszystko zrozumieć, zrobić i odpowiedzieć pięknym głosem.
Obserwuje ten niesamowity postęp i jestem w stanie się założyć, że nie przejdę na emeryturę jako programista, bo AI mnie zastąpi … ale wracając do asystentów, wczoraj Home Assistant podsumował prace nad asystentem głosowym:
W HA zrobili fajne rzeczy z Espressif S3-BOX-3 i zapowiedzieli, że opracują własne urządzenie - asystenta do każdego pokoju oraz, że dodadzą model językowy - tak żeby rozumieć komendy ala ChatGPT.
po włożeniu klucza usb z pilota, w Linuxsie mamy nowe urządzenie:
i zadaniem tego skryptu jest sformatowanie wewnętrznej pamięci eMMC i instalacja tam systemu, ale niestety to nie w każdym modelu bramki działa i z nie każdym wydaniem Linuxa.
Sprawa się rozbija o bootloader (program ładujący) , gdy uruchamiamy urządzenie z karty SD/PenDrive to korzystamy z Androidowego bootloadera znajdującego się na eMMC. Jednak podczas formatowania eMMC i instalowania Linux-a na eMMC, zastępujemy bootloader Androida programem u-boot dla Linux-a. Dlatego przy ponownym uruchomieniu z eMMC wymagany jest prawidłowy u-Boot a nasz niestety nie zawsze jest poprawny.
Moja walka w tym temacie opisana jest tu:
Staneło na tym, że jądro Linux-a w wersji 6.1.y wymaga innego bootloadera u-boot niż ten który ja przygotowuje i konieczne są dalsze testy i dostosowanie u-boota. Kiedyś do tego jescze wrócę ale na tą chwilę możemy uruchamiać bramki z SDCard albo Pendrive, a jak chcemy się pozbyć całkowicie Androida to mozemy dysk wewnętrzny wykożystać na dane:
Myślę, że w ten sposób mamy trochę win-win - kontenery działają szybko bo są na wewnętrznej pamięci (opiszemy jak to zrobić), otrzymujemy niezniszczalną bramkę (nawet jak pamięć wewnętrzna po 20 latach “się skończy” to i tak bramka będzie działać z SDcard/PenDrive)