🪄 Oficjalne przejście na Home Assistant Supervised

Prawdopodobnie bramka musi mieć dostęp do internetu po kabelku, przy pierwszym uruchomieniu.

Dzięki za info. Właśnie odpaliłem z lanem. Zobaczymy co zrobi.

pozdr.

Niestety, dochodzi do momentu jak u @Yoki i nic się nie dzieje. Kursor miga.

Mam ten sam problem na dev1. odpalam obraz z pendriva i czy jest net czy go niema ciągle ten sam błąd.

Witam.
Obraz linuxa postawiłem na nowej karcie ale niestety jest tak samo. Zrobiłem również obraz na penie ale niestety pen nie wystartował. Czy nie ma kogoś kto by rozwiązał ten problem, bo widzę, że nie jestem jedną osobą, która ma takie same objawy przy instalowaniu. Wiem, że są święta ale może ktoś, coś poradzi…

pozdr.

Na pro1 home assistant supervised z karty SD 64GB czy tez 128GB startuje bez problemu ale niestety nie startuje z pendriva 128GB, uruchamia się bootloader ale zatrzymuje się i startuje AIS obojętnie czy robię to z terminala czy za pomocą “spinacza”

Miałem ten sam problem przepnij pod inny usb u mnie pomogło (dopiero 3 slot usb). Sprawdź i daj znać

cześć.
W bramce DEV3 są tylko dwa sloty usb, jeden to usb 2.0 pod klucz sprzętowy do pilota i drugi 3.0 oraz slot na kartę nano sd.

pozdr.

a bramka pojawia się w sieci?
jak tak to wejdz na http://[ip-bramki]:8123 i tam będzie HA

jak uruchamiasz bramkę z kary SD to uruchamia się Home Assistant na systemie Linux
ustal IP bramki i wejdz na adres http://[ip-bramki]:8123 i tam będzie HA
w Linux HDMI służy tylko do wyświetlania konsoli z logami, tam nic więcej się nie pojawi

jak wyciągniesz kartę SD to uruchomi się system Android

Witam.
Człowiek całe życie się uczy. Dziękuje @jolka , teraz już widzę swojego asystenta.
Ale pojawia się nowy problem, jak próbuje zainstalować jakiś dodatek ze sklepu mam informację, że za mało miejsca.
pozdr.

Witam
Pomocy. Udało się przejść na Supervised. Wszystko działa poza kamerą IP. Brak stream . Jest tylko obraz statyczny. Ustawienia te same co pod androidem (tam wszystko działało) . RTSP sprawdzony w VLC wszystko śmiga. Ktoś ma jakiś pomysł.

hymmm… może się obraz na karcie sd nie rozszerzył, sorrki :slight_smile:

zrób proszę tak:

1. zaloguj się do bramki na root-a po ssh
    możesz z dodatku Terminal:
ssh root@172.17.0.1

hasło to: 1234

1. uruchom polecenie armbian-tf

teraz możesz poleceniem df -h sprawdzić ilość miejsca na dysku:

spróbuj przez dodatek motionEye - jak dodasz tam kamerę i zadziała video, to automatycznie powinna być wykryta w HA

1 polubienie

Dzięki Celina. Wszystko śmiga (co prawda 5 s zwłoka muszę pogrzebać w ustawieniach). Co byśmy bez z Was zrobili. Pozdrawiam

1 polubienie

Niestety bramka nie dostaje IP. Oczywiście jak wyciągnę kartę uruchamia się android i wtedy wszystko działa.

Cześć moje komórki mózgowe uległy uszkodzeniu
mogę prosić o podpowiedź jak
c1ae75be8e1a372b16f376504203cdc7f4d7678e_2_690x410
dodać rzecz do paska bocznego

W configuration.yaml wklej to:

panel_iframe:
  zigbee2mqtt:
    title: Zigbee2MQTT
    icon: mdi:zigbee
    url: http://ADRES_IP_BRAMKI:8099/

Po restarcie bramki powinno się pojawić… u mnie tak to wygląda:

image

Oczywiście ścieżkę url możesz modyfikować aby mieć konkretny widok.

1 polubienie

dziękuję za pomoc pod androidem działa ale Ha Supervised nie chce ruszyć błąd połączenia z bramą

Czy wklejając url do przeglądarki dostajesz się tam gdzie chcesz?

Jedyne co przychodzi mi do głowy to blokada przed działaniem w oknie iframe.

A ten wątek na arturhome nie wyjaśnia Ci tematu?

1 polubienie